Petak, 29 ožujka, 2024

Wings for Life World Run 2018: Šezdeset i četvero volontera na okrjepnoj stanici u Sv. Petru zdušno pomagalo i bodrilo trkače

U nedjelju točno u 13 sati, 6. svibnja 2018. godine, startalo je nešto više od sedam tisuća tristo trkača u sklopu ovogodišnjeg petog po redu Wings for Life World Run, jedinstvenog globalnog humanitarnog pokreta u kojem su sudionici imali samo jedan cilj: Trčati za one koji ne mogu.
Na još jedanaest lokacija u svijetu u isto vrijeme trčalo se kako bi se prikupilo što više financijskih sredstava za pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine.
Na šestoj okrjepnoj postaji u središtu Sv. Petra na Jadranskoj magistrali, u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov, šezdeset i četvero volontera “dalo je ruku” i podržalo velikodušnost ove svjetski poznate humanitarne utrke.

– Trideset devetero je redara a dvadeset pet nas je bilo na okrjepnoj stanici na 19 i po kilometara od starta u Zadru. Odasvuda nas je bilo, iz Sv. Filip i Jakova, Turanj, Zadra, Benkovca, Polače, Draga, Sikova, Sv. Petra. Ekipa je bila izvrsna, bili su pravi volonteri i humanitarci, veselo su dočekivali svakog trkača i bodrili ih. Posluživali im vodu i napitke, komadiće voća i istodobno skupljali otpad, a sve za jedan cilj – pomoći u pronalasku lijeka. – ponosno je rekao koordinator Damir Majica iz DVD-a Sv. Filip i Jakov kojem su glavni pomagači bili redari i inače vatrogasci sa Zračne luke Zadar Ante Škara i Kristijan Colić.

Na okrjepnoj stanici u Sv. Petru volontirali su djelatnici i članovi Općine Sv. Filip i Jakov, Srednja škola Kneza Branimira iz Benkovca, KUD Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova, Udruga Prvi ples i Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov.
Atletičar Ivan Pikunić iz AŠK Rogovo pretrčao je „do svoje kuće“ u Sv. Filip i Jakovu – 25,7 kilometara.

– Zaista je bilo prekrasno sudjelovati u najdražoj utrci na svijetu iz najljepšeg grada na svijetu. Hvala svima na brojnoj podrški putem, a posebno onoj najdražoj u Svetom Filipu i Jakovu. Ove godine je izostao dobar rezultat iz nekoliko razloga: malo vrućina i jako teški uvjeti za trčati, malo ozljede zbog kojih se nisam mogao spremati ali najvažnije da smo pomogli onima zbog kojih se i organizira ova utrka! Vidimo se na Wings for Life World Run 2019.! – rekao je Pikunić dodavši kako je ove godine bilo puno teže s 26 stupnjeva temperaturom zraka u odnosu na prošlogodišnjih 16 kada je Pikunić istrčao svoj osobni rekord na „Wingsu“ – 43 kilometra.

U kategoriji natjecatelja u invalidskim kolicima pobjede su odnijeli Filip Veršec s prijeđenih 19,15 kilometara i Tatjana Vargas prijeđenih 14,83 kilometara. Tridesetosmogodišnjem Filip iz Zagreba ovo je drugo sudjelovanje na utrci, međutim, prvo samostalno.
Najdulje je pretrčao Austrijanac Karl Aumayr s veličanstvenih 68 kilometara i novim rekordom staze kojeg je proslavio na Šibenskom mostu. Svoju utrku u Zadru posvetio je djeci i napomenuo da je prije mosta pomislio na odustajanje ali mu se Šibenski most učinio kao dobro mjesto za završetak utrke.

Od žena najizdržljivija je bila Slovakinja Martina Burzova koja je svoju utrku završila na 32. kilometru. Kao pokretačku snagu navela je ljubav, a iz Bratislave je došla trčati u Hrvatsku jer, kako kaže, Bratislava ove godine nije imala organiziranu utrku dok je Zadar imao sve: dobre ljude, lijepo vrijeme i stazu uz more. Utrku je posvetila Krystofu za kojeg se nada da će jednog dana ustati iz invalidskih kolica.



 

Skoči do alatne trake