Nedjelja, 14 travnja, 2024

[SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE SV. FILIP I JAKOV] Darovano zemljište za novu crkvu, nove investicije „Ilirije“, Babac dobiva struju

U Svetom Filip i Jakovu, u općinskoj vijećnici, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Igora Pedisića (HDZ) održana je četrnaesta sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov.
Od ukupno trinaestero vijećnika, sjednici je nazočilo dvanaestero: Marin Colić (HDZ), Zelina Kadija (HDZ), Renata Batur (HDZ), Anamarija Matešić (HDZ), Željko Serdarević (HDZ), Marijana Mrvičić (HDZ), Igor Pedisić (HDZ), Romano Raspović (HNS), umjesto Dalibora Katuše (MODES) Snježana Raspović (MODES), Matej Mikulić (MODES), Josipa Skazlić (MODES) i Jovita Pirović (MODES). Izostao je Tomislav Demo (HDZ).
Na prijedlog vijećnika Romana Raspovića (HNS) održana je minuta šutnje za nedavno preminulu, između ostalog i djelatnicu u svoje vrijeme Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, Danicu Trofaldin.

Govoreći o polugodišnjem izvješću načelnika za prvu polovicu ove godine, općinski načelnik Zoran Pelicarić (HDZ) istaknuo je povećanje proračuna tijekom godina, od osam milijuna kuna 2013. godine do aktualnih 36 milijuna kuna za 2019. godinu.
– Mi smo sada ušli u prvu ligu! Ne karikiram već znam što govorim jer brojke sve govore. Sad je upitno, s obzirom na broj stanovništva i svih drugih parametara, možemo li držati kontinuitet prve lige i, s obzirom na naših „adolescentnih“ 26 godina, jesmo li sazrili za prvu ligu. Postavljam pitanje u pozitivnom smislu. – istaknuo je Pelicarić.

Pelicarić je istaknuo povećanje broja zaposlenih u općinskoj upravi za četiri djelatnika što je bilo posebno važno za učinkovitost naplate poreza i naknada te realizaciju projekata sufinanciranih iz EU izvora.
U okviru nove katastarske izmjere, Državna geodetska uprava izabrala je katastarsku općinu Turanj za pilot-projekt nove metode predočavanja elaborata katastarske izmjere. Zahvaljujući tome i tripartitnom sporazumu s DGU-om iz vremena mandata ranijih općinskih načelnika, sud u Turnju započet će s radom i upisom čestica nekretnina u zemljišne knjige vrlo brzo, već početkom sljedeće godine.
Isto tako, načelnik Zoran Pelicarić istaknuo je važnost i nastavak projekata i na području socijalne skrbi poput izgradnje mirovinskog doma u sklopu nastavka EU projekta „Zaželi – Sv. Filip i Jakov“ kroz koji će se osigurati skrb i pomoć u kući starijim i nemoćnim žiteljima, dnevni boravak i topli obrok.
Nadalje, među ostalim, Pelicarić je izdvojio skorašnju izgradnju trafostanice na otoku Bapcu, u suradnji sa Elektrom Zadar, snage jednog megavata te obnovu kulturnog spomenika utvrde Fortica.

Zoran Pelicarić

– Kada imate i otočni dio općine, dobivamo više bodova u toj utakmici pri apliciranju na EU natječaje. Sada Općina Sv. Filip i Jakov može biti svrstana u treću ili četvrtu kategoriju. Nama Babac može donijeti indirektnu korist i u redu je da mu vratimo. – kazao je Pelicarić.
Širokopojasni internet velike brzine na području cijele Općine Sv. Filip i Jakov bit će omogućen kroz zajednički projekt Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac.

– Izgledi su nam osamdeset posto, a naš udio u ulaganju je četiri milijuna kuna. Internet je nešto osnovno da bismo uopće mogli funkcionirati, kako u priobalnom, tako i u zaobalnom dijelu jednako. – dodao je Pelicarić.
Prihvaćen je prijedlog odluke o donošenju šestih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Sv. Filip i Jakov. Pročelnik Jure Jelenić kazao je kako se radi o izradi izmjena i dopuni plana sufinanciranog od strane privatnog investitora s ciljem širenja građevinskog područja u mjestu Turanj te omogućavanja gradnje hotela u zaobalnom dijelu.
Izradom izmjena i dopuna UPU-a ugostiteljsko-turističke zone Sveti Petar na Moru, rekao je pročelnik Jelenić, otvorit će se potencijalnom investitoru mogućnost uređenja obalnog pojasa sadržajima na moru koje je zakonski županijskim prostornim planom i omogućeno.

