Četvrtak, 28 ožujka, 2024

[POSJET ZADARSKOJ ŽUPANIJI] Premijer Andrej Plenković istaknuo luku Tkon kao prvu u nizu malih županijskih luka sufinanciranih iz EU fondova

U sklopu radnog posjeta Zadarskoj županiji, premijer Andrej Plenković, u pratnji ministra mora, prometa i razvitka Olega Butkovića, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac i suradnika, domaćina župana Zadarske županije Božidara Longina te načelnika Općine Tkon Gorana Mušćeta, razgledao je gradilište novog trajektnog pristaništa u Tkonu, projekta od vitalnog značenja za otok Pašman vrijednog 29 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u obraćanju u Škraping centru ujedno i sjedištu klastera „Hrvatski otočni proizvod“, istaknuo je važnost partnerstva, dijaloga i razumijevanja svega onoga što Vlada radi na nacionalnoj razini sa županijama, gradovima i općinama.
– Naša politika prema ravnomjernom regionalnom razvoju svih krajeva Republike Hrvatske temelji se na više temeljnih stupova: Jedan od njih je otvorenost, dijalog i partnerstvo, bez presedana u radu bilo koje hrvatske Vlade u radu sa županijama. O tome svjedoče župani koji su članovi naše Vlade, svi župani nakon izbora 2017., gradonačelnici i načelnici općina. – rekao je Plenković dodavši kako Vlada pristupa jednakim angažmanom svim dijelovima Hrvatske bez obzira koja je politička opcija na vlasti.

Andrej Plenković

Nadalje, kao važan faktor razvoja Plenković je naveo funkcionalnu decentralizaciju u kojoj, rekao je, odluke, koliko je to moguće, moraju donositi „oni najbliži našim ljudima“, a to su jedinice lokalne i područne samouprave.
– To nećemo raditi na način da na leđa gradonačelnika, načelnika i župana stavimo dodatne odgovornosti, utege i terete nego da im za provođenje takvih odgovornih dužnosti damo i alate, a takav prvi alat je – fiskalna decentralizacija. – dodao je premijer Plenković.

Konkretno, jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji imat će 80 milijuna kuna više.
Kao smisao i svrhu posjeta Zadarskoj županiji Plenković je naveo isticanje svega onoga što se pozitivno događa u Zadarskoj županiji, a to su projekti i aktivnosti pred ili u realizaciji: obnova stare jezgre grada Benkovca u vrijednosti gotovo 12 milijuna kuna, izgradnja i rekonstrukcija operativnih površina Zračne luke Zadar u vrijednosti oko 500 milijuna kuna, zgrada putničkog terminala u luci Gaženica u Zadru vrijedna oko 224 milijuna, izgradnja sustava vodovoda i odvodnje aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi u vrijednosti 432 milijuna, projekt modernizacije i dogradnje ribarskih luka u Gaženici i Veloj Lamjani na otoku Ugljanu u vrijednosti 60 milijuna te projekt izgradnje novog trajektnog pristaništa u Tkonu na otoku Pašmanu u vrijednosti 29 milijuna kuna.

Božidar Longin

– Luka u Tkonu predstavlja veliko ulaganja za vas koji ste u komunikaciji s kopnom. Nadam se da je ovo projekt kojim započinje investicijski ciklus u male županijske luke gdje ćemo otvoriti mogućnost financiranja takvih projekta iz europskih fondova. Vi ste prvi takav projekt, pilot-projekt i možete biti ponosni. – rekao je, među ostalim, Plenković.
Župan Zadarske županije Božidar Longin kazao je kako su u sklopu ovog posjeta predsjednika Vlade našoj županiji razgledali projekte vrijedne više od milijardu i po kuna.
– Pokazatelj je to kako u Zadarskoj županiji imamo mnoštvo kvalitetnih projekata koji će nam donijeti iskorak, kako u gospodarstvu, tako i u razvoju infrastrukture. – naglasio je župan Longin i dodao kako nam je izgradnjom kvalitetne infrastrukture u Gaženici pružena prigoda postati prometnim čvorištem ne samo Hrvatske već i ovog dijela Europe.

Goran Mušćet

Načelnik Općine Tkon Goran Mušćet kazao je kako su Općini Tkon, koja ima proračun od oko 11 i po milijuna kuna, dva projekta od iznimne važnosti: Izgradnja luke Tkon i projekt aglomeracije Biograd-Pašman-Tkon.
Pritom je izdvojio najvažnije projekte realizirane uz potporu ministarstava i Županije u posljednjih šest godina:  Klaster Hrvatski otočni proizvod, izgradnja Škraping centra i zelene tržnice, izgradnja dviju plaža, obnova zvonika župne crkve u Tkonu, projekt rekonstrukcije zgrade dječjeg vrtića u Tkonu, sanacija odlagališta otpada uz nabavu komunalnog vozila, te, najvažniji među njima, „Arca Adriatica“ – projekt zaštite i promocije turističke valorizacije jadranske pomorske baštine u kojem sudjeluju općine i gradovi s obje strane Jadrana – Italije i Hrvatske.

– Cilj je zaštititi pomorsku baštinu i povećati broj posjetitelja kroz izgradnju pet interpretacijskih centara u Bariju, Cerviji, Veneciji, Malinskoj i u našem Tkonu. Ovi centri sustavno će se povezati i zajednički prezentirati na turističkim tržištima. – naglasio je Mušćet.
Uz spomenute, prigodnom riječju nazočnima su se obratili i načelnik Općine Kali Marko Kolega, ministar mora, prometa i razvitka Oleg Butković te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.



Skoči do alatne trake