Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

„Slovenski vikend“ spojio zabavu i aktivni odmor: Manifestacija posvećena tradicionalno najbrojnijim gostima

Turistička manifestacija „Slovenski vikend“ posvećena tradicionalno najbrojnim gostima na Biogradskoj rivijeri, u trajanju od  petka 27. travnja do utorka 1. svibnja 2018., privukla je više od deset tisuća posjetitelja. Organizatori, Grad Biograd na Moru i Turistička zajednica grada Biograda na Moru, u suradnji s pokroviteljima „Ilirijim“, „Burom“ i „Fun Parkom Biograd“, osmislili su raznovrstan aktivni i zabavni program koji je već prvog dana u „Ilirijine“ hotele privukao oko petsto turista da bi u naredna dva dana njihov broj premašio brojku od šest tisuća.

– Većinom su to bili Slovenci, naravno, ali bilo je i Nijemaca, Austrijanaca, Čeha pa i Korejaca. Uspješnosti ove manifestacije pridonijelo je svakako lijepo i prilično toplo vrijeme koje je na naše plaže privuklo i prve ovogodišnje kupače. – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Biograda na Moru Ivana Kulaš.
Prvog dana „Slovenskog vikenda“, budući da gosti iz „dežele“ vole dalmatinske fešte, u ribarskoj luci priređena je „gradelada od srdela“ uz koncert popularne klape „Bunari“.
„Spajanje“ dvaju nacionalnih praznika u Sloveniji, 27.4. kojim se obilježava Dan otpora protiv okupatora te dvodnevni 1. i 2. svibnja kada se slavi Praznik rada, povoljno utječe na turističke rezultate na hrvatskom Jadranu osobito u Biogradu na Moru u okviru „Slovenskog vikenda“.

HOTELI U BIOGRADU NA MORU!

Subotnje jutro bilo je rezervirano za sajam autohtonih proizvoda „Green Zone“, što slovenskih, što hrvatskih. Tako su svoje proizvode i proizvodne linije posjetiteljima sajma s temom Zeleni turizam predstavili slovenski domaći mali proizvođači iz prijateljskih općina i gradova Slovenskih Konjica, Moravskih Toplica i Žalca te hrvatski otočni proizvođači, nositelji prestižne oznake kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“, većinom s otoka Pašmana ali i drugih otoka Zadarskog arhipelaga. Podršku i posebnu važnost proizvodnji domaćih autohtonih proizvoda, slovenskih i hrvatskih, dali su i dogradonačelnik grada Biograda na Moru Marijan Stopfer, Milivoj Bratinčević iz Uprave za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te načelnik Općine Žalec ob Dravi Janko Kos.

U poslijepodnevnog subotnjem terminu drugog dana „Slovenskog vikenda“ održana je atletska utrka Biograd Run na kojoj je sudjelovalo gotovo četiristo trkača u tri kategorije prema dužini staze: 1 kilometar, 5 kilometara i 10 kilometara. Trčalo se biogradskom rivom do Solina sa startom i ciljem na glavnom gatu. Iako plasman i nije toliko bio važan, ipak, najboljim pojedincima uručena su odličja. U kategoriji „1 km“ najbrža od žena je bila Marita Iva Bračić a od muškaraca Juraj Bilaver. Stazu od pet kilometara najbrže je od natjecateljica pretrčala Lucia Brkljača, od natjecatelja Matija Rizmal. U najtežoj kategoriji „10 km“ od trkačica najbrža je bila Radmila Maksimović, od trkača Marko Perše. Odličja najuspješnijima uručio je dogradonačelnik Marijan Stopfer a utrka Biograd Run zaključena je okrjepom od rižota od plodova mora kojeg su pripremili vješti kuhari turističke tvrtke „Ilirija“.

Zabava na otvorenom u ribarskoj luci na biogradskoj rivi doživjela je svoj vrhunac nastupom u Sloveniji vrlo popularnog benda „Čuki“. Najprije su izveli poseban program za najmlađe a zatim se nastavilo u veselom i za slovenske goste dobro poznatom ritmu ovog benda.
Tijekom subote i nedjelje, u organizaciji domaćeg Yacht cluba Biograd, organizirana je trideset i prva Biogradska regata. Jedrilo se Pašmanskim kanalom ispred Biograda a za regataše domaćin je pripremio izbor slobodnih aktivnosti: vezivanje srca na posvećenoj maslini u marini Kornati, posjet Zavičajnom muzeju Biograd na Moru i razgledavanje tereta potopljene mletačke galije iz 16. st., posjet Festivalu cvijeća Zadarske županije u Sv. Filip i Jakovu te pješačenje do benediktinskog samostana sv. Kuzme i Damjana na otoku Pašmanu.

U nedjelju navečer, na starom mjestu u ribarskoj luci, pjevala je klapa „Kampanel“ a u ponedjeljak disco grupa „Disco Inferno Magic Band“ s vokalisticom Artemijom Jelaš vratila nas je nakratko poznatim hitovima u sedamdesete. Usporedo s time „poklopila se“ i izložba oldtimer automobila i motorkotača iz oldtimer klubova iz Zadra i drugih gradova. Na Trgu Brce, odnosno Narodnom trgu, u unutrašnjosti stare jezgre grada, pod okriljem, rekli bismo, ljetne noći, za djecu je organizirano kino na otvorenom te je prikazan animirani film „Kralj lavova“ sinkroniziran na hrvatskom jeziku a „potpomognut“ podnapisima na slovenskom jeziku.

Na Praznik rada, prvosvibanjskim doručkom od tisuća „Vraninih“ jaja, uz po desetak kilograma što pancete, što kapule, startala je iz centralnog biogradskog parka rekreativna šetnja „Od parka do Fun Parka“. Kako se i može zaključiti iz naziva, pješačilo se u dužini oko četiri kilometra uz obalu, plažama Dražica i Soline, kroz „Ilirijin“ kamp „Soline“, Kumenat pa makadamskim putem do Fun Parka Biograd. Nekoliko stotina sudionika šetnje željnih aktivnog odmora predahnulo je u zabavnom parku uz kavu i pokoju ludu vožnju rollercoasterom Big Blue i drugim atrakcijama. Hodnji „Od parka do Fun Parka“ pridružio se i slovenski državni tajnik i prijatelj Biograda Tadej Slapnik s obitelji i prijateljem slovenskim avanturistom i dugoprugašem Oliverom Tičem iz Slovenskih Konjica čiji je posljednji pothvat bio pješačenje od istočne do zapadne obale Sjeverne Amerike.

– Da, Oliver je imao je krizu na 2. kilometru današnje šetnje „Od parka do Fun Parka“. Jedva je prevladao! – našalio se Slapnik.
Natrag u Biograd sudionici šetnje vratili su se „Ilirijinim“ event-brodom „Nada“ otisnuvši se iz Crvene luke. Nakon pristajanja na glavnom gatu uslijedila je skupna fotografija na rivi a potom povratak u centralni park na Trgu hrvatskih velikana gdje ih je čekao ručak u realizaciji „Ilirijinih“ kuhara.

Zaljubljenici u brdski biciklizam, posljednjeg dana „Slovenskog vikenda“, imali su prigodu uživati u atraktivnoj rekreativnoj utrci MTB Maraton Vransko jezero održanoj u Pakoštanima. U dvjema kategorijama sa stazama 33 i 37 kilometara vozilo se panoramskim putevima kroz Park prirode Vransko jezero a startalo se iz središta Pakoštana.

HOTELI U BIOGRADU NA MORU!


 


 

Skoči do alatne trake