Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Održana Folklorna večer „Bonaca mi spokoj daje“ u spomen na prerano preminulog voditelja Božidara Budanovića

Na trgu ispred župne crkve Gospe od Karmela u Turnju, u organizaciji domaće Kulturno-umjetničke udruge „Maslina“, održana je folklorna večer „Bonaca mi spokoj daje“ u sjećanje na prerano preminulog dugogodišnjeg voditelja turanjske kulturno-umjetničke udruge Božidara Budanovića.
Uz domaćina KUU „Maslina“, nastupili su KUU „Andrija Matijaš Pauk“ iz Marine, KUD „Vrba“ iz Donje Vrbe, Etno-udruga „Petrovo polje“ iz općine Ružići te Mješovita pjevačka skupina Kljaci. Priredba „Bonaca mi spokoj daje“ održava se sedmu godinu zaredom, a naziv je dobila po skladbi koju je skladao i napisao pokojni Budanović.
Na početku večeri, publiku i goste koji su do posljednjeg mjesta ispunili gledalište, pozdravila je predsjednica KUU „Maslina“ Jovita Pirović, posebno obitelj Božidara Budanovića: suprugu Dijanu i sinove Tomislava i Antonija.
KUU „Maslina“ iz Turnja osnovana je 1990. godine i najstarija je kulturno-umjetnička udruga na području Zadarske županije. Sudjelovali su na mnogim državnim i međunarodnim smotrama njegujući izvorni folklor i tradicijske običaje mjesta i okolice. Ponosno ističu sudjelovanja na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, u Riminiju, Sloveniji, Pragu, zatim dvanaest puta u Metkoviću, na Vinkovačkim jesenima u Vinkovcima, zatim u Đakovu, Slavonskom Brodu i tako dalje.
Cjelovečernji program, kojeg je vodio Božidar Rebić, okrunjen je nastupom mlade i nadarene Mješovite pjevačke skupine Kljaci koji su svojim glazbenim mogućnostima oduševili publiku, a koja im je uzvratila dugotrajnim pljeskom. Na kraju, predsjednica KUU „Maslina“ Jovita Pirović uručila je voditeljima odnosno predsjednicima gostujućih skupina zahvalnice zahvalivši im na nastupu. 

Skoči do alatne trake