Iz razloga pristiglog pisma namjere potencijalnog investitora u kojem je iskazan interes za gradnjom solarne elektrane,  usvojene su izmjene i dopune UPU-a Zone zanatskih i servisnih djelatnosti Sv. Filip i Jakov. U Poslovno-komercijalno-servisnoj zoni Turanj, na području Krča, odlukom o prodaji nekretnine veličine oko četiri tisuće i dvjesto četvornih metara predviđena je izgradnja benzinske postaje, uz Jadransku magistralu.
Općina Sv. Filip i Jakov, jednoglasnom odlukom vijećnika, darovat će zemljište u nekadašnjem autokampu u središtu Turnja, približne površine tisuću petsto šezdeset četvornih metara, Zadarskoj nadbiskupiji – Župi Gospe od Karmela. Zemljište se daruje u svrhu izgradnje nove župne crkve dok je njegova procijenjena vrijednost tri milijuna i 789 tisuća kuna.
Prema odluci o isplati prigodnog dara, odnosno božićnice, umirovljenicima s prebivalištem na području Općine Sv. Filip i Jakov i mirovinom do tri tisuće kuna, njima 708-ero, pojasnila je vijećnica Anamarija Matešić (HDZ), isplatit će se božićnica. Tijekom prosinca, njima 708-ero, bit će isplaćena božićnica i to u sljedećim iznosima: umirovljenicima s mirovinom manjom od 500,00 kuna isplatit će se 500,00 kuna, od 500,01 kuna do 1.000,00 iznos od 400,00 kuna, od 1.001,00 do 2.000,00 kuna iznos od 300,00 kuna te umirovljenicima s mirovinom od 2.000,01 do 3,000,00 kuna iznos od 200,00 kuna.


Dječji vrtić u Turnju

Kao aktualni problem na razini cijele države, a koji se odražava i na lokalnu razinu, načelnik Zoran Pelicarić (HDZ) istaknuo je visoke iznose ponuda građevinskih tvrtki koji se javljaju na natječaje pa tako i za gradnju novog dječjeg vrtića u Turnju. Posljedica je to nedostatka „zdravih“ građevinskih tvrtki koje, poznato je, kao i ugostitelji, muku muče s radnom snagom. Isto tako i povećanja cijene gradnje za dvadeset do trideset posto.
– Imamo situacije kada građevinske tvrtke nam daju jako niske ponude, pa to ima loš završetak, ili jako visoke, što nije samo slučaj kod nas već i u Sukošanu, Tisnom i tako dalje. – pojasnio je Pelicarić.
Podsjetimo, početkom ove godine za gradnju novog dječjeg vrtića u Turnju iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske odobreno je približno 4,5 milijuna kuna.
– Realna cijena investicije s opremom je 9 milijuna kuna što znači da mi moramo osigurati još dodatnih 4,5 milijuna. Na prvom natječaju dobili smo ponudu od 9 milijuna, na drugom za milijun jeftinije, 8 milijuna kuna, tvrtka je Lavčević. Imamo sreću pa je odnedavno opet moguće višestruko sufinanciranje što nam omogućava da se prijavimo na neki od natječaja za sufinanciranje. Imamo prigodu dobiti sufinanciranje od 60 posto što znači da bi naš udio bio prihvatljivih milijun i po kuna. To bi bio onda stvarno dobar projekt. – kazao je Pelicarić.


Povećanje stavke „EU projekti”

Kao zanimljivost i pozitivna činjenica, za vrijeme rasprave o polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna za prvu polovicu ove godine, Pelicarić je istaknuo ogromno povećanje stavke „EU fondovi“ za rekordnih i nevjerojatnih 59 tisuća i 912 posto u odnosu na prošlu godinu.
– U prošloj godini iznos je bio 1950,00 kuna ali on se sada povećava na milijunski iznos. Treba reći da isplata EU sredstava kasni, na razini države, tri, šest, devet mjeseci i godinu dana. Mi moramo imati pripremljen cijeli iznos jer u suprotnom nas blokiraju izvođači. – rekao je Pelicarić.


Nove investicije „Ilirije“: sobe sa četiri zvjezdice, zatvoreni bazen i kongresna dvorana

Prihvaćen je prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna UPU-a ugostiteljsko-turističke zone i mješovite namjene unutar građevinskog područja naselja Sv. Filip i Jakov kojima će tvrtki Iliriji biti omogućene nove investicije na području hotela Villa Donat. Izmjene i dopune financirat će investitor, a plan je u prvoj fazi izgradnja 45 soba sa četiri zvjezdice, zatvoreni bazen između dvije depadanse, konferencijska dvorana za stotinu ljudi u sklopu bazena te podzemna garaža.


Skoči do alatne trake