Petak, 19 travnja, 2024

Sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov: Zadarska „Čistoća“ nova tvrtka za obavljanje prikupljanja komunalnog otpada

U Svetom Filip i Jakovu, u općinskoj vijećnici, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Igora Pedisića (HDZ) održana je peta sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov.
Od trinaestero vijećnika jedino je izostao Marin Birkić (MODES), a prema riječima svojih stranačkih kolega, njegovo mjesto zauzet će, za sada još nepoznat, novi vijećnik iz redova MODES-a.
Jednoglasno je prihvaćeno izvješće načelnika za drugo polugodište 2017. godine. Općinski načelnik Zoran Pelicarić (HDZ) istakao je kako se Općina Sv. Filip i Jakov drži zakonske odredbe da se manje od 20 posto općinskog proračuna izdvaja za osobne dohotke djelatnika općine. Tako stoji u izvješću da je u navedenom razdoblju Općina Sv. Filip i Jakov imala trideset i troje djelatnika od toga devetnaestero u vlastitom odnosno komunalnom pogonu.

Na stručnom osposobljavanju radilo je troje pripravnika. Vlastiti pogon, dodao je Pelicarić, osim u održavanju javnih površina i prikupljanju otpada, bio je maksimalno uključen za vrijeme prirodnih nepogoda, poplava i požara, kao i u organizaciji ljetnih događaja, čišćenju općinske zgrade u Turnju, građevinskim radovima na ispraćajnici u Sikovu, održavanju odvodnih kanala, uređenju dječjeg vrtića u Turnju i tako dalje. Nadalje, Pelicarić je naveo završetak 44 nove grobnice u Sv. Filip i Jakovu, nastavak izgradnje ispraćajnice u Sikovu, izgradnju kanalizacije i šetnice u dužini tisuću i sto metara u Svetom Petru, izmjene i dopune UPU-a za područje Dolac Brnine u Sv. Filip i Jakovu i obnovu javne rasvjete. Najavio je projekte za koje su osigurana financijska sredstva: prometnica Krč u Turnju, reciklažno dvorište u Sv. Filip i Jakovu, modernizacija javne rasvjete, kanalizacija, cesta na Međinama i tako dalje.

Prema Vladinoj uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu 1. studenog prošle godine, sve komunalne tvrtke, odnosno jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj do 1. veljače ove godine bile su dužne donijeti odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada. Prema toj odluci, korisnici usluge će od davatelja usluge dobit tri nove posude u kojima će odložiti prethodno odvojeni otpad a cijena usluge ovisit će o obujmu posude.
Izabran je nova tvrtka-koncesionar koja će umjesto dosadašnje Loši prijevozničkog obrta iz Pakoštana, obavljati javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada. To je zadarska tvrtka Čistoća d.o.o. koja, kako je rekao Pelicarić, jedina može zadovoljiti stroge standarde koje nalaže Europska unija. Ugovor s navedenom tvrtkom Općina Sv. Filip i Jakov sklopit će na neodređeno vrijeme do opoziva općinskog načelnika.



 

Skoči do alatne trake