Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Biograd na Moru obara rekorde u povlačenju EU sredstava: Odobren projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u vrijednosti oko 5,2 milijuna kuna

Gradu Biogradu na Moru odobren je projekt „Reciklažno dvorište Biograd na Moru“ ukupne vrijednosti 5.151.239,34 kuna od čega će se iz EU i nacionalnih sredstava sufinancirati više od 90 posto.
Projekt je prošle godine prijavljen na dva poziva: Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Građenje reciklažnih dvorišta“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike (PT 1) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2) u sklopu kojeg je projektu odobreno sufinanciranje u iznosu 85%, točnije 4.367.828,63 kn i na Poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u sklopu kojeg je projektu odobreno dodatnih 462.475,97 kn.
Prvi ugovori su potpisani od strane ministra Tomislava Ćorića i direktora fonda Dubravka Ponoša u studenom 2017. godine dok je dodatna odluka o odobrenju sredstava s potpisom ministrice Gabrijele Žalac stigla u siječnju 2018. godine.
Većina sredstava biti će utrošena na izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta u Industrijskoj zoni Biograd na Moru dok će ostatak sredstava biti namijenjen za upravljanje projektom, informiranje i edukaciju stanovništva. Projekt će trajati godinu dana a nakon završetka reciklažnim dvorištem će upravljati komunalna tvrtka Bošana s ciljem što boljeg upravljanja otpadom na području Grada Biograda na Moru.
Ovo će biti zasad jedini ovakav objekt na ovom području koji će se financirati iz EU sredstava a Grad Biograd na Moru uskoro planira realizirati i projekt „Sortirnica otpada“ kao i projekt „Sanacije odlagališta otpada Baštijunski brig“.
Uz projekte vezane za otpad, Grad Biograd na Moru trenutno sudjeluje na projektima ukupne vrijednosti preko 100 milijuna kuna iz područja prirodne baštine, turizma, infrastrukture koji će se većim dijelom sufinancirati iz nacionalnih i EU sredstava a realizirat će se u naredne tri godine.


 

Skoči do alatne trake