Subota, 20 srpnja, 2024

4. Međunarodni planinarski pohod “Hajdemo do Vrane” starta u nedjelju 8. travnja u 9 sati: Upoznajte kulturno-povijesne znamenitosti Vrane pješačenjem kroz prirodu

U nedjelju, 8. travnja 2018. godine, u mjestu Vrana, Planinarsko društvo Belveder iz Biograda na Moru organizira 4. Međunarodni planinarski pohod “Hajdemo do Vrane” na istoimenoj planinarskoj stazi. Start je u Vrani kod Maškovića hana u 9 sati.
Planinarsko društvo Belveder poziva sve prijatelje, planinare, šetače, trkače, rekreativce i sve ostale koji vole uživati u prirodi na 4. Međunarodni planinarski pohod “Hajdemo do Vrane”.
Sa startom pohoda kod hana Jusufa Maškovića u mjestu Vrana staza vodi do starog grada Vrane Laurane, utvrde templara, jedva kojih pedesetak metara udaljenosti od baštinskog hotela Maškovića hana koji je za vrijeme Kandijskih ratova bio razoren mletačkim topovima. U sklopu starog grada Vrane je bio benediktinski samostan svetog Grgura u kojem se čuvala hrvatska kruna i bilo je sjedištem hrvatskog bana i priora vranskog Ivana Paližne.

Put dalje vodi do Pećine, lokaliteta pronalazaka starorimskih ostataka „svetišta Nimfi”, iznimne znamenitosti prirodne i kulturne baštine jer riječ je o izvoru vode kojom se u rimsko doba opskrbljivao antički Zadar (Jader). Staza se zatim uspinje iznad Pećine te se nakon kratka vremena dolazi do uređena vidikovca s kojeg puca prelijepi pogled na Pašmanski kanal, Kornate, Vransko jezero i samo selo Vranu.
S vidikovca se ulazi u mladu borovu šumu te padinama Malog Umca za desetak minuta dolazi do Međuvoda odakle se otvaraju pogledi na Janjeću gredu, Veliki i Mali Bak. Potom, nakon Gradine, slijedi spuštanje prema vodocrpilištu Biba i dijelu asfaltirane ceste u zaseoku Kneževići. Nakon desetak minuta hoda, asfalt prelazi u makadamski put koji nas dalje vodi prema Ćukovoj gredi.

Pogledi na Veliki i Mali Bak ostavljaju bez daha dok se s desne strane cijelim dijelom puta protežu ogromni sipari išarani tragovima ovaca i koza. Ubrzo se dolazi na vidikovac odakle se lijepo vidi Sedlo Malog Baka, Veliki Bak te sipari podno Ćukove grede. Nakon kratke stanke slijedi uspon na Mali Bak i za otprilike pola sata hoda dolazi se do samog vrha Malog Baka s kojeg puca pogled na sve strane: Pašmanski kanal, Kornate, Žirje, Vransko jezero, plodna polja vranskog bazena, Velebit, Prominu, Dinaru…
Nakon strma spusta padinama Malog Baka za otprilike pet minuta dolazi se do odmorišta ispred još neistražene špilje.

Slijedi dio koji se prolazi u narednih četrdesetak minuta makadamskim putem prema nepresušnom izvoru pitke vode Vila te dalje prema Zamini na koju se stiže za otprilike dvadesetak minuta s izvora Vile. Riječ je o velikom utvrđenom naselju iz 4. stoljeća koje je branilo prolaz prema Vranskom jezeru a za ono doba i gusto naseljenom području. Lokalitet Zamina je u zadnje vrijeme zaštićen a uskoro  započinju arheološka istraživanja.
U podnožju Zamine nalaze se brojni ostaci keramike i mozaika a nakon petnaestak minuta dolazi se do zaseoka Krklješi smještenog podno samih zidina Zamine.
Tu je ujedno i kraj ovog prelijepog putovanja kroz prošlost.

 


Dinamički plan pohoda:

– 09.00  okupljanje sudionika u Maškovića hanu u Vrani, registracija sudionika i kotizacija na info-pultu, razgledavanje hana, druženje, upoznavanje, sajam…;
– 11.00  pozdravno obraćanje organizatora te početak pohoda;
– 11.10-11.45  obilazak starog grada Vrane (templarske utvrde) i izvora Pećina;
– 12.30  Gradina, kraći odmor (10 min);
– 13.30  vidikovac Mali Bak, duži odmor (30 min);
– 14.45  izvor Vila, kraći odmor;
– 15.45  Zamina;
– 16.15  završetak pohoda, transfer sudionika pohoda autobusom do Maškovića hana;
– 16.30  nastavak druženja u Maškovića hanu, zabavljaju vas Gustafi i Jeremiah’s!


Staza „Hajdemo do Vrane“ (https://www.wikiloc.com/hiking-trails/vrana-staza-hajdemo-do-vrane-9594942) osmišljena je i pripremljena od strane članova PD Belveder te je na prvom pohodu u ožujku 2015. godine sudjelovalo oko sto pedeset planinara i hodača.
Staza je u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pakoštane zamišljena kao dodatak turističkoj ponudi za ljubitelje prirode, šetače, planinare i ljude željne aktivnog odmora gdje su osim prekrasne prirode i pogleda prema Vranskom jezeru, Kornatima, Velebitu i Dinari uključeni i kulturno-povijesne znamenitosti kojih selo Vrana ima napretek.
Mjesto Vrana je u svoje  vrijeme bilo središte kako svjetovne tako i crkvene moći. Vrana je iznjedrila mnoštvo poznatih ličnosti hrvatske povijesti počevši  od Jusufa Maškovića, admirala turske flote rođenog  Vranjanina a tu je stolovao vranski prior i hrvatski ban Ivan Paližna. Stari grad Vrana poznatija kao Laurana posljednje je utočište vitezova templara na prostorima ondašnje  Europe.

Potraga za zakopanim i nestalim blagom templara započeta je početkom devedesetih godina kada je ondašnja JNA, tragom tih priča i legendi, zamalo započela iskopavanja. Srećom, Domovinski rat spriječio je devastaciju ostataka starog grada Vrane. Han Jusufa Maškovića u cijelosti je sačuvano zdanje turske ostavštine na našim prostorima i ujedno je najzapadniji te najsačuvaniji objekt iz vremena Otomanskog carstva u doba Kandijskih ratova. Prohujalo je vrijeme, prošli su Turci i templari, stolovali su banovi i plemići, tu su se rodili svijetu nadaleko poznati Lucijan Vranjanin arhitekt i Franjo Vranjanin čuveni kipar koji su ostavili traga na nizu građevina širom svijeta. Rodio se tu i Toma Ilirik, katolički reformator 15. st. proglašen blaženim i tako dalje.


Za detaljnije informacije obratite se predsjedniku PD Belveder Robertu Pejiću na broj  098 742 983.


Skoči do alatne trake