Srijeda, 1 svibnja, 2024

Otvoren Festival cvijeća Zadarske županije u Sv. Filip i Jakovu: Pregršt događanja i zanimljivosti za djecu i odrasle

U Sv. Filip i Jakovu, u hotelu Villa Donat, u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i Općine Sv. Filip i Jakov, pred brojnim gostima i izlagačima, svečano je otvoren osamnaesti Festival cvijeća Zadarske županije.
Kao što je u uvodu istakla direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja-Glavan, Festival cvijeća začet je prije osamnaest godina sa skromnim brojem izlagača u odnosu na danas, održanim u Turističkom naselju Margarita Maris. Sljedeće lokacije festivala, podsjetila je Klara Eškinja-Glavan, bile su Turističko naselje Croatia, zatim filipjanska riva, autokamp Đardin da bi se na kraju, zahvaljujući zlatnom sponzoru Iliriji d.d., udomaćio u reprezentativnom prostoru hotela Villa Donat.

– Neki nas prate svake godine od samog početka ali brojni novi dolaze jer čuju za malo mjesto Sv. Filip i Jakov i Festival cvijeća kojim se otvara nova turistička sezona i koji obogaćuje ponudu naše županije i mi smo na to ponosni! – kazala je Eškinja-Glavan.
Zoran Pelicarić, općinski načelnik, posebno je naglasio, kako je rekao, „dolazak novog vala u Zadarskoj županiji“ pritom misleći na cjelokupne investicijske aktivnosti na području općine Sv. Filip i Jakov iniciranih od Zadarske županije.

U prigodnom programu nastupili su zadarska sveučilišna a cappella skupina A.K.A. Crescendo, plesno-vokalni ansambl iz Zagreba Ethnothine folklornog koreografa Gorana Kneževića, polaznici Dječjeg vrtića Cvitić iz Turnja te je priređena modna revije najpoznatije hrvatske etno-dizajnerice Mine Petre.

Kako Sv. Filip i Jakov i grad Vukovar povezuju zaštitnici grada Vukovara sveti Filip i Jakov, voditeljica Ljiljana Vinković posebno je istaknula skorašnji prvi Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ koji će se održati od 3. do 6. svibnja ove godine u gradu-heroju. Zamisao o ovom festivalu potekla je iz Zadra od autora i izvršnog direktora festivala Aleksandra Kovačevića.

Prigodnu riječ, uz navedene, održali su još Miodrag Demo, voditelj Ureda za branitelja Grada Zagreba i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije te Šime Mršić, zamjenik župana Zadarske županije i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Upravo zamjeniku župana Šimi Mršiću pripala je čast da svečano otvori Festival cvijeća Zadarske županije u Sv. Filip i Jakovu istaknuvši pregršt događanja u sklopu Dana Zadarske županije te otvaranje, vjerujemo, još jedne rekordne turističke sezone.


PROGRAM FESTIVALA CVIJEĆA ZADARSKE ŽUPANIJE U SV. FILIP I JAKOVU:

 

 

PETAK 27. travnja

12:00   Svečanost otvorenja Festivala uz nastup Etnothine Zagreb, A.K.A Crescendo Zadar, Dječjeg  Otvorenje je u znaku obilježavanja Europske godine kulturne baštine i najave 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija u Vukovaru „Svi zaJedno Hrvatsko naj“

18:00   Etno modna revija  MINE PETRE s motivima filipjanske nošnje

18:30   Kulturno–umjetnički program KUD-a Sv. Roko   


SUBOTA, 28. travnja

10:00–12:00  Kreativne igraonice i radionice za djecu

14:00–17:00  Kreativne igraonice i radionice za djecu                

18:00             Obilježavanje  Svjetskog dana plesa  

20:00             Koncert grupe VATRA


NEDJELJA, 29. travnja

09:30 – 11:00  Kreativne igraonice i radionice za djecu

15:00            Cvjetni korzo dječjih vrtića Zadarske županije „NEKA RIVA U CVIĆU PLIVA“

16:00            Dječji zabavni program  VOICE

18:30            Koncert MIJE DIMŠIĆ

20:00            Puštanje lampiona s Velikog mula

 

TIJEKOM FESTIVALA:

  • Mini festival na rivi
  • Izložba orhideja OCEAN ORCHIDE iz Slovenije
  • Sudjelovanje izlagača klastera „Hrvatski otočni proizvod“
  • Cvjetne instalacije u mjestu i na rivi
  • Sudjelovanje aranžera: Cvjećarnica „Nives“ Bjelovar, „Mozaik“ Osijek, Udruga 3-5-8 Zagreb
  • Promotivna cijena osnovne ulaznice za Park prirode Vransko jezero od 15 kuna
  • Vožnja polupodmornicom po Pašmanskom kanalu po promotivnim cijenama od 35 kuna
  • U programu svečanog otvorenja predstavit će se i dio zaštićene hrvatske nematerijalne baštine na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine
  • Humanitarna akcija
  • Vožnja cvjetnim vlakom Biograd na Moru–Sv. Filip i Jakov

Polazak iz Biograda: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00

Polazak iz Sv. Filip i Jakova: 11:00, 13:00, 15:00, 17:00

BESPLATNA CVJETNA AUTOBUSNA LINIJA LIBURNIJE

ZADAR – SV. FILIP I JAKOV – ZADAR u subotu i nedjelju. Vrijeme polaska:

Zadar – Sv. Filip i Jakov: 15:00, 17:00

Sv. Filip i Jakov – Zadar: 15:45, 17:45, 20:45


 

Skoči do alatne trake