Utorak, 23 srpnja, 2024

[PRIČA O MARAŠKI] Na tragu nekadašnjeg malog pogona za preradu maraške u Sv. Filip i Jakovu, osmišljena je nova tematska manifestacija

U Svetom Filip i Jakovu, na Trgu Na vr’  sela, po prvi puta održana je etno-gastro manifestacija „Maraška fest – Fešta od maraške“. Nekada u Sv. Filip i Jakovu su postajale plantaže maraške te je u to vrijeme svaka obitelj uzgajala stablo maraške za svoje potrebe ali i za prodaju. Prije sto godina u mjestu je djelovala mala destilerija, odnosno pogon za preradu maraške te uz njega i prodavaonica u kojoj su se prodavao liker od maraške.

U posebno osmišljenoj scenografiji trga uz izložbu starih fotografija izlagači su na manifestaciji ponudili, a posjetitelji degustirali svježe plodove maraške te različite proizvode od maraške poput likera Maraschino, Cherry Brandyja i drugih likera, štrudli, kolača, koktela, sokova, sirupa, marmelade, džema do suhih marašaka i drugih ukusnih proizvoda.

Dugogodišnji gosti koji ljetuju u Sv. Filip i Jakovu već više desetaka godina, redom iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Švicarske, Češke, Slovačke i drugih zemalja, uz pomoć domaćih djevojaka, sudjelovali su u radionici spravljanja sirupa i likera od maraške.  
Proizvod koji je posebno zainteresirao javnost bio je sir „Žigljen“ Sirane Gligora iz Kolana proizveden na poseban način zrenja u komini od maraške. Isto tako, zanimljivo je bilo vidjeti mini-destileriju Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Raspović i kušati njihov proizvod Cherry liker s cvijetom soli. Anto Božanović iz Pletarstva Božanović iz Petrinje

demonstrirao je način pletenja košare od vrbe dok je zaposlenica zadarske „Maraske“ Jasminka Marijačić upoznala posjetitelje s načinom izrade zaštitne ambalaže od šaša za nadaleko poznati liker Maraschino. Benediktinke svete Marije iz Zadra predstavile su se suhim maraškama, sirupom i džemom od maraške.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Kulturno-umjetničko društvo „Zadarski tanac“ te Puhački orkestar Pirovac.
Organizator manifestacije bila je Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov, pokrovitelji Općina Sv. Filip i Jakov i Zadarska županija, a sponzori „Maraska“ d.d. Zadar, „Ilirija“ d.d. Biograd na Moru i Jadera tours Zadar.


Izlagači i sudionici 1. Maraška festa – Fešte od maraške:

„Maraska“ d.d. Zadar, OPG „CD Raspović“ Zadar, OPG „Novaković“ Posedarje,  Sirana Gligora d.o.o. Kolan, Benediktinke sv. Marije Zadar, „Vina i likeri Fiolić“ Zadar, OPG Davor Škara Škabrnja, Šinjorina Maruška Poljica, OPG Božo Kadija Sv. Filip i Jakov, OPG Aralica Šibenik, „Nada torte kolači i dekoracije“ Jastrebarsko, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna – Matea Radović Zadar, Pletarstvo Božanović Petrinja, AKD „Kuntrata“ Sv. Filip i Jakov, KUD „Zadarski tanac“ Zadar i Puhački orkestar Pirovac .


Proizvodni pogon Luxarda u Sv. Filip i Jakovu

Proizvodnja likera Marascino pokrenuta je u Zadru 1821.godine. Girolamo Luxardo je iz Genove upućen u Zadar 1817. godine kao konzul Kraljevine Sardinije te je utemeljio destileriju za proizvodnju Liquore Maraschino. 
Predstavnik treće generacije obitelji Luxardo, Michelangelo Luxardo, je 1918. godine pokrenuo proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu koji je radio do 1944. godine a u kojem je radilo 30-ak mještana. Poslovođa pogona bio je Josip Bepo Morović zvani Belajo.
Razlog otvaranja novog pogona bilo je proširenje tržišta na novonastalu državu SHS ali i poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli koji su mu iznajmili prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada taj prostor zvao Fabrica. Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojao je i jedan dućan Luxardo u kojem su se u to vrijeme prodavali likeri.Skoči do alatne trake