Utorak, 23 travnja, 2024

[ODRŽIVO GOSPODARENJE OTPADOM] Kroz EU projekt vrijedan 511 tisuća kuna, građani će se bolje upoznati o važnosti odgovornog postupanja otpadom

Grad Biograd na Moru započeo je s provedbom projekta pod nazivom „Nije mi teško – zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u okviru poziva „Provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 511 tisuća kuna od čega je nepovratnih približno 504 tisuće kuna. Projekt sufinanciran s 85-postotnim udjelom iz izvora Europske unije traje do 26. lipnja sljedeće godine, a osim Grada Biograda na Moru kao nositelja, u realizaciji projekta sudjeluju kao partneri Općina Pakoštane, Općina Polača, Općina Stankovci i Općina Lišane Ostrovičke.

Ivan Čupić

– Cilj projekta je informiranje javnosti o održivom gospodarenju otpadom i educiranje građana o konceptu kružnog gospodarstva. Na taj način podići će se svijest građana o važnosti odgovornog postupanja s otpadom i ojačati prepoznatljivost jedinica lokalne samouprave u izgradnji učinkovitog i cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. – istaknuo je voditelj Lokalne akcijske gru­pa Laura Ivan Čupić.

Kada je riječ o Biogradu, podsjetio je Čupić, do sada je izgrađeno reciklažno dvorište, u tijeku je izgradnja pretovarne stanice, a u planu su izgradnja sortirnice i zatvaranje odlagališta komunalnog otpada Baštijunski brig.
Ovim projektom bit će obuhvaćeno oko četrnaest tisuća stanovnika,  odnosno oko četiri tisuće i šesto kućanstava. Uz njih, ciljane skupine su žene, umirovljenici, dječji vrtići, osnovne i srednje škole, djeca od 4 do 14 godina, mladi od 15 do 18 godina, vijećnici u mjesnim odborima te gradskim/općinskim vijećima, pravne osobe na području turizma te turisti.
U razdoblju provedbe projekta provest će se aktivnosti koje će potaknuti na sprječavanje nastanka otpada, odvojeno skupljanje komunalnog otpada, kućno kompostiranje te na ponovnu uporabu predmeta. Neke od njih su izrada letaka, vodiča i plakata, radijski edukativno-promotivni spotovi, emisije i oglasi, uspostava internetske stranice i aplikacije za pametne telefone, radionice za djecu vrtićkog i predškolskog uzrasta, učenike osnovne i srednje škole popraćene natjecanjem u izradi kreativnih stvari od otpada, javne edukacijske tribine, izrada naljepnica za označavanje spremnika za strane turiste i tako dalje.

Adrian Černigoj

U ime tvrtke Ross d.o.o. iz Zadra, izabrane putem javnog natječaja za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti za potrebe projekta „Nije mi teško – zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu“, Adrian Černigoj pobliže je upoznao nazočne s predstojećim aktivnostima.
– Bit će organizirano 28 tematskih radionica tijekom dvije kalendarske godine u trajanju od sat i 45 minuta za djecu vrtićkog i predškolskog uzrasta kao i za učenike osnovnih i srednjih škola. Naljepnice za označavanje spremnika otpada za strane turiste bit će dostavljene turističkim zajednicama i komunalnim tvrtkama s područja obuhvata projekta. Bit će organizirana kreativna natjecanja u vrtićima i školama u izradi kreativnih predmeta od komunalnog otpada u trajanju od sat i petnaest minuta. – kazao je, među ostalim, Adrian Černigoj iz tvrtke Ross.

Nadalje, obilježit će se važni datumi vezanih za zaštitu okoliša, kao što su Dan planeta Zemlje, Dan zaštite prirode Republike Hrvatske, Svjetski dan zaštite okoliša i Zelena čistka, u sklopu kojih će se realizirati tri akcije čišćenja od otpada. U njima će sudjelovati dječji vrtići i škole te udruge. Uz radijske edukativno-promotivnih spotove, bit će objavljeni i elektronski oglasi na internetskim portalima te oglasi u tiskanim medijima.


Skoči do alatne trake