Srijeda, 22 svibnja, 2024

[DOBROTVORNA AKCIJA „UMIROVLJENICIMA NA DAR“] Umirovljenike s područja Općine Sv. Filip i Jakov razveselile besplatne usluge pedikure, frizure i mjerenja šećera i tlaka

U organizaciji Općine Sv. Filip i Jakov, a u sklopu programa „Zaželi – Sv. Filip i Jakov“, u suradnji s Obrtničkom školom Gojka Matuline Zadar, u Sv. Filip i Jakovu, priređena je dobrotvorna akcija pod nazivom „Umirovljenicima na dar“.

– S ciljem kvalitetnije socijalne uključenosti ljudi treće dobi, organizirali smo ovaj događaj u kojem će učenice Obrtničke škole Gojka Matuline Zadar obaviti umirovljenicima s područja naše općine pedikuru i uslugu frizure, a mi medicinske djelatnice ćemo im izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi. Usluge su besplatne, a pripremili smo im i fritule i rižoto. – kazala nam je Milka Milat, koordinatorica projekta „Zaželi – Sv. Filip i Jakov“.

Milka Milat, koordinatorica programa “Zaželi – Sv. Filip i Jakov”

Program „Zaželi – Sv. Filip i Jakov“ u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od približno 933,5 milijuna kuna. Cilj programa je povećati socijalnu uključenost i razinu kvalitete života osoba kojima je potrebna pomoć.
U okviru projekta zaposlene su četiri teško zapošljive žene, Nada Colić, Slavica Mandić, Zvjezdana Matešić i Jadranka Rogić, koje su nakon verificirane edukacije u trajanju od šest mjeseci stekle zvanje njegovateljice. Skrbe o ukupno dvadeset šest korisnika programa s područja cijele Općine Sv. Filip i Jakov.

– Kako bi nam odziv bio što veći, oglasili smo akciju „Umirovljenicima na dar“ plakatima i putem medija, a u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov ponudili smo i prijevoz kombijem namijenjen slabije pokretnima. Povratnu informaciju koliko će umirovljenika doći nismo imali ali jako smo zadovoljni brojem odazvanih. Ovo je prvi puta i predstavlja kotačić koji će pokrenuti sadržaje i za ljude treće dobi kojima je često jedini društveni događaj sveta misa. – dodala je Milat.  

Usluge pedikure, šišanja i frizure umirovljenicima su obavljene pod paskom učiteljica stručnih predmeta zadarske škole Anđele Šarić i Doris Perinović.
– Naši učenici drugih razreda, pedikeri i frizeri, zajedno s nastavnicima u ovoj akciji sudjeluju u sklopu našeg humanitarnog projekta „Matulinina srca“. To je akcija kojom pomažemo starijim i nemoćnim ljudima na području Zadarske županije pružajući im usluge koje oni ne mogu obaviti kući: od pedikure odnosno skraćivanja uraslih noktiju, kurjih očiju do šišanja i feniranja. – rekla je Anđela Šarić, stručna učiteljica pedikerskog smjera.

Program „Zaželi – Sv. Filip i Jakova“ započeo je  prvog lipnja prošle godine i trajat će ukupno dvadeset tri mjeseca. Projektni partneri su Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru i Hrvatski zavod za zapošljavanje – područni ured Zadar.


Čašica razgovora

Aktivnosti zaposlenica najčešće se ogledaju u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba, posebno onih treće dobi. Kod prvog dolaska u dom korisnika, dogovora se vrijeme i učestalost dolazaka. Zatim slijedi zajednička kava i dogovor o potrebama toga dana. To su ponekad čišćenje prostora, odlazak kod liječnika, pomoć pri kuhanju, kupnja namirnica, pomoći pri obavljanju osobne higijene a, istakla je koordinatorica Milka Milat, najčešće ima je najpotrebnija – „čašica razgovora“.Skoči do alatne trake