Srijeda, 24 travnja, 2024

Dan Općine Sv. Filip i Jakov: Nagrada za životno djelo posthumno utemeljitelju Nove zore Mili Majici, načelnik Zoran Pelicarić istaknuo brigu o svakom žitelju

Općina Sv. Filip i Jakov, u hotelu Villa Donat u Sv. Filip i Jakovu, svečano je obilježila dvadeset i pet godina postojanja i u povodu Dana Općine Sv. Filip i Jakov i blagdana zaštitnika svetog Roka održala svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov kojom je predsjedao predsjednik Vijeća Igor Pedisić.

U svečarskom ozračju, pred brojnim gostima iz Hrvatske i inozemstva, općinski načelnik Zoran Pelicarić istaknuo je važne aktualne projekte i aktivnosti, bilo realizirane, u tijeku ili one predstojeće.
– Naša je zadaća voditi brigu o sveopćem boljitku svih žitelja naše općine, svakog čovjeka ponaosob. Upravo na tom tragu naš mandat usmjeren je ka osmišljavanju kvalitetnih projekata, kako materijalnih infrastrukturnih, tako i nematerijalnih koji su još bitniji a to su ljudski potencijali, poticanje zapošljavanja, kultura, sport i svakako u ovom trenutku najbitnija demografija odnosno ostanak mladih. – istaknuo je Pelicarić.

Pritom je nastavio kako se svi projekti nisu slučajno dogodili već su rezultat sinergije Općine, Zadarske županije, države Hrvatske i Europske unije. Naveo je kao najvažnije infrastrukturne projekte i milijunska ulaganja u suradnji s Komunalcem i projekt Aglomeracija Biograd na Moru-Pašman-Tkon u okviru kojeg će do 2022. godine Općina Sv. Filip i Jakov imati ulaganja u vrijednosti od 180 milijuna kuna. Nadalje, istaknuo je investiciju Županijske lučke uprave Zadar i sanaciju lukobrana u Turnju u vrijednosti 3 milijuna kuna, pripremu natječaja za luku Sv. Filip i Jakov nakon četrdeset godina čekanja, suradnju sa Županijskom upravom za ceste i projekt izgradnje nogostupa u Sikovu, izgradnju podizne platforme na plaži za osobe s posebnim potrebama u Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, uređenje plaža, izgradnju reciklažnog dvorišta, nabavu spremnika za komunalni otpad, nabavu navalnog vatrogasnog vozila u vrijednosti od 400 tisuća kuna, program sufinanciran od Europske unije „Zaželi – Sv. Filip i Jakov“ namijenjen starijima i nemoćnima, izgradnju dječjih vrtića i igrališta, ispraćajnica na grobljima, tržnica, digitalizaciju kino-dvorane u Sv. Filip i Jakovu i tako dalje.

Svečanu sjednicu uveličali su zamjenik Zadarske županije Šime Mršić, saborski zastupnik Davor Lončar, gradonačelnik grada-prijatelja Mohača Joszef Szeko, veleposlanici Republike Hrvatske u Slovačkoj i Crnoj Gori Aleksandar Heina i Veselko Grubišić, predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević, predstavnici hrvatskih nacionalnih manjina u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (oba entiteta), Vojvodini, Rumunjske, Srbije i Italije, župnici sve tri župe na području Općine Sv. Filip i Jakov i drugi.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić kazao je kako Zadarska županija u skladu s mogućnostima pruža potporu razvojnim projektima općina te ustvrdio kako su kvalitetna komunalna infrastruktura i uređeni životni prostor temelj svakog razvoja.
– Posebno mi je drago da je Općina Sv. Filip i Jakov, u suradnji s Gradom Biogradom i susjednim općinama, krenula u, slobodno mogu kazati, „projekt stoljeća“ – Aglomeraciju Biograd na Moru-Pašman-Tkon koja uključuje izgradnju vodovodne mreže i mreže odvodnje u vrijednosti više od 800 milijuna kuna. – dodao je Mršić.
Isto tako, ohrabruje podatak, rekao je zamjenik župana, kako je u srpnju bilo dvije tisuće sedamsto više zaposlenih u odnosu na prošlogodišnji isti mjesec te kako trenutno Zadarska županija broji 60 tisuća zaposlenih.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj Petar Hacegan posebno je istaknuo, uz Općinu Sv. Filip i Jakov, pokretača kulturno-umjetničke manifestacije „Lito folklora“ predsjednika KUD-a Sv. Roko Ivana Eškinju Lantanu nazvavši ga „srcem, mozgom, inicijatorom i „krivcem““ ove manifestacije.
Državnu himnu izvela je zadarska sopranistica Nela Šarić, a minutom šutnje odana je počast svim stradalnicima tijekom Domovinskog rata i prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Nakon svečane sjednice i dodjele nagrada i priznanja, općinski načelnik Zoran Pelicarić i vijećnik i direktor Komunalca Marin Colić svečano su otkrili spomen-ploču posvećenu Mili Majici, utemeljitelju Poljoprivredne zadruge Nova zora i saborskom zastupniku u tri mandata. Spomen-ploču izradio je zadarski akademski kipar Igor Maštruko. U ime obitelji, Vlado Majica u prigodnom govoru kazao je kako je njihov otac imao dva braka: jedan s Novom zorom, drugi sa svojom obitelji koja je, kazao je, često ostajala uskraćena na račun onog drugog braka. Zahvalio se svima koji su prepoznali rad i doprinos njegova oca i na ovaj način odali mu priznanje.

– Naš Bogom dani kraj oduvijek je privlačio poduzetne i poštene ljude koji su kroz povijest pridonosili svekolikom razvoju našeg mjesta i kraja. Nabrojio bih samo neke koji su ostavili neizbrisiv trag: Manfred Borelli i cijela obitelj Borelli, Šime Pelicarić, osnivači Nove zore Joso Baričić, Branko Brzić, Andre Diklan, Ljubo Majica, Vlado Milat, Jugoslav Mikecin, Anđelko Morović, Josip Uranija i Davor Morović. – kazao je Vlado Majica.

U glazbenom dijelu programa nastupio je tenor Marko Škugor koji je, na zadovoljstvo nazočnih, otpjevao „Srce južnjačko“, „Nije u šoldima sve“, „Kad mi dođeš ti“ i „Croatijo, iz duše te ljubim“.


Općinska priznanja i Nagrada za životno djelo

Općinska priznanja i Nagradu za životno djelo Dana Općine Sv. Filip i Jakov dobitnicima su uručili predsjednik Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić i načelnik Zoran Pelicarić. Nagrada za životno djelo posthumno je  dodijeljena utemeljitelju Poljoprivredne zadruge Nova Zora i bivšem saborskom zastupniku Mili Majici – Nagrada za životno djelo. Nagradu je preuzeo njegov sin Vlado Majica. Zapovjedniku Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov Jošku Majici uručen je Zlatni grb, glazbenoj skupini Jeremiah’s Srebrni grb, sportašu Denisu Galešiću Brončani grb, a općinska priznanja svećeniku don Tomislavu Dubinku, učeniku sedmog razreda Leonardu Santiniju, sportašu Duji Juriću te ugostitelju Anti Barčiću.
U ime nagrađenih zahvalio se zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov Joško Majica.



 

Skoči do alatne trake