Petak, 12 srpnja, 2024

Dvije srednje škole iz Zadarske županije postale regionalni centri kompetentnosti

Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva dok je Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstva.
Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, zajedno s pomoćnikom Vladom Prskalom, danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja objavila 25 strukovnih škola koje su imenovane Regionalnim centrom kompetentnosti.
U Zadarskoj županiji nalazit će se tako dva regionalna centra strukovnog obrazovanja za područje Karlovačke, Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Zadarske županije.
Za reformu strukovnoga obrazovanja ovo je ključan korak za raspodjelu milijardu kuna osiguranih iz EU fondova. Zadarska županija je kao osnivač prijavila ove škole na javni poziv dok je projekte prijave izradila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruživši tako tehničku pomoć i podršku školama u oblikovanju Razvojnog plana za uspostavu regionalnog centra kompetentnost za svaku od škola.
Centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

Božidar Longin

– Iznimno smo sretni i ponosni zbog činjenice da je resorno ministarstvo ovom odlukom prepoznalo potencijal Zadarske županije. Ovo je priznanje i našim strukovnim školama, pogotovo ako uzmemo u obzir da je Zadarska županija jedina uz Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku i Varaždinsku županiju dobila po dva centra kompetentnosti, dok je Grad Zagreb dobio tri centra. Naše škole će provođenjem ovog projekta postati centri izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektorima zdravstva i strojarstva. To je važan doprinos ulaganju u ljudske kapacitete i školovanju kvalitetnog kadra, a omogućit će i kvalitetnije uvjete rada učenicima i nastavnom osoblju. – zadovoljno je ustvrdio župan Božidar Longin.
Razvojnim planom za uspostavu regionalnoga centra kompetentnosti predviđena su ulaganja u infrastrukturu, kadrove, opremu i programe, kod Medicinske škole Ante Kuzmanića to je iznos veći od 41 milijun milijuna kuna dok je kod Strukovne škole Vice Vlatkovića planirana vrijednost ulaganja preko 31 milijun kuna. Sredstva potrebna za planirane aktivnosti osigurana kroz EU fondove.
Glavne aktivnosti Medicinske škole kao regionalnog centra kompetentnosti bit će unaprjeđenje programa rada, jačanje kapaciteta nastavnika kroz edukaciju, razvoj strukovnih programa usavršavanja i cjeloživotnog učenja sukladno potrebama gospodarstva i tržišta rada, razvoj učenja temeljenog na radu, suradnja obrazovnih ustanova s gospodarskim subjektima, promocija strukovnih zanimanja, sudjelovanje u provedbi projekata vezanih uz poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i njegove prilagodbe gospodarskim potrebama. To će pratiti izgradnja i obnova infrastrukture te nabava opreme za podizanje kvalitete rada.
Kao regionalni centar kompetentnosti koji planira postati akceleratorom razvoja gospodarstva regije, Strukovna škola Vice Vlatkovića svoj rad bazirat će na suradnji s gospodarskim subjektima koji djeluju u sektoru, drugim ustanovama za strukovno obrazovanje, visokim učilištima, strukovnim komorama, zavodom za zapošljavanje, osnovnim školama, jedinicom lokalne samouprave i inozemnim partnerima. Suradnja s ovim partnerima bit će ključna u razmjeni znanja, korištenju materijalnih i ljudskih resursa za izvođenje obrazovnih programa te obavljanje svih poslova koji doprinose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i njegove prilagodbe potrebama na tržištu rada.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je navelo kako su na Javni poziv osnivačima za kandidiranje strukovnih škola za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti pristigle ukupno 42 kandidature dok je za njih 25 donesena odluka o imenovanju centrima kompetentnosti.


 

Skoči do alatne trake