Subota, 20 srpnja, 2024

[ISTRAŽIVANJE] U biogradskoj osnovnoj školi sportom se bavi 58 posto djece, nogomet najpopularniji

Prema provedenom istraživanju Zadarske županije, u suradnji s magistrom znanosti i sveučilišnom profesoricom Marijom Valčić te Osnovnom školom Biograd na Moru uključujući i područne škoe u Raštanima i Tkonu, 58 posto djece, učenika Osnovne škole Biograd na Moru, bavi se sportom.

Najviše djece, istakla je vanjska suradnica Antonela Belamarić na predstavljanju rezultata istraživanja kojeg je pokrenula Zadarska županija, trenira nogomet – 82, zatim rukomet – 29, košarku – 25, odbojku – 22, ples – 19, plivanje – 16 i tako dalje.
Najčešće djeca treniraju svaki drugi dan i to u dvorani/na bazenu, u večernjem terminu. Za doći do mjesta treninga, velikoj većini potrebno je manje od petnaest minuta te 75 posto njih ide na natjecanja, pokazuje istraživanje.

Antonela Belamarić

Među djecom koja se ne bave sportom, 61 posto je učenica, a 39 posto učenika. Na pitanje što bi trenirali kada bi se bavili sportom, nogomet je uvjerljivo najzastupljeniji – 69 učenika, zatim košarka – 19, odbojka – 18, rukomet – 13, ples – 9, gimnastika – 9 i tako dalje.
Na predstavljanju rezultata istraživanja u Osnovnoj školi Biograd na Moru, pročelnik za obrazovanje, kulturu i sportu Zadarske županije Ivan Šimunić kazao je kako je glavni cilj istraživanja, kojim je obuhvaćeno gotovo 90 posto osnovnoškolske populacije na području cijele županije, bio utvrditi koliko se djece bavi sportom.


– Želimo povećati udio djece koja se bavi tjelesnom aktivnošću većim ulaganjem u školski sport. Nakon nekoliko godina ponovit ćemo istraživanje i vidjeti promjene. – rekao je Šimunić.
Pohvalno je, naglasila je Belamarić, da 75 posto djece sudjeluje na natjecanjima, što je korisno za poticanje sportskog duha i razvoj pozitivnog kompetitivnog okruženja. Isto tako, pozitivno je kratko vrijeme, manje od 15 minuta, za dolazak na trening. Ono na čemu bi trebalo je raditi i gdje ima dosta potencijala, rekla je Belamarić, je povećanje sportskih aktivnosti unutar škole, a čiji je udio trenutno na deset posto.

Ivan Šimunić

Promatrajući rezultate na razini Zadarske županije, na anketno pitanje „Da možeš trenirati bilo što, što bi trenirao/la?“, najviše njih se odlučilo za nogomet – 1628, zatim, košarku – 581, rukomet – 444, odbojka – 421 te gimnastika – 370.


Skoči do alatne trake