Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Svečano otvoreni radovi na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže i sanaciji vodovodne mreže u Sv. Filip i Jakovu

U Sv. Filip i Jakovu, u nazočnosti predstavnika Općine Sv. Filip i Jakov načelnika Zorana Pelicarića, tvrtke investitora Komunalca d.o.o. direktora i tehničkog direktora Marina Colića i Krune Pešića, projektantske tvrtke Hidrokonzalt projektiranje d.o.o. direktora podružnice Split Jerka Polića, tvrtke za nadzor Doko dom d.o.o. direktora Marija Doke, izvođača radova Marijana Golema iz obrta Golemi, zamjenice načelnika Josipe Mrkić, pročelnika općinske uprave Jure Jelenića te vijećnica Mirjane Mrvičić, Renate Batur te Anamarije Matešić, svečano je otvorena 2. faza izgradnje kanalizacijskog sustava i sanacija vodovoda u Sv. Filip i Jakovu.

Izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže i obnovu vodovodne mreže na području Sv. Filip i Jakova iznad Jadranske magistrale, projekt vrijedan 7 i po  milijuna kuna, sufinancira Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u 90-postotnom udjelu dok će preostalih 10 posto osigurati Općina Sv. Filip i Jakov uz prethodno uloženih 500 tisuća kuna općinskih financijskih sredstava u izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih problema.

Dovršetak radova predviđen je za 31. prosinca 2018. godine iako, naglasio je tehnički direktor Komunalca Krune Pešić, zbog turističke sezone, realniji je datum završetka 31. ožujka 2019. godine.
Sekundarnu kanalizaciju i mogućnost priključka na mrežu dobit će kućanstva u sljedećim ulicama: Senjskih uskoka, Marka Marulića, Rabatin, Vitezova Domovinskog rata, Ivana Paližne, Jadranska cesta, Velebitska, Ante Starčevića, Put Gaja, Rogovske opatije, Bana Josipa Jelačića, Ivana Gundulića te tri kratka kraka na Putu Primorja.

Zoran Pelicarić zahvalio se svima koji sudjeluju i koji su dali podršku ovom iznimno važnom projektu te naglasio kako se za razliku od dosadašnjih sufinancira, ovoga puta, iz EU izvora Ministarstva poljoprivrede odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Dodao je iznimnu važnost uspješne suradnje s Gradom Biogradom na Moru i Općinom Pakoštane podsjetivši na uspješno rješavanje problema i spajanje na glavni pročišćivač na Kumentu u lipnju prošle godine.

Direktor Komunalca Marin Colić naglasio je važnost sinergije i kvalitetne suradnje između svih jedinica lokalne samouprave na našem području.
Ovim projektom izgradit će se 4 tisuće i osamsto metara kanalizacijskog cjevovoda te isto toliko vodoopskrbnog sustava. Treba istaknuti kako ovo područje Sv. Filip i Jakova do danas nema vodoopskrbnih cjevovoda već je sustav riješen na drugačiji način. Vodoopskrbni cjevovod bit će riješen kroz projekt aglomeracije, rekao je Krune Pešić.

Sve ono što ne bude realizirano kroz ovaj projekt, budući da neće biti riješeno „do zadnje kuće“, kako je rekao načelnik Pelicarić, bit će napravljeno kroz izgradnju tercijarne kanalizacijske mreže. Usporedo s radovima izrađuje se projektna dokumentacija za tercijarnu mrežu kojom će biti „pokrivene“, naglasio je Pelicarić, sve kuće. U jednom dijelu Rabatina bit će izgrađen i sustav odvodnje oborinskih voda. Isto tako, realizacijom ovog projekta bit će stvoreni uvjeti za priključak Osnovne škole Sv. Filip i Jakov na kanalizacijsku mrežu.
 

Skoči do alatne trake