Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Na Bapcu izvedena predstava „Kod Lepanta sunce moje“

Na otočiću Babac, u organizaciji Amaterske kazališne družine Kuntrata iz Sv. Filip i Jakova, a pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, održana je predstava Ljube Stipišića Delmate „Kod Lepanta, sunce moje“. Autorski je to projekt predsjednika ove udruge Mirka Đinđića u kojem su glumile mlade amaterske glumačke snage Helena Mikas, Lucija Jupek, Karmen Brajković, Jelena-Helena Knežević i najmlađa Korina Đinđić.
Amaterska kazališna družina Kuntrata osnovana je 1981. godine kao pokušaj skupine kazališnih zanesenjaka da teatraliziraju ozračje, povijesni trag, posebnosti i svakodnevlje prostora prepoznatog u srcu mjesta Sv. Filip i Jakov. Kuntrata tako baštini naziv i povijesne prizive najfrekventnije ulice Sv. Filip i Jakova u kojoj se oduvijek glumilo, pjevalo, veselilo, tugovalo, susretalo ili kuntretavalo.

Ljubo Stipišić Delmata, skladatelj, pjesnik, melograf, skupljač narodnog blaga, slikar, dirigent, voditelj klapa, obrađivač i producent napisao je arhaičnu poemu „Kod Lepanta sunce moje“ koju je i uglazbio i ujedno predstavlja jednu od najizvođenijih klapskih pjesama.
Bitka kod Lepanta dogodila se 7. listopada 1571. godine u vodama oko grada Lepanta u današenjem Korintskom zaljevu kada su se pomorske snage Osmanskog carstva sukobile s flotom takozvane Svete lige. Kršćani su svoju pobjedu pripisali zagovoru Blažene Djevice Marije, a papa Pio V. odredio je da se u spomen na tu bitku svake godine 7. listopada slavi spomen Blažene Djevice Marije od Krunice. Ono što je za nas bitno je da je to najvjerojatnije pomorska bitka u kojoj je sudjelovalo najviše Hrvata nego ikada. Ne postoje službeni podaci ali se nagađa oko 15 tisuća Hrvata, uglavnom galijota, a velik broj svoje kosti ostavilo je na dnu mora.

Na otoku Bapcu u Pašmanskom kanalu nalaze se utvrđenja koji su pripadali ljetnikovcu obitelji de Soppe. Nastanak i razvoj gospodarsko-ladanjskog sklopa kuće koja se spominje krajem 15. stoljeća do izgradnje zidina i mlina na kraju 16. stoljeća posvjedočeni su s nekoliko povijesnih dokumenata. Utvrđeni ljetnikovac na Bapcu, svojom izraženom obrambenom ulogom, predstavlja izniman primjer ladanjske arhitekture 16. stoljeća na zadarskom otočju.
Scenske rekvizite za predstavu „Kod Lepanta sunce moje“ izradio je Marijan Popović, kostime Rada Santini, svjetlo i zvuk oblikovao je Mirko Đinđić dok je za šminku i frizure bila zadužena Joska Majica. Za gledatelje bio je organiziran poseban prijevoz brodom koji je kretao iz Sv. Filip i Jakova sa stajanjem u Turnju. 

Skoči do alatne trake