Srijeda, 24 travnja, 2024

Po uzoru na poduzetnički inkubator u Osijeku: Kreće gradnja biogradskog poduzetničkog inkubatora, EU daje 20 milijuna kuna

U gradskoj vijećnici u Biogradu na Moru gradonačelnik Ivan Knez i član uprave tvrtke-izvođača radova Sarađen d.o.o Marko Sarađen svečano su potpisali ugovor o gradnji Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru.
Po uzoru na osječki poduzetnički inkubator BIOS, na površini od nešto više od dvije tisuće četristo kvadratnih metara, na sjecištu sjeveroistočnog ulaza u grad i Industrijske zone Biograd u blizini rotora, bit će izgrađena zgrada biogradskog poduzetničkog inkubatora na tri etaže za ukupno šezdeset osam subjekata. Predviđeno vrijeme izgradnje je godinu dana od uvođenja u posao, a do završetka cjelokupnog projekta vrijednog približno 38 milijuna kuna bit će potrebno dvije godine. Od toga iznosa približno 20 milijuna kuna sufinancirat će se iz izvora fondova Europske unije, odnosno iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, a projektni partneri su Poduzetnički centar Biograd na Moru d.o.o., Poduzetnički centar BIOS d.o.o. Osijek i CEDRA – Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj Split.
Cilj projekta je riješiti probleme niske održivosti malih i srednjih tvrtki na području Biograda i šire gravitirajuće urbane aglomeracije – općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman i Polača. Na ovom području, unatoč rastu obrta i tvrtki, zabilježen je trend pada radnih mjesta te se na ovaj način želi pridonijeti održivom rastu poduzetništva i radnih mjesta kroz izgradnju poslovne infrastrukture, razvoj postojeće i uspostavu novih poduzetničkih potpornih institucija i usluga.

Sektori koji će biti u fokusu su proizvodi i usluge na području nautičkog turizma, poljoprivrede, ribarstva, marikulture i prerade hrane, održivog turizma posebnih interesa, inovacija, novih znanja i tehnologija te obrazovanja za poduzetništvo.
Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Ministarstva gospodarstva,  istakao je zadovoljstvo što Hrvatska danas ima gotovo petsto pedeset poduzetničkih zona i više od dvjesto poduzetničkih potpornih institucija u koje spadaju i poduzetnički inkubatori.

Knez je naglasio kako se ovaj projekt priprema već deset godina: od prostornog plana uređenja, urbanističkog plana uređenja, izdvajanja zemljišta, lokacijske i građevinske dozvole, troškovnika do pripreme projekta za prijavu na natječaj EU fonda. Hoće li država vratiti Gradu PDV, Knez nije siguran i apelira da se ta praksa povrata odnosno nepovrata PDV-a promijeni.
– Morali smo staviti Grad Biograd kao nositelja projekta jer tvrtka Poduzetnički inkubator Biograd na Moru nije imala sve potrebne dozvole. Nažalost, projekt zbog toga nismo uspjeli na vrijeme prebaciti na poduzetnički inkubator. Ovim putem molim državu i nadležna ministarstva da jednostavno promijene tu praksu. Mi kao Grad nismo u sustavu PDV-a i onda ponekad imamo problema oko povrata PDV-a zato što je država rekla „ionako dajete taj prostor u zakup“. Po meni kriva filozofija! Nadam se da će država tu praksu promijeniti za dobrobit svih građana jer glupo bi bilo da Grad dobije 20 milijuna kuna od Europe, a plati 10 milijuna PDV-a! To nema nikakve logike! – rekao je Knez.

Ranko Milić, predsjednik CEDRA-e, kazao je kako će se, osim gradnje zgrade, uspostaviti i sustav podrške poduzetnicima u vidu iskorištenja EU sredstva i izvora poticaja kako bi im se olakšao ulazak u svijet poduzetništva, a poticat će se i suradnja među poduzetnicima.
Ravnatelj Srednje škole Biograd na Moru Ivica Kero kazao je kako će u biogradskom poduzetničkom inkubatoru svoje mjesto naći i učenici biogradske srednje škole metalne i ugostiteljske struke. Uvjet da bi bili dio projekta bilo je osnivanje učeničke zadruge. Poduzetnički inkubator bit će, rekao je Kero, prijelazno rješenje do nalaženja trajnog rješenja adekvatnog prostora u vidu dogradnje školske zgrade namijenjenog za učenike metalne i ugostiteljskog struke.

Uz navedene, svečanom potpisivanju nazočili su još zamjenik župana Šime Mršić, direktor Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru Marin Colić, voditelj LAG-a Laura Ivan Čupić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, zamjenik načelnika Općine Polača Antonio Čakarun i drugi.



 

Skoči do alatne trake