Petak, 14 lipnja, 2024

[OBLJETNICA] Park prirode Vransko jezero u nedjelju 6. listopada slavi 20. rođendan uz besplatan ulaz i adrenalinski park

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će kroz mjesec listopad organizirati niz aktivnosti za posjetitelje i za lokalne osnovne škole kako bi proslavila jubilarni dvadeseti rođendan Parka prirode Vransko jezero (4. listopada), a ujedno i obilježila Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

Tim povodom, u nedjelju, 6. listopada, svim posjetiteljima bit će omogućen besplatan ulaz u park prirode te besplatno korištenje adrenalinskog parka od 14:00 do 18:00 sati.
U jutarnjem i popodnevnom terminu biti će organiziran obilazak drvene poučne staze u Ornitološkom rezervatu uz stručno vodstvo i promatranje ptica dalekozorima i durbinom. Na taj način posjetitelji će imati priliku upoznati prirodne vrijednosti parka, a oni avanturističkog duha mogu okušati svoju spretnost na elementima adrenalinskog parka koji se nalazi nadomak info centra Crkvine u šumi pinija.

Istoga dana, 6. listopada, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero obilježit će svoj dan zajedno s Brdsko-biciklističkim klubom Pakoštane koji organizira petu rođendansku biciklijadu tako da će svi sudionici posjetiti i Ornitološki rezervat te će se imati priliku priključiti promatranju ptica, a za one spremne za još malo avanture bit će otvoren adrenalinski park.
U info centru Crkvine u Ornitološkom rezervatu posjetitelji mogu unajmiti dalekozor i električne bicikle, a od ostalih lokacija u parku nezaobilazni su vidikovac Kamenjak odakle se pruža najljepši pogled na cijelo jezero, more, bogati arhipelag i lučica Prosika gdje se može aktivno provesti vikend u parku prirode te unajmiti kajak i bicikl.

Od aktivnosti koje će javna ustanova provoditi kroz listopad u suradnji s lokalnim školama je izrada kućica za ptice, a za niže razrede osnovnih škola održat će se mala škola prstenovanja te promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi.
Isto tako, u povodu dana Parka prirode Vransko jezero, u sklopu EuroNatur projekta i u suradnji s udrugom Biom, za četvrte razrede lokalnih osnovnih škola, održat će se edukacija o travnjacima na području poplavnih livada u Ornitološkom rezervatu.
Na sam dan parka prirode, 4. listopada, svi djelatnici parka prirode provest će aktivno i bojat će drvenu poučnu stazu u Ornitološkom rezervatu.


PRIJAVE ZA OBILAZAK DRVENE POUČNE STAZE

Obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo započet će kod info centra Crkvine, u nedjelju 6. listopada u dva termina, prvi s početkom u 10:00, a drugi s početkom u 16:00 sati. Trajanje programa je od 45 minuta do 1 sat. Zbog ograničenog broja sudionika molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde najkasnije do petka, 04. listopada do 12:00 sati na e-mail: [email protected] ili broj telefona 023/383 181.


Skoči do alatne trake