Petak, 12 travnja, 2024

[PREVENTIVNE AKTIVNOSTI] Policijski službenici u suradnji sa stranim kolegama ukazali turistima na važnost samozaštite od krađa

Policijski službenici Policijske uprave zadarske i Policijske postaje Biograd na Moru, na području plaže Dražica u Biogradu na Moru, sproveli su preventivne aktivnosti usmjerene ka sprječavanje krađa, provala, prijevara i drugih kaznenih djela koja se najčešće događaju tijekom ljetne turističke sezone.
– U okviru ovih aktivnosti obilazimo mjesne odbore, trgovinske centre, kampove, turistička naselja, zračnu luku, kolodvor, plaže i druga mjesta u kojima se stvara gužva kako bismo spriječili kaznena djela krađe i džeparenja koja se najčešće događaju tijekom ljetnih mjeseci. – kazala je Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju u Policijskoj upravi zadarskoj zahvalivši na podršci Vijeću za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, Vijeću za komunalnu prevenciju Grada Biograda na Moru, Gradu Biogradu na Moru te Turističkoj zajednici grada Biograda na Moru.

Ivana Marić

U preventivne aktivnosti uključeno je po prvi put i kombi-vozilo Preventivni mobilni centar policije.
– Preventivni mobilni centar policije Policijska uprava Splitsko-dalmatinske dobila je kao dar od policije Savezne Republike Njemačke. Namjera je približiti se i pomoći turistima u njihovima problemima i situacijama na koje nailaze. Kombi-vozilo je opremljeno suvremenom opremom i prilagođen je raznim multimedijalnim sadržajima. Ovo je prvi izlazak izvan granica Splitsko-dalmatinske županije i vozilo je namijenjeno korištenju na području Dalmacije. – naglasio je Ante Radoja iz Odjela prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Ante Radoja

Segment sigurnosti u turizmu jedan je od najznačajnijih elemenata koji svaku turističku destinaciju čini konkurentnijom i poželjnijom potencijalnom turistu. Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske s nadležnim policijskim postajama, djelatnicima Turističke zajednice Zadarske županije i drugih lokalnih turističkih zajednica te s djelatnicima Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru već od mjeseca travnja provode edukacije iznajmljivača u privatnom smještaju, građana, predstavnika lokalne samouprave, djelatnika turističkih zajednica i turističkih vodiča o važnosti samozaštitnog ponašanja i suradnje građana s policijom.

– Najproblematičnije tijekom sezone su krađe, više vrsta, posebno na plažama, ušuljavanje u apartmane i privatne stanove. Krađe bicikala na našem području su proteklih godina u porastu iako imamo dobar postotak razriješenosti. Svejedno, moramo potaknuti građane i turiste da toga bude što manje. Ovim putem pozivam građane da se uključe u prevenciju i bilo kakvo sumnjivo ponašanje bez odgode prijave policiji. – rekao je Petar Strmota, načelnik Policijske postaje Biograd na Moru.

Petar Strmota

U tijeku je i obilazak gradskih četvrti, trgovinskih centara, plaža i kampova u kojima boravi veći broj turista. Tim prigodama turiste se, kao i ostale građane, kroz razgovor izravno savjetuje, upućuje i educira. Poseban naglasak je na savjetovanju o samozaštiti od najčešćih kaznenih djela u turističkoj sezoni kao što su: krađe na plažama, u trgovinskim centrima ili na mjestima javnog okupljanja, provale i krađe iz stambenih objekata i vozila, drske krađe kao i o svim drugim kaznenim djelima.

– Ovdje smo okupili kako bismo građanima i turistima ukazali na samozaštitno ponašanje pogotovo na plažama, kampovima, turističkim naseljima i hotelima i to na način da osobne dokumente i vrijedne predmete ne nose na plažu i da uvijek ostave nekog člana obitelji tko će pričuvati stvari. Turisti, strani i hrvatski državljani, stigli su u Hrvatsku da se opuste, međutim, istodobno uputno je da se pridržavaju načina kako da se samozaštite od kaznenih djela, pogotovo imovinskih koji su tijekom ljetnih mjeseci najučestaliji. – istakla je glasnogovornica Policijske uprave Zadarske Ivana Grbin.

Ivana Grbin

U suradnji sa stranim policajcima iz Poljske, Južne Koreje i Mađarske, hrvatski policijski službenici posjetiteljima biogradske plaže Dražica podijelili su preventivne letke sa savjetima o samozaštitnom ponašanju „Siguran odmor“.


MJERE OPREZA:

– Ne nosite novčanike i vrijedne stvari na plažu (mobitele, računala i sl.);
– Nosite samo onoliko novca koliko Vam je stvarno potrebno;
– Ne pokazujte pred drugima bez potrebe novac i druge vrijednosti;
– Osobne isprave i novac ne držite zajedno;
– Ne ostavljajte osobne stvari bez nadzora;
– Pripazite na nametljive osobe koje vam nude pomoć – nisu svi dobronamjerni;
– Prilikom napuštanja soba i apartmana zatvorite prozore i vrata;
– Ne ostavljajte vrijedne stvari na balkonima i u dvorištima;
– Ne ostavljajte ključeve soba i apartmana na mjestima na kojima ih je lako pronaći;
– Ne zanemarujte događaje u vašem susjedstvu – budite upućeni;
– Zapamtite izgled nepoznate, sumnjive osobe koju zateknete u dvorištu ili na stubištu;
– Vlasnici kuća i  apartmana – ugradite alarmne uređaje;
– Zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore na automobilu kada napuštate automobil;
– Ne ostavljajte vrijedne predmete (torbice, novčanike, aktovke, prijenosna računala, mobitele, foto aparate) na vidljivom mjestu u automobilu;
– Ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu;
– Ne spremajte stvari u prtljažnik automobila prije odlaska – možda vas netko promatra;
– Ugradite alarmni uređaj;
– Džepari vole gužvu;
– Budite posebno pažljivi na napučenim mjestima (autobusna stajališta, kolodvor, stadion, sportske dvorane, diskoteke);
– Mobitel nikada ne nosite oko vrata;
– Nosite novčanik u unutarnjem džepu ili u torbici oko pojasa;
– Torbica preko ramena poziv je kradljivcu;
– Budite oprezni i kada vadite novčanik na javnom mjestu;
– Bankovnu karticu držite odvojeno od zapisanog PIN broja;
– Novac uvijek mijenjate u poslovnicama banka, pošta ili drugih novčarskih institucija
.

Promislite jeste li nešto od svega navedenog propustili te olakšali provalniku posao!
Ako vam se provala ili krađa ipak dogodi, nemojte ništa dirati kako ne bi uništili tragove – odmah pozovite policiju!
Pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik – spremite ga u vrećicu i predajte policiji (možda se otkriju korisni tragovi), a o događaju žurno izvijestite policiju pozivom na 192.Skoči do alatne trake