Subota, 20 travnja, 2024

Udruga Napredak: Za predsjednika ponovno izabran Denis Brzić, prioritet udruge razvoj lokalne zajednice

Na redovnoj izbornoj sjednici Skupštine udruge „Napredak“ iz Sv. Filip i Jakova za predsjednika udruge ponovno je jednoglasno izabran dosadašnji obnašatelj vodeće funkcije Denis Brzić, a za zamjenika predsjednika Ante Vodopija.
Za članove Upravnog odbora izabrani su Šime Mikas, Bistra Barčić, Jure Milat, Petar Batur, Slavo Majica, Šime Brzić, Rade Vuletić, Denis Brzić i Ante Vodopija. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Vice Baričić, Josip Vodopija i Zoran Zelanto.

Denis Brzić, govoreći o radu udruge tijekom proteklog četverogodišnjeg razdoblja, istaknuo je glavne aktivnosti udruge, od razvoja i najma kampa Đardin, najma zgrade i parkirališta, radova na tržnici, mogućnostima kupnje zemljišta unutar kampa, rješavanja problematike središnjeg zemljišta unutar kampa, odnosa s Općinom Sv. Filip i Jakov, sudskim sporovima, financijskim izvješćima i planovima, zemljišno-knjižnoj problematici do zahtjeva za potporu u razvoju turizma, sporta i kulture na području mjesta Sv. Filip i Jakov.
Udruga Napredak broji ukupno sto petnaest članova, a u protekle četiri godine preminulo je devet članova.

Tijekom ove godine produžen je ugovor o najmu kampa tvrtki Kamping d.o.o. za još jednu godinu, odnosno do 30. listopada 2019. za iznos od 937 tisuća kuna.
Do turističke sezone 2019. godine, sukladno odluci skupštine udruge, u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov, proširit će se parkiralište za dodatna 1073 četvorna metra te će novouređeni prostor za parkiranje imati kapacitet od 88 mjesta. Ukupni trošak bez mreže odvodnje i rasvjete bit će oko 800 tisuća kuna, udruga Napredak sudjelovat će s udjelom od jedne trećine dok će preostale dvije pokriti Općina Sv. Filip i Jakov.
Upravni i nadzorni odbor usvojili su odluku da predsjednik udruge može za svoj rad ostvariti neto naknadu do 2 i po tisuće kuna mjesečno.


– Ističemo jednu jako važnu aktivnost koju je udruga Napredak privela kraju. To je mukotrpan proces dokazivanja vlasništva koji je davno pokrenut prije obnove zemljišnih knjiga. Do tada je udruga bila uknjižena na nekoliko tisuća četvornih metara. Utrošena je silna energija uz vlastiti angažman i angažman odvjetnika u slučajevima kada nismo mogli riješiti sami. – naglasio je Brzić.
Pritom je dodao da je bilo slučajeva „otimanja“ zemljišta od strane Republike Hrvatske, potom kupljenih zemljišta za koje se nije ni znalo, do zamjena zemljišta koje nisu provedene. Danas je udruga Napredak uknjiženi vlasnik 24 tisuće četvornih metara površine kampa Đardin, 2718 četvornih metara parkirališta Primorje, 1921 četvornog metra površine tržnice s upravnom zgradom dok su zgrade legalizirane. Preostala je legalizacija još nekoliko manjih objekata u kampu Đardin.

– Svi međususjedski zemljišni sporovi su riješeni, sve kupnje zemljišta su zemljišno-knjižno riješene i na to plaćeni su svi porezi. – dodao je Brzić.
Istaknuti su minimalni troškovi reprezentacije koja se svela samo na trošak domjenka nakon godišnjih sjednica Skupštine. Posebno je istaknuta dobra i konstruktivna suradnja s načelnikom Zoranom Pelicarićem i Općinom Sv. Filip i Jakov, posebno pomoć koju je pružio komunalni pogon Općine.
Kao najvažnije aktivnosti koje su naznačene u planu rada za sljedeću godinu istaknuto je produženje najma kampa, proširenje parkirališta, razrada opcija razvoja kampa, iznajmljivanje parkirališta Primorje i Zdenka, poslovnih prostora za liječničku ordinaciju i ljekarnu te stana, briga o pravilno vođenju udruge i naplati potraživanja, suradnja s općinskim, mjesnim i crkvenim vlastima, potpomaganje sadržaja u interesu razvoja mjesta i tako dalje.

O financijskom poslovanju udruge za tekuću godinu članove je izvijestio Jure Milat, član Upravnog odbora udruge, te pritom istaknuo, među ostalim, najviše stavke kada su prihodi u pitanju kao što su prihod od najma kampa u iznosu od 975 tisuća kuna te povrat oročenih sredstava u visini od 400 tisuća kuna.
Troškovi udruge, izdvajamo one veće, bili su uplata PDV-a od 202.515,40 kuna, građevinski radovi na nadstrešnici tržnici – 220.338,00, kupnja zemljišta od Vodopija – 735.361,69, oročenje sredstava na banci – 200.000,00 kuna i tako dalje.

Za donacije subjektima na području turizma, sporta i kulture ove godine izdvojeno je ukupno 261 tisuća kuna. Najveća donacija sredstava dana je Turističkoj zajednici općine Sv. Filip i Jakov za Festival cvijeća Zadarske županije – 57.000,00 kuna, Nogometnom športskom klubu Nova zora – 50.000,00, Kulturno-umjetničkom društvu Sv. Roko – 32.000,00, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sv. Filip i Jakov – 20.000,00, po 12 tisuća kuna Jedriličarskom klubu Sv. Roko i Atletskom športskom klubu Rogovo i tako dalje.
Na kraju, općinski načelnik Zoran Pelicarić kazao je kako je udruga Napredak danas sasvim druga slika u odnosu na prije četiri godine i kako samo zajedno se može doći do rezultata te se zahvalio na plodonosnoj suradnji.


 

Skoči do alatne trake