Petak, 29 ožujka, 2024

Dan Općine Sv. Filip i Jakov: Odvodnja u priobalju, vodovodizacija u zaobalju, katastarska izmjera k.o. Turanj, uređenje i izgradnja lučkog područja i plaža te uređenje stare jezgre u svim mjestima jedni su od najvažnijih ciljeva

U hotelu Vila Donat, u Sv. Filip i Jakovu, pod predsjedanjem predsjednika Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igora Pedisića, u povodu Dana Općine Sv. Filip i Jakov, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov. Uz bogat višednevni kulturno-zabavni program, što u Rogovu, što u općinskom središtu Sv. Filip i Jakovu, Općina Sv. Filip i Jakov slavi svoj dan na blagdan sv. Roka, zaštitnika oboljelih i nemoćnih.
Općinski načelnik Zoran Pelicarić, u obraćanju nazočnima, osvrnuo se na realizaciju kapitalnih projekata na području općine i istakao sto dvadeset novih priključaka domaćinstava na vodoopskrbnu mrežu, od toga osamdeset u Raštanima Gornjima te četrdeset u Raštanima Donjima u suradnji sa zadarskim Vodovodom i biogradskim Komunalcem.

– Svjesni smo da ovo nije dovoljno jer nas čeka još najmanje 300 do 400 priključaka da bismo osigurali našim žiteljima temeljno pravo na vodu. Do 2104. godine nije postojao nijedan priključak u zaobalnom dijelu općine, u našima trima mjestima Sikovu, Raštanima Gornjim i Raštanima Donjim. – rekao je Pelicarić.
Nadalje, Pelicarić je izdvojio početak rada izgrađenog sustava odvodnje fekalnih voda u Turnju i Sv. Filip i Jakovu, gradnju primarne mreže kanalizacije u Sv. Petru, osigurana financijska sredstva za sekundarnu mrežu u Sv. Filip i Jakovu, nedavni početak nove katastarske izmjere za k.o. Turanj, započetu izgradnju ispraćajnice na groblju u Sikovu, plan dovršenja proširenja groblja u Sv. Filip i Jakovu 2018. godine te podignuta spomen-obilježja poginulim junacima Domovinskog rata Nadu Rogiću i Tihomiru Mitroviću.
Kao plan za nadolazeće razdoblje načelnik Pelicarić je istaknuo nastavak vodovodizacije zaobalnih mjesta, nastavak gradnje mreže kanalizacije u priobalnom dijelu općine, projekt navodnjavanja Vranskog polja u suradnji sa Zadarskom županijom, uređenje i izgradnja lučkog područja i plaža u sva tri priobalna mjesta, uređenje starih jezgri u svim općinskim mjestima te izgradnja dječjih vrtića i mirovinskih domova.
Župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je da se kvaliteta života očituje u infrastrukturi i uređenosti prostora i upravo u tome Zadarska županija pomaže gradovima i općinama. Kao jednu od glavnih grana gospodarskog rasta Longin je istaknuo turizam o čemu svjedoči prošlogodišnja brojka od 57 tisuća dolazaka na području Općine Sv. Filip i Jakov, a koja će, po svemu sudeći, ove godine biti premašena.
Posebna gošća bila je predstavnica prijateljskog grada Mohača u Mađarskoj i predsjednica Hrvatske samouprave grada Mohača Irena Udvarac. Istaknula je uspješnu, posebno na području kulture, šestogodišnju suradnju između Općine Sv. Filip i Jakov i Grada Mohača.


Nagrađeni

 

Općinska priznanja u povodu Dana Općine Sv. Filip i Jakov uručili su predsjednik Vijeća Igor Pedisić i načelnik Zoran Pelicarić.

Općinska priznanja Općine Sv. Filip i Jakov:

  • Ivan Božidar Brzić, učenik 8. razreda Osnovne škole Sv. Filip i Jakov – za iznimne rezultate postignute u izvannastavnim aktivnostima i natjecanjima iz povijesti, matematike, geografije i kemije.
  • Ženski rukometni klub Osnovne škole Sv. Filip i Jakov – za osvojeno 1. mjesto u Zadarskoj županiji i 2. mjesto na regionalnom natjecanju u Splitu.
  • Ana Bezinović, članica Atletskog športskog kluba Rogovo Sv. Filip i Jakov – za izvanredne rezultate u trčanju na 60 metara i skoku u dalj.
  • Ante Šuperba, član Atletskog športskog kluba Rogovo Sv. Filip i Jakov – za izvanredne rezultate u bacanju vortexa.
  • Mihovilka Pelicarić-Prtenjača – za izniman doprinos kroz učiteljski rad i aktivnosti u KUD-u Sv. Roko Sv. Filip i Jakov kao voditeljica pomlatka.
  • Jakov Mrvičić, za izniman doprinos u sportu kao član Vaterpolo kluba Gusar Sv. Filip i Jakov kojeg je kao kapetan predvodio do prvog mjesta 2016. godine.
  • Stipe Ćavar, redovni student 5. godine Medicinskog fakluteta u Zagrebu – za izvrstan uspjeh.
  • Ana Milat, redovna studentica 5. godine Ekonomskog fakulteta u Splitu – za izvrstan uspjeh.
  • Marko Morović, redovan student 3. godine Kemijskog fakulteta u Splitu – za izvrstan uspjeh.
  • Anđela Čirjak, redovna studentica 4. godine Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu – za izvrstan uspjeh.
  • Karmen Santini, redovna studentica Stomatološkog fakulteta u Zagrebu – za izvrstan uspjeh.
  • Antonia Galešić, redovna studentica studija poduzetništva u Zadru – za izvrstan uspjeh.

 

Grb Općine Sv. Filip i Jakov:

Brončani grb Općine Sv. Filip i Jakov:

  • Žarko Pedisić, za iznimne uspjehe u sportu, odnosno, kick-boksu: 1. mjesto na Svjetskom kupu u Insbrucku i 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Irskoj.

Srebrni grb Općine Sv. Filip i Jakov:

  • Poljoprivredna zadruga Dubrava, Raštane Donje, za uspjehe i doprinos ostvarene na području poljodjelstva.

Zlatni grb Općine Sv. Filip i Jakov:

  • Ante Milat Pikolo, nekadašnji predsjednik Udruge Napredak, nasljednice bivšeg Turističkog društva Napredak, za izniman doprinos zajednici u mjestu Sv. Filip i Jakov kroz poticanje razvoja kulture, gospodarstva, posebno sporta.


Skoči do alatne trake