Petak, 24 svibnja, 2024

Kreće gradnja 36 POS stanova na Grandi: Svečano položen kamen temeljac

Biogradski gradonačelnik Ivan Knez (HDZ), ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj svečano su položili kamen temeljac za početak izgradnje šest stambenih zgrada iz programa poticajne stanogradnje (POS) u Biogradu na Moru u Bilogorskoj ulici. Bit će izgrađeno ukupno trideset šest stanova na šest zemljišta površine od 777 do 814 četvornih metara.

Grad Biograd na Moru preuzeo je, uz ostale obveze, i mnoge druge obveze kako bi ovaj projekt stambenog zbrinjavanja građana bio realiziran u ukupnom iznosu od 2 i po milijuna kuna: pripremu nekretnina za građenje, troškove pripreme za izgradnju, opremanje nekretnina  komunalnom infrastrukturom i priključenjem građevina na infrastrukturu, uređenje javne pristupne površine, odnosno ceste, izgradnju javne rasvjete, troškove izrade projektne dokumentacije za određene radove, izmještanja postojeće infrastrukture, komunalnog doprinosa te izvršenja dijela troškova gradnje.
– Danas ovdje otvaramo gradilište. Uskoro će krenuti buka strojeva, građevinski radnici, iskopi i temelji. Sljedeće godine ovdje će niknuti šest novih zgrada s uređenim okolišem i parkiralištem. Ovdje će biti 36 novih stanova, odnosno, domovi za 36 biogradskih obitelji. Koliko gradu poput Biograda znači da 36 novih obitelji ovdje ostane živjeti i zasnuje obitelj, ne treba posebno naglašavati. – izjavio je ministar Štromar.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ima dva konkretna programa za stambeno zbrinjavanje: prvi, program subvencioniranja stambenog kredita za kupnju stana, kuće ili izgradnju kuće. U dvije godine provedbe ovog programa ovu mjeru je prepoznalo više od tri tisuće tristo i trideset obitelji. U tim se domovima, tijekom više od dvanaest mjeseci rodilo više od dvjesto pedeset djece. Drugi program je poticajna stanogradnja (POS) koja se pokazala kao uspješan model trajnog stambenog zbrinjavanja.

– Do sada je izgrađeno više od osam tisuća POS stanova, ovdje u Zadarskoj županiji 492 stana. U narednom razdoblju planirana je gradnja još tisuću stanova na području Republike Hrvatske. Tu se radi o devet tisuća obitelji kojima je program POS-a možda jedina mogućnost rješavanja stambenog pitanja. – dodao je Štromar.
Praksa je pokazala da postoji zloupotreba POS stanova, međutim, Štromar je istaknuo pripremu mjere i svih radnji u mogućnostima ministarstva, Ustava i zakona kako bi do stanova dolazili ono kojima su stvarno potrebni.
– Oni koji su prekršili ugovor bit će sankcionirani i te iznimke neće zaustaviti ovu mjeru koja, po mišljenju mnogih, ima konkretan demografski učinak. – decidiran je bio ministar Štromar.
Izvođač radova je tvrtka Centrogradnja d.o.o., rok je za realizaciju radova je nešto više od godinu i po dana, odnosno 540 dana. Nakon toga slijedi primopredaja stanova sukladno redu prvenstva.
Gradonačelnik Ivan Knez kazao je kako je, od 2015. godine, prijavljeno devedeset i devet kandidata.

– To ne znači da ćemo stati, naravno, nastavit ćemo s izgradnjom POS stanova. Grad Biograd na Moru je malo izmijenio pravilnik pa se na natječaj mogu javiti i građani susjednih općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane pa čak i iz Zagreba. Lista je objavljena i, kao što znamo, sada to nije stvar ni Grada ni APN-a već banke i kreditne sposobnosti. Po nama nema razloga da ne dobiju svi, a ako ovo bude malo, mi imamo ispod ovog  zemljišta još deset tisuća kvadrata i prema tome idemo dalje u proceduru. – rekao je Knez.
Ukupna vrijednost investicije iznosi 18,7 milijuna kuna od čega su državna poticajna sredstva 2,9 milijuna kuna.
Osim u Biogradu na Moru, započela je gradnja POS stanova još i Puntu na Krku i Đurđevcu, a uskoro će se graditi i u Splitu, Solinu, Trogiru, Šibeniku, Zadru te mnogim drugim općinama i gradovima.Skoči do alatne trake