Utorak, 19 ožujka, 2024

[RADIONICA HRVATSKOG AUTOKLUBA] Prvašići iz Pakoštana, Draga i Vrane naučili kako se ponašati u prometu

U sklopu kampanje za sigurnost djece u prometu Hrvatskog autokluba pod nazivom „Vidi i klikni“, u Osnovnoj školi Pakoštane održana je preventivno-edukativna radionica za prvašiće matične škole u Pakoštanima te područnih škola u Dragama i Vrani. Program „Vidi i klikni“ namijenjen djeci u dobi od šest do sedam godina HAK provodi već devetu godinu zaredom.

Inženjer prometa Zlatko Jelenčić iz Hrvatskog autokluba istaknuo je kako se ova akcija provodi u osnovnim školama te dječjim vrtićima širom Hrvatske s ciljem povećanja sigurnosti djece u prometu.
– Mi djecu podučavamo sigurnom prijelazu pješačkog prijelaza uz pomoć i bez semafora i prelasku ceste između dva parkirana vozila kada obvezno moraju provjeriti ima li vozača u parkiranim vozilima. Učimo ih kako da i takvu situaciju u prometu izbjegnu i na siguran način izbjegnu opasnost. Isto tako, učimo ih da tijekom vožnje u vozilu moraju koristiti sigurnosni pojas, odnosno kada se voze sa svojim roditeljima moraju sjediti u autosjedalici odostraga. Na podmetaču odnosno boosteru mogu se voziti samo ako su visoki između 135 i 150 centimetara i to odostraga. Bez autosjedalice i podmetača djeca viša od 150 centimetara mogu sjediti vezana sigurnosnim pojasem, ponovno naglašavam odostraga.– naglasio je Jelenčić.

Zlatko Jelenčić

Sandra Gračanin i Zlatko Jelenčić iz HAK-a upozorili su djecu tijekom jednosatne radionice na opasnosti koje vrebaju u prometu, a kroz više praktičnih vježbi s pomagalima, odnosno simulacijom stvarnih situacija na ulici i cesti naučili ih kako se treba ponašati i na što treba skrenuti pozornost.
Rijetko postoji mjesto ili grad u Hrvatskoj koje HAK-ovi predavači nisu posjetili. Vrlo su zauzeti i često im je raspored ispunjen i godinu dana unaprijed.
– Djeca su presretna i oduševljena. Oni to pozitivno doživljavaju i mislim je ovo korisna akcija. – dodao je Jelenčić.
Prvašićima u pratnji svojih učiteljica Zdenke Torić, Ane Milovac i Tatjane Čudina na završetku radionice podijeljene su edukativne bojanke koje će im pomoći da utvrde znanja o ponašanju u prometu.



Skoči do alatne trake