Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Uspješno provedena vježba „Požar u školi“ Sikovo 2018: „Spašeni“ svi učenici i djelatnici, požar brzo „ugašen“!

U Sikovu, u Područnoj školi Sikovo Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, uspješno je održana vježba sustava civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov pod nazivom „Požar u školi“ Sikovo 2018. U terenskoj vježbi, čiji je cilj uvježbavanje, provjeravanje i podizanje opće razine spremnosti u slučaju požara, sudjelovali su učenici i djelatnici područne osnovne škole u Sikovu, djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov , Stožer civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov, Županijski vatrogasno-operativni centar 193 te Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru.
Vježba je planirana na temelju plana rada DVD Sv. Filip i Jakov, plana vježbi sustava civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov, redovitog uvježbavanja postupaka evakuacije u slučaju izvanrednog događaja u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov te u povodu svibnja-mjeseca zaštite od požara.

U sklopu vježbe Damir Majica, zamjenik zapovjednika i operativni član DVD Sv. Filip i Jakov, održao je edukacijska predavanja osnovnoškolcima o vatrogastvu i zaštiti od požara.
– Upoznali smo učenike i djelatnike škole s brojevima hitnih službi, kako se ponašati u slučaju nesreće i oglašavanja znaka za uzbunjivanje, što je požar a što vatra, što vatrogasci radi osim što gase požar i drugo. – rekao je Majica.

Vježba je započela uočavanjem „dima“ u zgradi škole te upućivanjem hitnog poziva učiteljice Ane Brzić vatrogascima putem Županijskog centra 112. Prateći znakove za evakuaciju, učenici su u pratnji djelatnika škole izvedeni na sigurno zborno mjesto u dvorištu škole, u šator kojeg su podigli članovi Crvenog križa. Prozivanjem je utvrđeno da nedostaju jedna učenica, koju je glumila Marta Majica, i asistentica u nastavi koju jeodglumila učenica Eva Erstić. U međuvremenu, posredovanjem Županijskog centra 112 Zadar i Županijskog vatrogasno-operativnog centra 193, pozvani su vatrogasci DVD-a Sv. Filip i Jakov. Pri tome su vatrogasci Niko Erstić i Damir Majica demonstrirali odijevanje interventnih odijela i stavljanje izolacijskih aparata za disanje. Učiteljica je zatim žurno obavjestila vatrogasce o nedostajućoj učenici i asistentici te da je napajanje električnim strujom isključeno. Vatrogasci potom žurno ulaze u zgradu zahvaćenu „vatrom“ i izvlače na sigurno „ozlijeđenu“ učenicu i „onesviještenu“ asistenticu, potonju na nosilima. Istodobno, druga skupina vatrogasaca sa stražnje strane zgrade gasi požar. Potom vatrogasci ulaze u zbornicu i pomoću vatrogasnih aparata uspješno gase požar.

Ravnateljica HCK-Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru Franka Troskot, zajedno s drugim članovima, pokazala je učenicima i djelatnicima škole način pružanja prve pomoći unesrećenima. Glavni koordinator vježbe „Požar u školi“ Sikovo 2018. bio je zapovjednik DVD Sv. Filip i Jakov Joško Majica koji je vodio brigu o svakoj aktivnosti vježbe i uspješno obavio protokolarni komunikacijski dio vježbe. Vježbi je nazočio i načelnik Županijskog centra 112 Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar DUZS-a Siniša Filipović, viši stručni suradnik zadarskog ureda DUZS-a Ivica Starčević, a umjesto opravdano odsutne ravnateljice Osnovne škole Sv. Filip i Jakov Gordane Kurtov, njenu ulogu preuzeo je pedagog Leo Nemet.

Nakon vježbe, vatrogasci DVD-a Sv. Filip i Jakov pokazali su učenicima svoje vještine te svakome od njih dopustili da se, barem na trenutak, okušaju u ulozi vatrogasca. Tako smo imali prigodu vidjeti učinkovitost gašenja punim i raspršenim mlazom vode, zatim, pomoću pjene, rukovanje monitorom, vodenim štitom, leđnom naprtnjačom i brentačom.
Članovi DVD-a SV: Filip i Jakov koji su sudjelovali u vježbi bili su Joško Majica, Niko Erstić, Nikola Perković, Nikola Miljanić, Stjepan Marko Batur i Damir Majica te pomladak Marta Majica, Antea Majica i pomoćnici Lovre Katalinić i Mišo Barbaroša.
Sljedeća vježba sustava civilne zaštite Općine Sv. Filip i Jakov planirana je tijekom listopada ove godine u područnoj osnovnoj školi u Raštanima Donjim. 

Skoči do alatne trake