Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru: Gotovo 50 posto djece ostat će neupisano u vrtić, gradonačelnik Ivan Knez oštro po neplatišama

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Tončija Šangulina (HDZ), održali su devetu sjednicu na kojoj je od petnaestero vijećnika nazočilo njih dvanaestero: Tonči Šangulin (HDZ), Ivana Stamičar (HDZ), Ante Fuzul (MODES), Ivica Kapitanović (HDZ), Josipa Pribilović (HDZ), Angela Šarić (HDZ), Toni Bogdanić (HDZ), Marko Jurić (HSU), Ratko Krstinić (SDP), Nikoleta Mustapić (HDZ), Leo Zorica (Nezavisna lista Antoni Rudić) te Antoni Rudić (Nezavisna lista Antoni Rudić). Izostali su Slavica Jeličić (SDP), Krsto Milačić (MODES) i Marija Zrilić (HDZ). Sjednici je, uz ostale, nazočio i zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić (HDZ).

Na Aktualnom satu vijećnika Antu Fuzula (MODES) zanimalo je zbog čega gradsko vijeće ranije nije donijelo odluku o korištenju dijela javne površine ispred odnosno uz ugostiteljske i trgovačke objekte. Pitanje se odnosilo na usvojene izmjene odluke o komunalnom redu, na poticaj 1. Mjesnog odbora – Poluotok i Centar, na prošlog sjednici Vijeća u kojoj izlaganje robe na ukrasno-izložbenim prodajnim pultovima, stalcima, policama, reklama i slično isključivo uz vanjski zid objekta u kojem se nalazi poslovni prostor dopušta do širine najviše 40 centimetara. Kao što se moglo primijetiti, slijedom te odluke, dio ugostitelja i trgovaca je uklonio navedene stolove i stolice i izlagačke naprave, a dio nije. Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) odgovorio je kako je problem nastao najviše s trgovcima koji su „izbacili robu na javnu površinu na sve strane“. Podržao je prijedlog mjesnog odbora i dodao „kako ne vidi razlog štititi neplatiše i čak silnike“.

Ivan Knez

– Mogu im poručiti da ćemo „skinuti“ i one na terasama. Oni su čak to platili, međutim, nemaju ugovor a onima koji ne poštuje instituciju i odredbe Grada Biograda, pokazat ćemo im kako se igra. Uklonit ćemo i ono na terasama da im pokažemo da oni nisu vlasnici grada, da u gradu postoji gradonačelnik, gradsko vijeće i mjesni odbor i da nitko baraba neće biti! – izričit je bio Knez.
Drugo pitanje istog vijećnika odnosilo se na uklanjanje ugostiteljskog objekta na plaži Dražica zbog neizvršavanja ugovornih obveza odnosno neplaćanja te iskazao nadu za jednakim kriterijima prema svima. Knez je kazao kako je i on emocionalan i da sagledava i drugu stranu ali u ovom slučaj kap je prelila čašu.

– Objekt smo uklonili ne zato što sam ja to htio, i ja sam emocionalan čovjek i gledam i drugu stranu. Shvatio sam da sebe toliko trošim a druga strana se pravi baraba, pa čak i prijeti. Protiv njega podnio sam krivičnu prijavu, sud će reći je li ili nije mislio ozbiljno. Gospodin nije plaćao zadnje dvije godine i išla je procedura. – rekao je Knez.
Leo Zorica (Nezavisna lista Antoni Rudić) skrenuo je pozornost na premalene ploče na kojima stoji obavijest od uklanjanju vozilu na prostoru rive nakon spuštanja rampe u 19 sati. Isto tako, kazao je, besmisleno je da vozač plaća cijenu parkiranja do ranojutarnjih sati zbog zatvaranja rive za promet.

Prihvaćena su izmjene i dopune odluke o komunalnim djelatnostima u kojoj se, uz postojeće, ponuditelj obvezuje, prilikom slanja natječajne dokumentacije, dostaviti i jamstvo za ozbiljnost ponude u obliku bankovnog jamstva. Pročelnica Suzana Horvat Kolanović kazala je kako će ova dopuna najviše pridonijeti smanjenju broja nepotpunih, bolje reći, neozbiljnih ponuda.

Sljedeće pedagoške godine, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Biograd Esma Brzić, gotovo pedeset posto prijavljene djece ostat će neupisano.
– Pristigle su 72 prijave, 60 ih je koje treba zbrinuti. Od toga ima dosta roditelja koji imaju manji broj bodova pa to nije alarmantno. Ono što je alarmantno je tih 50 posto koje nećemo moći zbrinuti. – kazala je Brzić i dodala kako prostor u hotelu Adria je više-manje dobra i da Državni pedagoški standard treba poštivati zbog čega je i došlo do izmjena i dopuna odluke o upisu djece i mjerilima upisa za pedagošku 2018./2019. godinu. Tako će u matični vrtić biti upisano ukupno 66 djece, u područni na Kosi 40. Nadalje, Grad će osigurati privremeni pomoćni prostor za tri skupine djece te kada se prostor nadogradnje matičnog vrtića osposobi, upisat će se neupisana djeca sukladno Državnom pedagoškom standardu.

Prihvaćene su izmjene i dopuni pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Biograda zbog formiranja pilot-projekta zbrinjavanja djece u spektru autizma u matičnom objektu vrtića. Program je krenuo s radom 1. rujna prošle godine i ima petero djece. Gradonačelnik je informirao vijećnike o nadogradnji matičnog i područnog vrtića i najavio izgradnju novog na Kumentu.
Jednoglasno je prihvaćena odluka izboru novih članova Nadzornog odbora komunalne tvrtke Bošana d.o.o. Iva Stopfera i Nikole Tomića umjesto prijašnjih Marina Eškinje i Ljubice Budan. Knez je kazao kako je glavni razlog preobražaj poslovanja gradske tvrtke, posebno imenovanjem financijaša Iva Stopfer, stručnjaka i, kako je rekao Knez, „čovjeka koji ima drskost“.
Nadalje, usvojena je rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Biograd na Moru budući da je četverogodišnji mandat ravnatelju Slavku Adžiću-Kapitanoviću istekao 2. srpnja ove godine.
Na kraju, prihvaćena je odluka o raspisivanju i provođenju javnog natječaja za prodaju nekretnina pored Srednje škole Biograd na Moru veličine 4793 četvorna metra. Procijenjena tržišna vrijednost iznosi 5 milijuna i 240 tisuća kuna.


 

Skoči do alatne trake