Četvrtak, 28 ožujka, 2024

[IZLOŽBA] Cilj izložbe o 112. brigadi Hrvatske vojske približiti učenicima događaje iz Domovinskog rata

U Osnovnoj školi Pakoštane, u povodu obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93, svečano je otvorena izložba „Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske“ u organizaciji Zadarske županije, Državnog arhiva u Zadru i domaćina Osnovne škole Pakoštane.

Ovom izložbom prikazane su fotografije pripadnika 112. brigade Hrvatske vojske, dokumenti zapovjedništva od kojih neki označeni vojnom tajnom i novinski članci koji svjedoče o ratnom putu ove vojne postrojbe koja je dala izniman obol u obrani Republike Hrvatske od napada pobunjenih Srba i tadašnje Jugoslavenske narodne armije.
Prigodnom riječju nazočnima se obratio ravnatelj škole Andrija Vanjak te pozvao na odavanje počasti minutom šutnje poginulim hrvatskim braniteljima.

Andrija Vanjak

Marijan Maroja, autor izložbe i viši savjetnik u Državnom arhivu Zadru, kazao je kako je cilj organizirati izložbu u svim osnovnim i srednjim školama na području Zadarske županije i na taj način približiti učenicima događaje iz Domovinskog rata.

Marijan Maroja

– Mnogi će učenici na fotografijama vidjeti svojeg, oca, djeda ili majku, strica, rođaka ili susjeda kao branitelje domovine tih godina. Izložba je pokušaj predstavljanja i presjek brigade od njenog osnivanja 28. lipnja 1991. do zapovijedi o demobilizaciji 24. prosinca 1995. godine kada završava njen ratni put. – istaknuo je Marijan Maroja.

Četiri su ključna trenutka koja su autori izložbe htjeli naglasiti: Obrana Zadra u rujnu i listopadu 1991., oslobađanje brda Križ u svibnju 1992., akcija Maslenica ’93 u siječnju 1993. i operacija Oluja u kolovozu 1995. godine.

Učenici će imati prigodu vidjeti dokumentarni film o 112. brigadi kojeg je snimila Hrvatska radiotelevizija, a autori Marko Čulina i Dušan Nikitović napisali su knjigu „112. brigada – od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja“.

Marko Čulina

Posebno zadovoljstvo izrazio je Maroja što se izložba odvija u Pakoštanima odakle su mnogi hrvatski branitelji sudjelovali u operaciji Maslenica ’93, a i general Ante Gotovina je iz ovoga kraja.
Između ostalog, izložene su fotografije sedamdeset četiri poginula pripadnika 112. brigade i dvojice nestalih za koje ne zna sudbina.
Prvi ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina rekao je kako se prva skupina hrvatskih branitelja, koji su kasnije bili dio 112. brigade, pripremala u Crvenoj luci u lipnji 1991. godine. Među tom satnijom od 108 pomno odabranih mladića bilo je branitelja iz svih dijelova županije: od otočana, primoraca, Kotaraca do Bukovčana.

– Prvog kolovoza 1991. godine počinju prva borbena djelovanja u Kruševu na način da su se čuvali vitalni objekti kao što su pošta, bunari, škole, crkve i tako dalje. Tada nama u pomoću stiže dio 4. gardijske brigade. Borbe za Kruševo i Jasenice traju do 11. rujna a tad se borbe približavaju sve bližu Zadru jer je cilj neprijatelja bio napad i ulazak u grad Zadar i presijecanje Hrvatske na potezu prema Biogradu za što posjedujemo njihove zapovijedi iz tog vremena. – naglasio je Čulina dodavši da je dio pakoštanskih branitelja dao izniman doprinos u obrani šibenskog mosta 16. i 17. rujna 1991. godine.

Marko Čulina uručio je monografiju od 112. brigadi Hrvatske vojske jednom od zapovjednika brigade, uz Milana Bašića, zapovjedniku prve satnije Anti Žoniju Maksanu.
Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić istaknuo je važnost naglašavanja zašto je došlo do rata.

Ivan Šimunić

– Taj rat je pokrenut iz Beograda vođen starom velikosrpskom ideologijom iz djela Ilije Garašanina „Načertanije“ iz 1844. godine. Možemo reći da je to uzrok Domovinskom ratu. Stvaranje Velike Srbije je bio način da se okupira Hrvatska i hrvatski živalj izmjesti iz Hrvatske, odnosno protjera ili izvrši genocid. – rekao je Šimunić.

Martina Bungur

U ime načelnika Općine Pakoštane Milivoja Kurtova, nazočne goste i učenike pozdravila je Martina Bungur, viša stručna suradnica za gospodarstvo i održivi razvoj u Općini Pakoštane.


Skoči do alatne trake