Petak, 24 svibnja, 2024

Nikad ispunjeniji Trg Brce: Publika uživala u klapskim napjevima sedam klapa

Na Trgu Brce, u staroj jezgri grada Biograda na Moru, održana je „Večer klapa“ na kojoj je nastupilo sedam klapa iz Zadarske i susjedne Šibensko-kninske županije: tri muške klape, „Adria“ iz Šibenika, „Šijun“ iz Šibenika i „Ad hoc“ iz Zadra, dvije ženske klape, „Oršulice“ iz Vodica i „Kapric“ iz Zadra te isto toliko mješovitih, „Kolajna“ iz Zadra i „Žirje“ s otoka Žirja.
Mnogi su se složili kako se ove godine na „Večeri klapa“ okupilo najveći broj publike, a zaljubljenici u klapski izričaj imali su prigodu uživati u poznatim rado slušanim klapskim napjevima, izdvojimo neke: „Ludo more“, „Dobra večer, prijatelji“, „Poljubi zemlju“, „Mome dragom prva mu je leva“, „U zemlju latinsku“ i tako dalje.

U poezijskom dijelu večeri, svoje stihove i priče na duhovit način kazivao je bibinjski pučki pjesnik Ante Sikirić. Povod za smijeh, kako to obično biva, bila je njegova priča o bogatoj dotarici Coti i njezinom mužu pijancu Šimi Prčkavcu, zatim pjesme „Klabuk“, „Dešgracija“ i „Komarac“.

Vrijedi spomenuti kako je ovom prigodom nastupio istaknuti šibenski novinar, publicist i glazbenik Ivo Mikuličin, sada voditelj mješovite klape Žirje, jedine klape sa šibenskog otočja, a svojevremeno član klape “Šibenik”.
Program „Večeri klapa“ na Trgu Brce, kojeg je vodila Branka Pelicarić, privedena je kraju zajedničkim nastupom večerašnjih izvođača i izvođenjem čak dviju završnih pjesama: neslužbene himne Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji „Nije u šoldima sve“ Mladena Grdovića i Bepa Matešića i druge „Zemlja dide moge“ Meri Cetinić. 

Skoči do alatne trake