Utorak, 23 travnja, 2024

Kupljeno novo vatrogasno vozilo vrijedno 400 tisuća kuna

Svečanom primopredajom vatrogasnog navalnog vozila MAN vrijednog 400 tisuća kuna, u središtu Sv. Filip i Jakova, između općinskog načelnika Zorana Pelicarića i zapovjednika Joška Majice, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sv. Filip i Jakov obnovilo je svoj vozni park ključnim u uspješnom obavljanju vatrogasnih intervencija svakog dobrovoljnog vatrogasnog društva.
Novac u iznosu od 400 tisuća kuna osigurala je Općina Sv. Filip i Jakov, odnosno, naglasio je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov i ujedno predsjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, „prijeko potrebno vozilo kupili su žitelji općine.“

– Na prvom mjestu zahvaljujem se žiteljima jer je vozilo financirano iz općinskog proračuna, potom predsjedniku Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov, vijećnicima koji su jednoglasno prihvatili odluku te kolegiju. Želja DVD-a Sv. Filip i Jakov je bila da se vozilo kupi pred turističku sezonu jer želim reći i ono što nije idealno. Bogu hvala, hidrološka godina protekla je u redu ali uporni smo i zahvaljujući našim stalnim lobiranjima i pritiscima, to smo odradili evo sada. Spremni smo za 2019. godinu kada govorimo o otvorenim požarima. – istaknuo je Pelicarić zahvalivši se pritom i Vatrogasnoj zajednici Zadarske županije bez čije suradnje ne bi došlo do realizacije ovog projekta.

Pelicarić je najavio skorašnji prijedlog odluke na sjednici Vijeća o nabavi još jednog vozila za DVD Sv. Filip i Jakov – zapovjednog vozila, najvjerojatnije onog kojeg koristi i Hrvatska gorska služba za spašavanje, Državna uprava za zaštitu i spašavanje i mnoge druge javne vatrogasna postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva – terensko vozilo Dacia Duster vrijednog oko 130 tisuća kuna.
Navalno vozilo MAN ima spremnik kapaciteta od dvije i po tisuće litara vode i proizveden je 2004. godine. Kupljen je u Svetom Ivanu Zelini s prijeđenih dvjesta tisuća kilometara.
– Opremljen je agregatom za prometne nezgode s pripadajućom armaturom, cilindrima, škarama i razuporom. Zatim, imamo električne crpke, motorne pile, izolacijske aparate i što je najbitnije, crpku za normalni i visoki tlak. Posjeduje i zračne jastuke za podizanje raznih tereta velike mase, samoaktivirajuće Mabo granate za gašenje požara i sprej Fire Delete koji može zamijeniti vatrogasni aparat. Nadalje, kamion ima brzo vitlo 40 metara dužine, reflektor od 100 vati i drugo. – kazao je zapovjednik DVD-a SV. Filip i Jakov Joško Majica.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sv. Filip i Jakov broji pedeset devet članova. Kroz razdoblje od 24 godine postojanja, ukupno sto šezdeset šest članova je sudjelovalo u radu ovog DVD-a. Uz novonabavljeno navalno vozilo, DVD SV. Filip i Jakov raspolaže još s autocisternom IVECO kapaciteta osam tisuća litara, vozilom TAM 130 kapaciteta pet tisuća litara vode i dvjesta litara pjenila, kombi-vozilom Citroen, zapovjednim vozilom Ford Escort i tehničkim vozilom Mercedes 608.
U ovoj godini do sada je DVD Sv. Filip i Jakov zabilježio 75 intervencija, od toga 58 intervencija radi požara otvorenog prostora. Ostalo čine tehničke intervencije, prometne nezgode, izvlačenje vozila iz kanala, poplave, intervencije na električnim stupovima.
Nabavljeno vozilo opremljeno je vatrogasnom opremom darovanom od vatrogasnih društava, jedinica lokalne samouprave i velikodušnih pojedinaca iz Švicarske, Austrije i Zagreba. Ukupna vrijednost vozila s opremom je dva milijuna kuna.
Zapovjednik Joško Majica zahvalio se Općini Sv. Filip i Jakov i načelniku Pelicariću na darovanom vozilu neophodnog u obavljanju vatrogasnih zadaća na području općine, po potrebi i šire, a koje će pridonijeti još većoj sigurnosti žitelja općine.

– Navalno vozilo moći ćemo koristiti za razne intervencije: požare, poplave, prometne nezgode, uklanjanje drveća s prometnica i tako dalje. Načelnik Pelicarić je uložio puno muke i truda, bilo je puno razgovora i pregovora i na kraju je kupnja vozila uspješno realizirana. Nadam se da naš načelnik neće stati na ovome jer, koliko imam saznanja, u potrazi je za novim zapovjednim vozilom. – dodao je Majica.
Predsjednik Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić istaknuo je važnost visoke razine osposobljenosti onih koji će upravljati novim vozilom i rukovati uređajima i opremom.


 


 

Skoči do alatne trake