Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Bike & Wine Ravni kotari Tour 2018: Više od 200 biciklista uživalo u vožnji i kušanju ravnokotarskih vina

Treća biciklijada Bike & Wine Ravni kotari Tour, u organizaciji turističke tvrtke Ilirije i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Benkovca i Biciklističkim klubom AKS iz Stankovaca, oduševila je više od dvjesta rekreativnih biciklista. Prevaliti stazu dugu 39 kilometara vozeći se kroz prirodne ljepote Ravnih kotara sudionicima pristiglih iz najviše Zadra, potom Šibenika, Splita, Turnja, Nina, Imotskog pa čak i iz Australije, usprkos toplom vremenu, bilo je posebno zadovoljstvo i užitak. Četiri stanke od oko pola sata, od kojih tri uz kušavanje izvornih vina ravnokotarskog kraja, bile su više nego dovoljne da se svlada jedna od najdužih biciklijada u našoj županiji.

Nakon okupljanja i starta u Ilirijinom difuznom hotelu Ražnjevića dvori u Polači, prva stanka uz kušanje vina, prema utvrđenoj ruti ove manifestacije s ciljem promicanja ruralnog i agroturizma temeljenom na kulturnim, povijesnim i prirodnim vrijednostima, bila je na prostoru Poljoprivredne zadruge Maslina i vino gdje je bicikliste i organizatore, u velikom stilu na konju, srdačno dočekao suvlasnik MasVina Rade Bobanović.

Sljedeća odmorišna i degustacijska točka je bila na putu kroz nadinske vinograde gdje su sudionici imali prigodu kušati vina domaćih proizvođača Vina Vrsaljko, Vinarija Ker-Vin, Boškat vina i Vinarija Škaulj. Prolaskom kroz Zagrad i Raštević, laganim ritmom i predvođeni biciklistima Biciklističkog kluba AKS iz Stankovaca, sudionici biciklijade pristigli su na povijesnu utvrdu Kličevica iz sredine 15. stoljeća koju su sagradili Kurjakovići našavši se tada na granici između tadašnje ugarske Hrvatske i mletačke Dalmacije. Nakon odmora na lokalitetu Kličevica, u hladu borove šume i obližnjeg potoka u podnožju usjeka, nastavilo se prema Kaštelu Benković iz sredine 15. stoljeća gdje ih je dočekalo osvježenje u hladu divljeg kestena, otvorena vrata Muzeja grada Benkovca, zadivljujući pogled na grad Benkovac i Ravne kotare te fritule, voda i dakako kvalitetno vino, ovoga puta, Vinarije Bačić i Badela 1862-Vinarija Benkovac. Posljednja dionica vodila je cestom kroz Šopot, Zapužane pa do Polače i prvog difuznog hotela s bazenom Ražnjevića dvori gdje je pripremljen zaslužen ručak i poslužena vina svih navedenih vinara za pomalo umorne i istodobno zadovoljne bicikliste.

Posebne darove Poljoprivredne zadruge MasVin, kao najmlađem i najstarijem sudioniku ovogodišnjeg Bike & Wine Ravni kotari Toura, zasigurno najprivlačnije i najdojmljivije biciklijade u Zadarskoj županiji, u ime organizatora, 10-godišnjem Domagoju Mišuliću iz Turnja i 66-godišnjem Zoranu Prižmiću iz Zadra uručio je Damir Maričić, voditelj Ilirijine turističke agencije Ilirija Travel. 

Skoči do alatne trake