Četvrtak, 23 svibnja, 2024

„Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje“: Pakoštanski osnovnoškolci izrazili zahvalnost na plodovima zemlje darovanim tijekom godine

Pakoštanski osnovnoškolci, u sklopu manifestacije „Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje“, izložbom kruha i krušnih proizvoda, pjesmom i molitvom zahvalili su Bogu na plodovima zemlje, darovima i radostima koji su im kroz godinu darovani. Pozdravnu riječ na početku manifestacije održao je ravnatelj Osnovne škole Pakoštane Andrija Vanjak, a župnik don Jure Zubović, uz molitvu, blagoslovio je pripremljene krušne proizvode i druge plodove zemlje.
Osnovna škola Pakoštane broji 376 učenika uključujući i područne škole u Vrani, Dragama i na otoku Vrgadi. Osim u matičnoj školi, Dani kruha održani su i u područnim školama na području Općine Pakoštane.
„Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje“ obilježavaju se svake godine tijekom listopada u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju i slično. Pritom se zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni.
Više je ciljeva koji se ovom manifestacijom među djecom i mladima želi postići: upoznati ih s nastajanjem kruha, približiti im blagovanje kruha i narodne običaje, ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede, upoznati ih s žetvenim i drugim običajima, zatim s izvornim i starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje, upoznati ih s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificirane. 

Skoči do alatne trake