Srijeda, 22 svibnja, 2024

[“MARTINJE”] Pojačane mjere policije u prometu i savjeti za vozače

Tradicionalno, za dane tijekom razdoblja od 8. do 12. studenog 2019. godine na području Policijske uprave zadarske očekuje se povećani broj sudionika u prometu a povodom obilježavanja blagdana sv. Martina. Stoga ovom prigodom Policijska uprava Zadarska najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila.

Pojačani nadzor u prometu obavljat će se na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

S tim u svezi, izdvajamo podatak da je kroz provedbu raznolikih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga i lijekova u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto 780 vozačkih dozvola (2018./984), te 40 vozačkih dozvola radi vožnje pod utjecajem droga i drugih opijata (2018./71).
Statistički pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog  prometa  na području ove PU za navedeno razdoblje ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukazuje da i na dalje stanje sigurnosti nije u potpunosti zadovoljavajuće, što se očituje brojem prometnih nesreća koje su za posljedicu imale slijedeće podatke:
– za prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 1657 prometnih nesreća 2018./1907 PN-a) što je za 250 PN-a manje ili 13,1 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Također možemo istaći podatak o smanjenju broja smrtno  stradalih osoba (2018./16 smrtno stradalih osoba a 2019.g. 7 smrtno stradalih osoba) ili – 56,3%,  potom smanjenje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 15% odnosno (2018./432; 2019./367 PN-a s ozlijeđenim osobama), te smanjenje broja prometnih nesreća s materijalnom štetom za 12,1% (2018./1460; 2018./1283 PN-a s materijalnom štetom).

Analizom uzroka prometnih nesreća ukazuje da je alkohol uz brzinu i dalje dominantan  problem  sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i u dane vikenda, te da se kao značajan broj sudionika prometnih nesreća sa teškim i najtežim posljedicama pojavljuju mladi vozači (kako po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu) kao i osobe starije životne dobi, znatno sklonije konzumiranju alkohola.
Iz navedenog, izdvojili bi podatak da se u prvih  deset  mjeseci ove godine dogodilo ukupno 142 prometne nesreće, u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola, droge , lijekova ili nekog drugog opijata (2018./153).
Nadalje, analitičkim praćenjem stanja sigurnosti prometa u zoni odgovornosti Policijske uprave zadarske, početak mjeseca studenog najčešće nosi tragične posljedice i najteža stradavanja na prometnicama uz gore navedene uzroke tu je i pojava magle, kiše, sklizav kolnik i slično.

Sve sudionike u prometu molimo, a posebno vozače da u vrijeme proslave “Martinja” ne sjedaju za upravljač svoga vozila ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste javni gradski prijevoz, taxi prijevoz ili da vozilo daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića.

Takvim odgovornim postupkom, izbjeći će se moguće štetne posljedice, nastanak prometne nesreće, materijalna šteta ili najteže posljedice, kao vlastite, tako i drugih sudionika u prometu.


Skoči do alatne trake