Petak, 29 ožujka, 2024

[DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE] Pakoštanski osnovnoškolci naučili puno o važnosti kruha i plodova zemlje

Osnovna škola Pakoštane obilježila je prigodnom manifestacijom Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te Dan kravate. Na početku priredbe učenike i djelatnike osnovne škole pozdravio je ravnatelj Andrija Vanjak. Bogat stol krušnim proizvodima i plodovima zemlje blagoslovio je župnik župe Uzašašća Gospodinova don Jerolim Lenkić.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se, na razini cijele Hrvatske, tijekom listopada u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju. Ovom priredbom iskazuje se zahvala na svim plodovima, radostima, uspjesima kojima smo tijekom godine bili podareni.

– Cilj je upoznati djecu s nastajanjem kruha, od zrna do kruha, približiti im blagovanje kruha i narodne običaje, poučiti ih o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage te ukazati ima na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivredne proizvodnje. – rekao je Andrija Vanjak.

Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši godine 2008., upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.

Osnovna škola Pakoštane, u dvadeset četiri razredna odjela, broji ukupno 363 učenika, od toga područna škola Blaž Jurišić na otoku Vrgadi 3, područna škola u Vrani 49 te područna škola u Dragama 33 učenika.


FOTOGALERIJA (22)


Skoči do alatne trake