Subota, 20 travnja, 2024

Sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru: Suradnja s Veleučilištem Baltazar s ciljem otvaranja novog studija turizma i gastronomije, milijun i po kuna sportskim udrugama

Pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Tončija Šangulina (HDZ) održana je sedma sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru kojoj je od petnaest vijećnika nazočilo četrnaest: Tonči Šangulin (HDZ), Ivana Stamičar (HDZ), Marko Jurić (HSU), Toni Bogdanić (HDZ), Nikoleta Mustapić (HDZ), Marija Zrilić (HDZ), Angela Šarić Lončar (HDZ), Josipa Pribilović (HDZ), Ante Fuzul (MODES), Antoni Rudić (Nezavisna lista Antoni Rudić), Leo Zorica (Nezavisna lista Antoni Rudić), Slavica Jeličić (SDP) te umjesto Branke Golić (SDP/HNS), novi vijećnik Ratko Krstinić (SDP/HNS). Izostao je Krsto Milačić (MODES).

Nakon višemjesečne neizvjesnosti i inzistiranja oporbenih vijećnika, za potpredsjednika gradskog vijeća iz redova oporbe jednoglasno je izabran Ante Fuzul (MODES) te tako imenovan drugim potpredsjednikom Vijeća uz Ivanu Stamičar (HDZ).
Usvojen je program održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Biograda za 2017. godinu. Od planiranih 6,33 milijuna kuna, utrošeno je 7,67 milijuna kuna i iznos se prvenstveno odnosi na održavanje nerazvrstanih cesta a do povećanog utroška sredstava došlo je zbog gradnje kanalizacijskog sustava kojeg je provodio Komunalac.
Grad Biograd na Moru i Veleučilište Baltazar iz Zaprešić uspostavit će poslovno-tehničku suradnju s ciljem organiziranja novog studijskog programa na području turizma i gastronomije.

Prihvaćena su izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2017. godinu Zavičajnog muzeja Biograd na Moru, Gradske knjižnice Biograd na Moru, Pučkog otvorenog učilišta Biograd na Moru, Dječjeg vrtića Biograd te Sportske zajednice grada Biograda na Moru.
Usvojen je Program javnih potreba u sportu Grada Biograda na Moru za 2018. godinu kojim će se s milijun i po kuna sufinancirati sve sportske aktivnosti i djelatnosti od značaja za Grad Biograd. Sredstva će biti dodijeljena, kao i do sada, Sportskoj zajednici grada Biograda na Moru a članovi Skupštine ovog tijela, sredinom ožujka, donijeli su odluku o detaljnoj raspodjeli krajnjim korisnicima odnosno sportskim udrugama. Najviši iznosi bit će raspodijeljeni najvećim sportskim pogonima: HNK Primorcu 550 tisuća kuna, RK Biograd 320 tisuća kuna i VK Biograd 110 tisuća.

Predsjednik Sportske zajednice grada Biograda na Moru Zdenko Kvartuč rekao je da jedan od razloga zašto ne potiče provedbu detaljno razrađenih kriterija za raspodjelu novca iz gradskog proračuna je postojanje generalno tri skupine vrste sportskih klubova na području Grada: natjecateljski, koji djeluju u okviru svojih saveza i imaju tjedne obveze kao što su HNK Primorac, RK Biograd i VK Biograd, zatim rekreativno-veteranski klubovi, koji djeluju prije svega radi druženja i rekreacije kao što su veterani Pomorci i Primorca, te treća skupina osnovanih od  strane skupine građana koji ostvaruju određeni privatni odnosno financijskih interes i u kojima treniraju djeca i mladi.
– Što je javni interes Grada Biograda na Moru? Da li je to HNK Primorac ili je to klub koji okuplja predškolce i od njihovih roditelja skuplja članarinu? To je jedan od razloga zašto ne želim miješati kruške i jabuke. – naglasio je Kvartuč dodavši kako Sportska zajednica grada Biograda na Moru od sada sufinancira korištenje sportskih objekata osim u slučaju HNK Primorca.

Usvojena je odluka o izboru najboljih ponuditelja za prodaju šest građevinskih zemljišta u Industrijskoj zoni, dva u Komunalno-servisnoj zoni Bućina i jedno u Poslovnoj zoni pretežito trgovačke namjene K2. Novi vlasnici spomenutih nekretnina tako će postati tvrtke Erlić-commerce d.o.o. Biograd na Moru, Heber j.d.o.o. Zadar, Magnolija d.o.o. Pula, Marozon d.o.o. Samobor, Angelina Tours d.o.o. Biograd na Moru, obrt Žrvanj Biograd na Moru, Trim projekt d.o.o. Zagreb i Darko nekretnine d.o.o. Biograd na Moru.
Većinom glasova prihvaćeno je izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine. Posljednja točka bila je izvješće o izvršenju plana gospodarenja otpadom Grada Biograda na Moru za 2017. godinu. Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) istakao je sve veći problem nepridržavanja reda i nesavjesnog odbacivanja komunalnog otpada, kako na šumskim površinama na rubnim dijelovima grada, tako i na pojedinim gradskim ulicama te naveo nekoliko kritičnih točaka: na rivi na početku Ulice kraljice Jelene, kod mula, u ribarskoj luci, kod crkve svete Stošije, zgrade Bošane i kod pošte.
– Prisiljeni smo naći dva čovjeka koji će to čuvati jer tu ne pomaže finoća. – dodao je Knez.
Ratko Krstinić (SDP/HNS) kazao je kako treba istražiti tko nosi u vrećicama otpad nekome drugome iako ima svoj spremnik za otpad kojeg u praksi ne želi koristiti.
Nikola Kusijanović iz komunalne tvrtke Bošana odgovorio je kako svako domaćinstvo mora zadužiti spremnik te ako to ne napravi, snosit će kaznu. Isto tako, dodao je kako će se novim mikročipiranim spremnicima sada lakše utvrditi da li netko prazni spremnik ili ne.


 

Skoči do alatne trake