Petak, 19 travnja, 2024

Obilježena 23. obljetnica 134. domobranske pukovnije

U povodu 23. obljetnice utemeljenja 134. domobranske pukovnije, pod središnji križ na biogradskom gradskom groblju, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule i preminule hrvatske branitelje, sudionike Domovinskog rata koji su činili ovu postrojbu Hrvatske vojske.
Oko pet tisuća branitelja iz mnogih općina i gradova Zadarske županije bili su dio ove ratne postrojbe. Na početku Domovinskog rata uključili su se u tadašnju 134. brigadu, zatim, sredinom 1992. godine u samostalne domobranske bojne Biograd, Benkovac i Obrovac da bi ustrojavanjem 134. domobranske pukovnije Biograd ušle u njen sastav. Njih oko dvije i po tisuće sudjelovalo je u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u akciji „Oluja“, a nakon nje i u drugim operacijama združenih hrvatskih snaga. Pet pripadnika pukovnije izgubilo je život u obrani biogradskog i stankovačkog kraja braneći položaje na bojišnici od Raštana Gornjih do Bile Vlake dugoj više od 40 kilometara.
Počast hrvatskim braniteljima, članovima 134. domobranske pukovnije, odali su zapovjednik ove postrojbe Josip Čerina, zapovjednik 1. pješačke bojne Ivica Kapitanović, zapovjednik stožera Denis Brzić, gradonačelnik Biograda Ivan Knez, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, zamjenik gradonačelnika Benkovca Tomislav Klarica, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, predsjednik Vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić i vijećnik Općine Sv. Filip i Jakov Tomislav Demo.
Misa zadušnica za poginule i preminule branitelje održana u katedrali sv. Stošije u Biogradu na Moru. 

Skoči do alatne trake