Nedjelja, 14 srpnja, 2024

[FESTIVAL FOLKLORA I STARIH OBIČAJA U RAŠTANIMA DONJIM] KUD-u „Mikleuš“ nagrada za najbolju prezentaciju izvornog folklora

U Raštanima Donjim, na igralištu područne osnovne škole, pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice općine Sveti Filip i Jakov te u organizaciji domaćeg Kulturno-umjetničkog društva Sveti Ivan Glavosijek, održan je četrnaesti Festival folklora i starih običaja „Pisme moje u škatuli stoje“.

Uz domaćina, KUD Sveti Ivan Glavosijek, nastupili su Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja iz Sinja, KUD Sveta Ana iz Vučjaka u Karlovačkoj županiji, Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, KUD Sveti Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, KUD Vinčica iz Belajskih Poljica u Karlovačkoj županiji, KUD Dusina iz Dusine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, KUD Mikleuš iz Mikleuša u Virovitičko-podravskoj županiji, KUD Leopold iz Osijeka te Folklorna skupina Kolpa iz Vinice u Sloveniji.

U uvodu programa minutom šutnje odana je počast poginulom  hrvatskom branitelju iz Raštana Zoranu Galešiću kao i svim preminulim hrvatskim vitezovima u Domovinskom ratu. Himnu Lijepu Našu otpjevala je sedamnaestogodišnja Magdalena Buterin iz Paljuva.

Magdalena Buterin

Voditeljica programa i članica domaćeg KUD-a Vesna Matešić istakla je važnost očuvanja kulturne baštine, narodnih običaja i tradicije.
– U našim običajima i tradiciji sačuvani su svi odjeci naših života. Svih naših koraka, govora, ljubavi i protivljenja, našeg svakodnevlja. To je obrazac stvarnog života. – naglasila je Matešić zahvalivši se na pomoći svima onima koji su pridonijeli radu kulturno-umjetničkog društva iz Raštana Donjih koji je prošle godine na Državnom smotri folklora u Sisku osvojio izvrsno treće mjesto.

Tročlano prosudbeno povjerenstvo u sastavu pjesnikinja Anka Birkić, Nada Morović te profesor i etnomuzikolog Jordanko Miloš  pozorno je pratilo nastupe svakog od izvođača te na temelju ocjene triju kategorija, izvedbe pjevanja, izvedbe plesnog koraka te scenskog nastupa, donio odluku o najuspješnijima. Nagrada za najbolju pjevnu izvedbu pripala je dvama društvima: KUD-u Sveta Ana iz Vučjaka i KUD-u Sveti Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih. Nagradu za najbolju plesnu izvedbu osvojio je KUD Leopold iz Osijeka dok je Grand prix nagradu za najbolju prezentaciju izvornog folklora pripala KUD-u Mikleuš iz Mikleuša.

– Ova nagrada koju ću izreći nije bila predviđena, međutim, uz to što su najbolji, pozivam KUD Miklueš na 18. Smotru otočnog folklora u Dobropoljani dogodine na otoku Pašmanu, jedinu takvu u Europu. Tri dana mogu uživati i kupati, a autobus ostaviti u Biogradu. Ova smotra ima izlučni karakter jer šaljemo kulturno-umjetnička društva na smotre Đakovo, Vinkovce i još neke druge. – kazao je predsjednik stručnog povjerenstva Jordanko Miloš.

Nagrade i zahvalnice nagrađenima uručili su načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić te načelnik Policijske postaje Biograd na Moru Petar Strmota.

Festival folklora i starih običaja „Pisme moje u škatuli stoje“ zaključen je spektakularnim vatrometom, prvim u povijesti mjesta Raštana Donjih te nakon njega, zajedničkom izvedbom svih sudionika skladbe „Lijepa li si“.


FOTOGALERIJA (33)


Skoči do alatne trake