Petak, 29 ožujka, 2024

[TRAIL UTRKA] Trkačka slatko-slana avantura oduševila dvjestotinjak sudionika na 2. izdanju „dm Pakoštane traila“

Slikovite staze Pakoštana i okolice na jedinstvenom prostoru između Vranskog jezera i Jadranskog mora uz prelijepo vrijeme posljednjeg ožujskog vikenda, oduševili su dvjestotinjak sudionika drugog izdanja „dm Pakoštane trail“ utrke. Dvije staze, Slatka u dužini od 11 kilometara i Slana od 24 kilometra, na najbolji su način prezentirale raznolikost i ljepotu pakoštanskoga kraja i ponudile sudionicima pravu raznolikost trkačkog iskustva: od utabanih zemljanih staza, obalnih puteljaka, mekanih šumskih puteva do kratkog ali izazovnog krševitog grebena i vidikovca Čelinke.
Sudionici utrke imali su čast i prigodu biti i prvi posjetitelji nove planinarske staze koja prolazi ovim najatraktivnijim i najzahtjevnijim dijelom utrke otkrivajući veličanstvene poglede na Vransko jezero i Velebit s jedne te more i Kornatsko otočje s druge strane.

-Trasa utrke velikim dijelom koristi mrežu pješačkih staza, uređenih i označenih u sklopu projekta Slatko-slana avantura kojim želimo povezati i posjetiteljima predstaviti vrhunske prirodne i kulturne atrakcije u jedinstvenu doživljajnu cjelinu! – izjavila je direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin, ponosna na ovogodišnji odaziv na utrku i novu planinarsku stazu koja će obogatiti turističku ponudu novim zanimljivim sadržajem.

Među dvjestotinjak sudionika, na utrku se prijavio i Argentinac Juan Pablo Villa, koji je bio oduševljen ovim trkačkim iskustvom.
– Kada se s grebena ukazao pogled na veličanstveni pejzaž, ostao sam bez daha. Samo sam stajao i gledao i jedva sam se natjerao nastaviti trčati dalje! – zadovoljno je objašnjavao na cilju.

Uz dvije ozbiljne trail trkačke kategorije, najviše je simpatija izazvala najslađa utrka u programu, „dm Mali trk“, u kojoj je pedesetak djevojčica i dječaka vrtićke i školske dobi protrčalo ulicama stare pakoštanske jezgre.
 – U dm-u uvijek rado ulažemo u sportske događaje koji promoviraju aktivan način života i potiču građane na dobre odluke, a pogotovo kada se uključe i  mališani čije se zdrave navike formiraju upravo u djetinjstvu.  Utrka „dm Pakoštane trail“, u sklopu koje se održava i dječja utrka „dm Mali trk“, jedinstven je događaj koji spaja aktivan način života, uživanje u prirodnim ljepotama i bogatoj kulturnoj baštini. Zato pozivam sve strastvene trkače ali i roditelje budućih maratonaca da nam se i u budućnosti pridruže u ovoj slatko slanoj avanturi i dožive nezaboravno iskustvo trčeći i družeći se kroz prelijepi pakoštanski kraj. – rekla je Tamara Vidović, područna menadžerica dm-a.

Gostoljubivi organizatori pobrinuli su se da „dm Pakoštane trail“ bude više od utrk  pa su tako za sudionike osim slatko-slane avanture i slatko-slane „spize“ nakon utrke organizirali koncert, a u nedjelju se druženje nastavilo Slatko-slanom kulturnom turom: posjetom otoku Vrgadi, neotkrivenom biseru pakoštanskog arhipelaga.


Rezultati:

Slatka utrka 11 km:

Trkači

1. Ante Špaleta 0h52m59s

2. Ivan Rožić 0h53m07s

3.  Mate Maksan 0h53m21s

Trkačice

1. Marina Jurjević 1h05m43s

2. Laura Barešić 1h05m54s

3. Božena Tokić 1h09m23s

Slana utrka 24 km:

Trkači

1. Eugen Zorić 1h57m06s

2. Nenad Ostojić 2h02m39s

3. Vedran Barešić 2h19m39s

Trkačice

1. Željana Barač 2h26m50s

2. Rita Biliš 2h29m58s

3. Jelena Gugić Boko 2h31m08s


Skoči do alatne trake