Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Počinje berba maslina: Sve o pravovremenoj berbi, njezi i čuvanju ulja, kao i o uvjetima višestruke sukladnosti, saznajte na besplatnim predavanjima

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i Savjetodavna služba Zadarske županije organiziraju predavanja za poljoprivrednike koja će se održati u petak, 20. listopada 2017. s početkom u 10 sati, u Maškovića hanu u Vrani.

Jedna od tema predavanja bit će minimalni uvjeti upravljanja na poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno višestruka sukladnost, koju čine niz zahtjeva i uvjeta kojih se poljoprivrednici moraju pridržavati u obavljanju svoje poljoprivredne djelatnosti radi ostvarivanja prava na potpore u poljoprivredi. Nepridržavanje uvjeta višestruke sukladnosti ima za posljedicu umanjenje ili gubitak prava na potporu. Višestruka sukladnost sastoji se od:

– Dobrih poljoprivrednih i okolišnih uvjeta – minimalni uvjeti upravljanja vezani uz zaštitu tla od erozije, zaštitu i upravljanje vodama, održavanje strukture tla i razine organske tvari u tlu i osiguranje minimalne razine održavanja da bi se spriječilo uništavanje staništa.

–  Obaveznih zahtjeva za upravljanje – minimalni uvjeti upravljanja vezani za zaštitu okoliša, zdravlja ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja.

Druga tema, namijenjena maslinarima, vrlo je aktualna s obzirom na skorašnji početak berbe maslina. Značajan utjecaj na kvalitetu maslinovog ulja ima stupanj zriobe ploda u trenutku berbe, stoga je upravo pravovremena berba bitan korak u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ove godine su na našem području čak četiri velike nepogode utjecale na urod (mraz u vrijeme cvatnje u pojedinim dijelovima županije, dugotrajna suša s toplinskim udarima prilikom kojih je stablo povuklo vodu iz plodova, zatim velike količine kiše koje su dovele do naglog punjenja plodova vodom te požari na pojedinim područjima u kojima su oštećena stabla i plod), stoga je i početak berbe potrebno prilagoditi stanju u pojedinom masliniku. Ovo predavanje osigurat će brojne informacije upravo o određivanju pravog trenutka za početak berbe, kao i o njezi i čuvanju maslinovog ulja.

Iz Parka prirode stoga pozivaju maslinare, ali i sve ostale poljoprivrednike s područja parka i okolice, da se odazovu na predavanja u petak, 20. listopada 2017. od 10 sati, u Maškovića hanu u Vrani, uz sljedeći dnevni red:

 

10:00-10:45 h         Višestruka sukladnost i posljedice nepridržavanje iste (Mirjana Dijan, dipl.ing.agr., stručna savjetnica, Savjetodavna služba Zadarske županije)

10:45-11:30 h         Pravovremena berba maslina te njega i čuvanje maslinovog ulja (Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr, viši stručni savjetnik, Savjetodavna služba Zadarske županije)

11:30-12:00 h        Rasprava uz osvježenje

 

Sudjelovanje je besplatno, a prijave je zbog ograničenog broja mjesta potrebno obavezno izvršiti najkasnije do 19.10.2017. na e-mail: [email protected]  ili na 023/383-181.


 

Skoči do alatne trake