Nedjelja, 16 lipnja, 2024

[DAN OPĆINE PAKOŠTANE] Usprkos slabijim rezultatima hrvatskog turizma, Općina Pakoštane bilježi rast noćenja od 2,5 posto

Svečanom sjednicom općinskog vijeća pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Slavka Maksana i dodjelom godišnjih nagrada i priznanja u baštinskom hotelu Maškovića han u Vrani, svečano je obilježen Dan Općine Općine Pakoštane. Općinski načelnik Milivoj Kurtov, obraćajući se gostima, među kojima su bili savjetnik i posebnik izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, saborski zastupnici Miro Kovač i Grozdana Perić te Vladimir Šeks, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, ocijenio je proteklu godinu uspješnom tijekom koje je ostvaren niz važnih projekata.

Osvrćući se na hrvatski turizam i uspoređujući ga s lokalnim, kazao je kako Općina Pakoštane i ove godine bilježi pozitivan rezultat.
– Istina, u prvih šest mjeseci ostvarili smo 0,5 posto manje dolazaka ali zato 2,5 posto više noćenja. Polazim iz toga da je ovaj rezultat ocjena našeg rada, općinske uprave, turističke zajednice, naše županije te županijskih ureda i uprava. Bez obzira na pojavu trenda jeftinijih destinacija, mislim da smo svojim radom to nadoknadili. – rekao je Kurtov.

Milivoj Kurtov

Tijekom ove godine, dodao je načelnik, završen je kanalizacijski sustav u priobalnom dijelu općine, izgrađen je novi ulaz u mjesto Pakoštane s istočne strane, a u tijeku je dogradnja dječjeg vrtića u Pakoštanima. U sljedećem razdoblju započet će izgradnja nautičke luke Drage te komunalno opremanje Poslovne zone u Pakoštanima.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić istaknuo je ulaganja Zadarske županije u više infrastrukturnih projekata na području Općine Pakoštane, između ostalog, izradu projektne dokumentacije za uređenje i dogradnju mjesne luke Vrgada, provedenu javnu nabavu za sanaciju obale i postojećeg lukobrana u Pakoštanima, sufinanciranje projektne dokumentacije za uređenje pristaništa u luci Dugovača u Dragama te sanaciju školske zgrade u Dragama i Vrani. Ono što je bitno ostvariti u budućnosti, rekao je Mršić, svakako je izgradnja sustava navodnjavanja Vranskog polja.

Mješoviti sastava dvije klapa: “Bibinje” i “Munita”

Ovogodišnji dobitnici priznanja Općine Pakoštane su Matija Čirjak, Vedrana Vulin, Tin Juričin te Slavko i Danica Ambrožič dok je Brdsko-biciklistički klub Pakoštane zaslužio godišnju nagradu.


Dobitnici općinskih nagrada i priznanja

  • Priznanje Općine Pakoštane: studentici Sveučilišta u Zadru Matiji Čirjak iz Vrane, za skladanje, pisanje i pjevanje duhovne glazbe;
  • Priznanje Općine Pakoštane: Vedrani Vulin iz Pakoštana za uspjehe postignute na području etno-baštine;
  • Priznanje Općine Pakoštane: Tinu Juričinu iz Pakoštana za volonterski rad u sportu i na turističkim manifestacijama;
  • Priznanje Općine Pakoštane: Slavku i Danici Ambrožič iz Slovenije za promicanje turizma i prijateljske odnose koje se ogleda u rekordnih šezdeset godina dugoj vjernosti provođenja godišnjeg odmora u mjestu Pakoštane.
  • Godišnja Nagrada Općine Pakoštane: Brdsko-biciklističkom klubu Pakoštane za sveukupni doprinos razvoju Općine Pakoštane te kao izraz javnom priznanju djelovanju kluba. BBK Pakoštane broji pedesetak članova od kojih je najistaknutija juniorska prvakinja u disciplini Cross country olympic (XCO) i reprezentativka Hrvatske Karmen Škiljić. BBK Pakoštane ovogodišnji su prvaci rekreativne Zimske lige Dalmacije u brdskom biciklizmu.

U ime nagrađenih zahvalio se Tin Juričin koji je izrazio nadu i želju za daljnjim radom i trudom kako bi Općina Pakoštane bila promovirana kao najbolja u Hrvatskoj.

Tin Juričin


Skoči do alatne trake