Nedjelja, 14 srpnja, 2024

[PROJEKT HRT-A] Osnovna škola Sv. Filip i Jakov želi ponovno imati najljepši školski vrt u Hrvatskoj

U Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov predstavljen je projekt Hrvatske radiotelevizije „Najljepši  školski vrtovi u Hrvatskoj u 2019. godini“. Tom prigodom, u organizaciji HRT-a i Zadarske županije, koja je i pokrovitelj samog događaja, održan je motivacijski stručni skup pod nazivom „Uređenje vrtova u  dječjim vrtićima, osnovnim i  srednjim školama, centrima za odgoj i  obrazovanje te učeničkim domovima u Zadarskoj županiji“.
Skup je dio velikog obrazovno-ekološkog projekta „Najljepši školski vrtovi“ kojeg Hrvatska radiotelevizija provodi već 25 godina. Projekt u suradnji s HRT-om provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede te brojni donatori.

Na skupu je ravnateljima ustanova predstavljen dosadašnji rad projekta, prikazano je nekoliko korisnih prezentacija vezanih uz uređenje vrta, kao i iskustva nekih pobjedničkih ustanova. Prošle godine Osnovna škola Lipik iz Lipika ponijela je titulu Najljepšeg školskog vrta u Republici Hrvatskoj, a vrtić Bajka iz Varaždina proglašen je najljepšim vrtićem.

– Kao osnivaču, itekako nam je važno da naše ustanove ne budu samo lijepe i funkcionalne zgrade, već da i njihovo okruženje plijeni svojim izgledom. Nažalost, ne možemo se pohvaliti da je u svim školama skrb o okolišu na visokoj razini. Ponekad su uzrok tome objektivne okolnosti, poput nedostatka prostora, a ponekad je uzrok i nedostatak motivacije kod ravnatelja i profesora. – rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin i pozvao nazočne ravnatelje da motiviraju svoje profesore i učenike na uređenje vrtova, jer osim boravka na svježem zraku koji je koristan i djeci i odraslima, ovakvi projekti pružaju prigodu svim učenicima da iskažu svoje sposobnosti i vještine.

Projekt „Najljepši školski vrtovi“ promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske. U sklopu projekta održavaju se stručni skupovi  o utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoliša, s naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama, tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka.
Osnovna škola Sv. Filip i Jakov je 2009. godine, dok je bila u staroj zgradi, bila pobjednik projekta „Najljepši školski vrtovi“, a ravnateljica Gordana Kurtov ambiciozno je najavila novu kandidaturu.
– U novu zgradu škole uselili prije pet godina, imamo vrt od 7 tisuća metara četvornih metara na kojem je sto stabala i oko tristo raznih sadnica i želimo vratiti šampionsku titulu. – ustvrdila je Kurtov.
Natječaj za ovu godinu bit će otvoren krajem ožujka, a prošle je godine bilo više od sto prijavljenih vrtića, osnovnih i srednjih škola i srodnih odgojno-obrazovnih ustanova za djecu i mladež iz cijele Hrvatske.
Sve aktivnosti prati kamera HTV-a kroz informativne i zabavne emisije u programu, emitiraju se reportaže u radijskoj emisiji „Slušaj kako zemlja diše“, a otvorena je i Facebook stranica „Najljepši školski vrtovi“.Skoči do alatne trake