Utorak, 28 svibnja, 2024

Za razvojne lokalne EU projekte općinama Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon 690 tisuća kuna

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, potpisala je 264 ugovora ukupne vrijednosti 57 milijuna kuna za sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za razvojne lokalne EU projekte. Među njima je i 17 ugovora iz Zadarske županije od kojih ističemo četiri s područja općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon i Pašman: 100 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za Dječji vrtić Cvitić u Turnju, 170 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Kulturnog centra Pakoštane u Pakoštanama, 120 tisuća kuna za izgradnju multimedijalne zgrade u Pašmanu te 300 tisuća kuna za uređenje šetnice u naselju Ugrinić.
Ugovori su potpisani prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova koji je pokrenut kao potpora jedinicama lokalne i područne samouprave u cilju stvaranja zalihe kvalitetnih projekata i jačanja apsorpcijskih kapaciteta regionalne i lokalne razine za korištenje EU sredstava.
Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator, objavila je poziv, informirala je općine i gradove o ovom programu, pružila im podršku u pripremi te je provela administrativnu provjeru i evaluaciju pristiglih zahtjeva.
Sredstva su u Zadarskoj županiji dobili Grad Benkovac te općine Poličnik, Novigrad, Škabrnja, Zemunik Donji, Sukošan,  Gračac, Posedarje, Privlaka, Vrsi, Sveti Filip i Jakov, Bibinje, Pakoštane, Galovac, Tkon, Pašman i Jasenice. Ukupna vrijednost sufinanciranja izrade projektne dokumentacije lokalnih razvojnih projekata s područja Zadarske županije iznosi 2,5 milijuna kuna.
Pojašnjeno je i kako Ministarstvo ovim programom želi pridonijeti bržem društveno-gospodarskom razvoju, prvenstveno slabije razvijenih područja putem financijske pomoći u izradi projektne i tehničke dokumentacije za lokalne razvojne projekte, utemeljene na strateškim razvojnim dokumentima, a sredstva programa u iznosu 120 milijuna kuna osiguravaju se na proračunskoj poziciji Fonda za regionalni razvoj kroz tri proračunske godine.
Na Poziv za iskaz interesa prijavljeno je ukupno 578 projektnih prijedloga, 353 projekta komunalne infrastrukture i 225 projekata socijalne infrastrukture, a sredstva su dodijeljena za 264 najkvalitetnija projekta koje je moguće kandidirati ili na ESI fondove još u ovoj financijskoj perspektivi ili na druge trenutno raspoložive financijske mehanizme. Ostali projekti sukcesivno će se pripremati i koristit će kao podloga za programiranje novog proračunskog razdoblja.
Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pružat će podršku u provedbi navedenih 17 sufinanciranih projekata.

Odobreno financiranje izrade projektne dokumentacije lokalnih razvojnih projekata s područja Zadarske županije:

PODNOSITELJ ZAHTJEVANAZIV PROJEKTAIZNOS SUFINANCIRANJA (HRK)
Općina PoličnikIzrada projektne dokumentacije za izgradnju glavnog pravca sustava kanalizacije i odvodnje naselja Općine Poličnik – Murvica, Poličnik, Suhovare i Visočane400.000,00
Općina NovigradRekonstrukcija i izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda općine Novigrad s dogradnjom pripadajućeg vodoopskrbnog sustava120.000,00
Općina ŠkabrnjaRekonstrukcija sportsko-rekreacijskog centra Vlačine100.000,00
Općina Zemunik DonjiIzgradnja glavnih kolektora odvodnje naselja Zemunik Donji – Centar140.000,00
Općina SukošanDječji vrtić u Sukošanu80.000,00
Općina GračacSeljačka tržnica100.000,00
Općina PosedarjeIzrada Idejnog i Glavnog projekta sa troškovnikom vodovodne mreže naselje Slivnica Gornja90.000,00
Grad BenkovacProjektna dokumentacija za uređenje sportsko rekreacijskog centra Benkovac100.000,00
Općina PrivlakaRekonstrukcija športsko-rekreacijskog centra u Privlaci100.000,00
Općina VrsiRekonstrukcija obalnog pojasa Zukve100.000,00
Općina Sveti Filip i JakovIzrada projektne dokumentacije za Dječji vrtić Cvitić u Turnju100.000,00
Općina BibinjeDječji vrtić s jaslicama200.000,00
Općina PakoštaneIzrada projektne dokumentacije za izgradnju “Kulturnog Centra Pakoštane”170.000,00
Općina GalovacIzrada projektne dokumentacije za zgradu Općine sa društvenim prostorijama i multimedijalnom dvoranom80.000,00
Općina TkonUređenje šetnice u naselju Ugrinić300.000,00
Općina PašmanIzgradnja multimedijalne zgrade u Pašmanu120.000,00
Općina JaseniceOstvarenje TZ Splovine II200.000,00

 

Skoči do alatne trake