Srijeda, 24 travnja, 2024

Hrvatska udruga poslodavaca–Podružnica Dalmacija održala proširenu sjednicu u Biogradu na Moru

U Biogradu na Moru, u gradskoj vijećnici, održana je proširena sjednica Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) – Podružnice Dalmacija kojom je predsjedao predsjednik Izvršnog odbora HUP-a, podružnice Dalmacija, Zdravko Plazonić.
Na sjednici ove udruge, po prvi puta održanoj u Biogradu na Moru, razgovaralo se o aktualnim reformama i zakonodavnim izmjenama.

Jedna od njih su izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dohodak kojima se povećava neoporezivi iznos za prigodne nagrade s 2 i po na 7 i po tisuća kuna, što je HUP posebno pozdravio. Prijedlog HUP-a, kao što je poznato od ranije, je da se neoporezivi iznos ne ograničava samo na „prigodne“ nagrade već da model i razlozi nagrađivanja bude rezultat dogovora između poslodavaca i radnika.
Glavni prijedlozi HUP-a za rasterećenje poslodavaca kako bi se povećala materijalna prava radnika su uvođenje neoporezivog iznosa za smještaj radnika i topli obrok, neoporezivog plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja za radnike, povećanje neoporezivog iznosa potpore za novorođeno dijete, iznosa dnevnica za službena putovanja te iznosa naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe.

Na sjednici su sudjelovali, uz Zlatka Plazonića iz tvrtke Petason d.o.o. Solina, predsjednica HUP-a Gordana Deranja iz Tehnomonta Pula d.o.o. Pula, Luka Šangulin iz Angelina Tours d.o.o. Biograd na Moru, Lenko Garbin iz G & V line d.o.o. Dubrovnik, Joze Tomaš iz Potestas d.o.o. Split, Velimir Vilović iz Cemex Hrvatska d.d. Kaštel Sućurac, Mira Hajdić iz Elekta-C d.o.o. Split, Goran Ražnjević iz Ilirije d.d. Biograd na Moru, Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a te Vesna Ivić-Šimetin, direktorica HUP-Regionalnog ureda Split.

Ivan Knez

Sjednici je prethodio sastanak poslodavaca s gradonačelnikom Grada Biograda Ivanom Knezom koji je ovom prigodom predstavio neke od projekata na području grada, bilo privatnih ili gradskih: od nove trajektne i ribarske luke, novog hotela u turističkom naselju Crvena luka, zabavnog parka i gradnje akvaparka, prijelaza s izgradnje biološkog pročišćivača, golf igrališta, gradnje mirovinskog doma, uređenja plaža, projekta odvodnje otpadnih voda, rekonstrukcije gradske knjižnice i pučkog otvorenog učilišta do izgradnje poduzetničkog inkubatora i drugih projekata.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja zahvalila se na prijamu Gradu Biogradu na Moru i izrazila nadu kako će u realizaciji navedenih projekata i neke od članica HUP-a iz regije Dalmacija pronaći posao uz poštivanje javne nabave kako bi svi imali jednake izglede.


Gordana Deranja: Nedostatak radne snage je gorući problem

Za B-portal, osvrnuvši se na zaključke biogradske sjednice, Deranja je kazala kako je skup koristio boljem povezivanju svih poslodavaca na razini Dalmacije tijekom kojeg su utvrđeni problemi koji ih muče.
– Zaključili smo da svi imamo više-manje iste probleme: To su naša nestrpljivost sporim promjenama u društvu. Ono na što smo ukazivali i što je gorući problem je nedostatak radne snage. Mi poslodavci ukazujemo na to da je situacija neodrživa i zbog demografije, ne samo zbog pitanja iseljavanja jer kad bi se i svi vratili još uvijek bi nedostajalo kvalitetne radne snage. – kazala nam je u razgovoru nakon sjednice Gordana Deranja.

Gordana Deranja

Isto tako, Deranja ističe kako u javnosti govorimo o budućnosti, digitalizaciji i novim tehnologijama, a koje obrazovni sustav ne prati.
– Imamo problem na svim frontama. Ukazujemo i nismo povučeni nego dajemo svoj doprinos. Povezali smo poslodavce i sveučilišta i otvorili prakse. Ukazujemo da ta djeca moraju što više sudjelovati u praktičnim dijelu da imaju što manje trauma jednog dana kada završe svoje školovanje i kada krenu na tržište rada. Tako je i u zapadnom svijetu i ne izmišljamo toplu vodu nego dajemo inicijativu da se nešto pokrene. – dodaje Deranja.
Hrvatska udruga poslodavaca upozorava da postoji lagani rast plaća koji je zapravo nauštrb unutarnjih rezervi poslodavaca, njihovog profita i budućih investicija.
– Jadna je ona tvrtka koja će morati dignuti kredit za plaće. To je početak kraja. Sada još uvijek ima nekih unutarnjih rezervi. Hrvatsko tržište je premalo i mi moramo ići prema van i natjecati se na europskom ili svjetskom tržištu. Ako nemaš tehnologiju, uštede sati i sve to što imaju drugi, odnosno ako ne investiraš, nestaješ. – ističe Deranja.
Hrvatska udruga poslodavaca ističe da je u krizi realni sektor izgubio više od sto tisuća radnih mjesta te da su se tvrtke morali restrukturirati što isto očekuju i od javnog sektora. Ne podržavaju male plaće u prosvjeti i zdravstvu ali to ne smije biti alibi za nečinjenje i guranje djelatnika i iz tih sektora u prvi plan. U javnom sektoru, naglašava Deranja, visoke su plaće i enormne otpremnine koje radnici iz realnog sektora ne mogu dobiti.
– Zakon o radu odnosi se samo na realni sektor, ne i na javni. Opet smo mi građani drugog reda. Netko tko ne radi, ne može dobiti otkaz, a košta svih nas. U tom sektoru država ne čini ništa, ne želi smanjiti javni aparat. Oni su nužni ali moraju biti fleksibilni i moraju shvatiti da od nas žive, da mi stvaramo novu dodanu vrijednost koja može ići i u izvoz. – zaključila je Deranja.


 

Skoči do alatne trake