Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Redovna skupština udruge Napredak: Projekt novog kampa Đardin za potpuni novi turistički proizvod u Sv. Filip i Jakovu

U Svetom Filip i Jakovu, u Turističkom naselju Margarita Maris, pod predsjedanjem predsjednika udruge Denisa Brzića, održana je redovna Skupština udruge Napredak kojoj je od sto i petnaest članova nazočilo šezdeset i četvero. Dnevni red sadržavao je izvješće o radu udruge za 2017. godinu, financijsko izvješće za 2017., financijski plan za 2018. godinu te prijedlog produženja najma autokampa Đardin sadašnjem najmoprimcu tvrtki Kamping d.o.o. iz Zagreba za jednu godinu nakon isteka ugovora u listopadu ove godine.
U siječnju prošle godine javnosti su predstavljeni prijedlozi strategijskog razvoja kampa Đardin čija je svrha bila definirati vrstu, kategoriju i sadržaj novog turističkog proizvoda kampa Đardin.

– Od tri prijedloga idejnih konceptnih rješenja, Skupština je dala prednost prvom i drugom rješenju iako ni treće nije neprihvatljivo: prvo, Kamp Resort Đardin 4 zvjezdice bez čvrstih smještajnih objekata organiziran kao integralni (udruženi) hotel s plažom Kamp Resorta 4 zvjezdice ili, drugo, Kamp Resort Đardin 4 zvjezdice s hotelom 4 zvjezdice, kampom 4 zvjezdice i resort plažom 4 zvjezdice. – istakao je, među ostalim, Denis Brzić.

Skupština udruge Napredak jednoglasno je, na prošloj godišnjoj Skupštini, podržala projekt upravnog i nadzornog odbora te razvojnog tima prema poslovnom modelu koji bi uključivao izradu inicijalnog idejnog programskog rješenja novog kampa sa četiri zvjezdice ili više, program plaže kampa prema nacionalnom i županijskom programu uređenja upravljanja morskim plažama, provedbu javnog natječaja prema kriterijima za izbor najboljeg ponuditelja kao investitora te suglasnost vlasnika kampa da idejni, glavni i izvedbeni projekt novog kampa izradi odabrani investitor prema kriterijima udruge Napredak.
„Projekt Đardin u Sv. Filip i Jakovu 2017.“ sastavljen od dva dijela, prvog, definiranja inicijalnog koncepta najbolje upotrebe i planiranja idejnog programskog rješenja novog Đardina te, drugog, idejnog programskog rješenja područja Đardin u Sv. Filip i Jakovu, naručila je udruga Napredak a izradili su ga riječke tvrtke Karamarko Consulting d.o.o. te Urbanistički studio Rijeka d.o.o..

U izvješću su nadalje navedene, pored ostalog, aktivnosti udruge tijekom prošle godine kao što su rješavanje zemljišno-knjižnog stanja kampa Đardin, produženje ugovora o najmu prostora za liječničku ordinaciju dr. Ante Grbina, ljekarnu Pablo, najmu stana Jakovu Brziću, parkirališta i tržnice Općini Sv. Filip i Jakov te ugovora sadašnjem koncesionaru kampa tvrtki Kamping d.o.o. Zagreb za jednu godinu nakon isteka važećeg ugovora u listopadu ove godine.
Zbog lošeg stanja hortikulture u kampu Đardin specijalizirana tvrtka Arboring iz Zagreba pregledala je ukupno 376 stabala i 293 grmova te zbog plodišta gljiva truležnica uklonjeno je ukupno dvadeset sedam stabala i obrezano sto pedeset tri krošnje.

U planu rada za 2018. godinu, pored ostalog, Brzić je istaknuo kao strateški cilj aktivnosti s ciljem realizacije projekta novog kampa Đardin kao važnog turističkog proizvoda mjesta Sv. Filip i Jakov, povećanje parkirališta kampa za tisuću kvadratnih metara, nastavak najma nekretnina u vlasništvu udruge, rješavanje zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, uključivanje u promidžbu i aktivnosti na području turizma u Sv. Filip i Jakovu, suradnju i potpomaganje sportskim udrugama i aktivnosti u kojima su uključena djeca, financijsku pomoć kulturnim udrugama i aktivnostima i tako dalje.
Jedno od pitanja nazočnih je bilo na kakav bi se način koristila plaža odnosno da li bi bila otvorenog tipa.

– Ako želimo kamp sa 4 zvjezdici, jedan dio plaže bio bi pod koncesijom a drugi javna plaža. Tu ne bi bilo nikakvih pregrada, svatko bi mogao doći. Može se samo razlikovati u ponudi. – kazao je Brzić.
Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić naglasio je želju za nastavkom suradnje s udrugom Napredak te da ona u budućnosti bude još kvalitetnija. Dodao je kako nema idealnog rješenja te da je za boljitak mjesta Sv. Filip i Jakov potreban kompromis.


 

Skoči do alatne trake