Petak, 12 srpnja, 2024

Župan Božidar Longin posjetio općine Pašman i Tkon: „Infrastruktura je ključ napretka naše županije!“

Izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom i zamjenikom župana Šimom Mršićem tijekom obilaska otoka Pašmana održalo je radni sastanak s predstavnicima općina Pašman i Tkon.
Na sastanku u Pašmanu s načelnikom Krešimirom Ćosićem i zamjenikom načelnika Androm Magićem razgovaralo se o razvojnim projektima općine te potencijalnim investicijama u sektoru turizma. Nedavne poplave nanijele su štete i na području općine Pašman, pogotovo na poljskim putovima i nerazvrstanim cestama. Općina Pašman uredila je dio oštećenih putova ali za cjelokupnu sanaciju bit će potrebna pomoć države, kao i u brojnim općinama Zadarske županije koje su proglasile elementarnu nepogodu.
Župan Longin sa suradnicima je razgledao lučki gat u Neviđanima koji je obnovljen sredstvima Županijske lučke uprave i Zadarske županije baš kao i obnovljene školjere u luci Pašman.

U Tkonu je izaslanstvo Zadarske županije ugostio načelnik Goran Mušćet sa suradnicima. Mušćet se pohvalio velikim brojem OPG-ova s područja svoje općine, a čak sedam proizvođača iz Tkona prije nekoliko dana, na svečanosti u Preku, dobilo je oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod.
Nakon obilaska Dječjeg vrtića Ćok i osnovne škole u Tkonu, župan Longin posjetio je gradilište nove trajektne luke te Škraping centar kojeg Općina Tkon uređuje uz pomoć sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Škraping centar bi trebao biti prostor namijenjen proizvodima s oznakom Hrvatski otočni proizvod u kojem bi nositelji te prestižne oznake mogli nuditi svoje proizvode dok bi drugi dio centra bio izložbeno-informativne namjene za utrku Škraping.

– Kao što smo i najavili, želimo što više biti na terenu kako bi se bolje upoznali s izazovima s kojima se suočavaju naše jedinice lokalne samouprave. Tijekom posjeta općinama Pašman i Tkon, upoznali smo se s njihovim razvojnim projektima i iznimno mi je drago da se riješava problem odvodnje na cijelom otoku projektom biogradske Aglomeracije. Odvodnja je jedan od ključnih faktora razvoja turizma. – rekao je župan Longin.

Županijska lučka uprava vodi projekt izgradnje nove trajektne luke u Tkonu. Ukupna vrijednost projekta je 40 milijuna kuna, a do sada je uloženo oko 12 milijuna kuna. Za dovršetak projekta Županijska lučka uprava Zadar je pripremila dokumentaciju s kojom će se aplicirati za sredstva iz europskih fondova, preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Otvaranje natječaja očekuje se do kraja tekuće godine.
Izgradnjom nove trajektne luke u Tkonu poboljšat će se prometna povezanost otoka. Otok Pašman dobit će novu, modernu luku u kojoj će se omogućiti pristajanje boljih i većih trajekata. Širi projekt obuhvaća i modernizaciju cestovne povezanosti luke. Infrastruktura je ključ napretka naše županije, a naš je cilj ravnomjeran razvoj svih njezinih dijelova. – zaključio je Longin.


Izvor: Zadarska županija/Ante Župan 

Skoči do alatne trake