Subota, 20 srpnja, 2024

[VJERNI TURNJU] Čak pedeset godina obitelj Rukavina iz Zagreba ljetuje kod obitelji Pedisić

U povodu pedeset godina vjernosti jednoj turističkoj destinaciji, mjestu Turanj i Općini Sv. Filip i Jakov, općinski načelnik Zoran Pelicarić zajedno sa stručnom suradnicom za marketing Anom Barbarošom iz Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov primio je obitelj Rukavina iz Zagreba i svečano im uručio, kao znak zahvalnosti, umjetničko djelo s dalmatinskim motivima.
Te sada već davne 1969. godine Rukavine su u Turanj došli u „fići“ prašnjavim kamenjarom iz Sv. Filip i Jakova gdje su bili smješteni u kampu Đardin, međutim, tamo im se nije svidjelo što je prvi red već bio zauzet.

– Bili smo u potražnji za novim mjestom. Zaustavili smo se ispred kuće obitelji Pedisić, pokojnog Stanislava kojeg su zvali Gojko i njegove žene Blaženke. Međutim, s obzirom da su oni tada bili na poslu u Zadru, razgovarali smo s bakom Zorkom i na upit možemo li kampirati u njihovom dvorištu kazala nam je kako ništa ne može reći dok se sin i nevjesta ne vrate s posla. – vraća nas u prošlost i prepričava nam vitalni 83-godišnjak i glava obitelji Branko Rukavina.
Sin i nevjesta su se vratili s posla iz zadarske Maraske i otada se razvilo prijateljstvo obitelji Pedisić i Rukavina koje traje već pedeset godina. Bio je i to ujedno početak bavljenja turističkom djelatnošću obitelji Pedisić. Prve dvije godine Rukavine su bili sami a zatim su počeli pristizati i kamperi iz Njemačke i Austrije.

– Moja supruga Doroteja je tada rekla kako je dvorište krasno, lijepa plaža s malim mulićem, a prometa nikakvog. Pitali smo baku bismo li mogli ovdje šator podignuti, a ona je rekla kako nema sina i nevjeste i da pričekaju njih. Otišla ona kod drugog sina nešto mu pomoći, nije prošlo ni pet minuta, a mi postavimo šator u dvorištu. Razmišljali smo ako budu gazde rekle da idemo, otići ćemo, ako ne, ostajemo! – prisjeća se Branko.
Branko Rukavina (83) sa suprugom Dorotejom i sinom Željkom (61) i nevjestom Ljubicom pa kasnije i unucima Lukom (21) i Lovrom već pola stoljeća dolazi na odmor u Turanj. Sada umirovljenik, a ranije voditelj u zagrebačkoj tiskari Informator, Branko ističe kako su svake godine dolazili prve subote u srpnju i kako su im Pedisići čuvali najbolju poziciju.

– Kada uspoređujem Turanj sada i prije pedeset godina, najviše mi nedostaju stari obrti kao što je bila kovačnica u središtu mjesta. Puno se izgradilo i manje je bliskosti među ljudima. Isto tako, ranije sam poznavao puno više ljudi, danas tek kojeg „starčeka“. Sjećam se, kada bismo šetali uz more, svaka nas je „nonica“ poznavala koja bi nam dala nešto „pomidora“ i slično.  – dodaje Branko koji je u mlađoj dobi više puta sudjelovao na atletskoj utrci Cvjetnom obalom na kojoj je prve godine održavanja utrke po prvi puta osvojio zlatno odličje  u svojoj kategoriji na deset kilometara.
Načelnik Pelicarić dugogodišnje goste upoznao je s aktualnim projektima na području Općine Sv. Filip i Jakov, a kao važnije istaknuo je izgradnju novog dječjeg vrtića u Turnju na prostoru nekadašnjeg kampa u središtu mjesta.


Skoči do alatne trake