Subota, 20 travnja, 2024

[IZLOŽBA] Fotografijama triju hrvatskih mjesta u Moliseu cilj je razviti i očuvati hrvatski identitet Moliških Hrvata

U povodu obilježavanja Dana Općine Sv. Filip i Jakov, u predvorju Kina Sv. Filip i Jakov, svečano je otvorena izložba fotografija „S one bane mora“ koja prikazuje povijest i sadašnjost triju hrvatskih naselja u talijanskoj regiji Molise: Kruča (Acquaviva Collecroce), Filiča (San Felice del Molise) te Mundimitra (Montemitro).

Kroz izložene devedeset dvije fotografije zadarskog fotografa Borisa Kačana, od kojih su one iz zraka po prvi puta snimljene, prikazana su tri mala prekrasna mjesta, njihovi trgovi, kalete, sakralne građevine koje neodoljivo podsjećaju na gradiće na hrvatskoj obali, od Istre do Konavala.
Projekt je zamišljen kako bi privukao pozornost javnosti fotografijama s motivima prirode i kulturne baštine moliških Hrvata. Ciljevi izložbe su, prije svega, očuvanje i razvoj hrvatskog identiteta te promidžba znamenitosti i ljepota kraja u kojem moliški Hrvati žive već više od petsto godina.

U uvodu svečanog otvaranja govorila je predsjednica udruge „Jedna musika“ iz Kruča Antonella D’Antuono koja je ujedno i predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Pritom je istaknula kako su moliški Hrvati od samo početka života u novom okruženju oduvijek sa sobom u srcu nosili hrvatski jezik i njime se sporazumijevali, kako se to na moliškom narječju kaže, „na našu“.

Antonella D’Antuono

Čast da otvori izložbu pripala je županu Zadarske županije Božidaru Longinu. Svečanom otvaranju izložbe nazočili su još načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, autor fotografija Boris Kačan, dopredsjednica udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim Zrinka Bačić, umjetnica Sanja Knez i drugi.

U svibnju prošle godine izložbu u Moliseu otvorila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a u Rimu ministar turizma Gari Capelli.

Pokrovitelji izložbe su Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji, Ured Hrvatske turističke zajednice u Milanu, Općina Sv. Filip i Jakov, KUD Sv. Roko Sv. Filip i Jakov te udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim.
Izložba fotografija „S one bane mora“ bit će otvorena do 21. kolovoza 2019. godine.


Moliški Hrvati

Prema škrtim povijesnim izvorima, Hrvati u Molise u južnu Italiju stigli su početkom 16. stoljeća. Bježeći pred Turcima, sa sobom su ponijeli jezik, tradiciju, običaje i katoličku vjeru. Naselili su brdovito područje Apenina, udaljeni od jadranske obale oko trideset kilometara.
Prema nekim izvorima, moliški Hrvati izbjegli su iz doline Neretve, prema drugima iz zapadne Hercegovine i srednje Dalmacije, iz zaleđa Makarske, s područja Imotskog i Sinja. A neki smatraju da potječu iz Istre. Prezimena i štokavsko-ikavsko narječje bili su jedini kriteriji koje su povjesničari uzeli u obzir kako bi odredili odakle i kada su došli.
Nažalost, ni moliški Hrvati nisu mnogo znali o svojoj povijesti. Kada ih pitate odakle su i kada su došli u Molise, velika većina odgovara: „S one bane mora, as ne umimo ništa već.“
Hrvatskoj javnosti otkrio ih je dubrovački pjesnik Medo Pučić 1850. godine u Napulju. Godine 1967. počinju se organizirati tečajevi hrvatskog jezika i folklora u Hrvatskoj na kojima sudjeluju i moliški Hrvati. Danas se u moliško-hrvatskom mjestu Kruču u školi uči hrvatski i hrvatsko-moliški jezik.



Skoči do alatne trake