Srijeda, 8 svibnja, 2024

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru: Predsjednik Vijeća Tonči Šangulin (HDZ), prva dopredsjednica Ivana Stamičar (HDZ)

U Biogradu na Moru, u gradskoj vijećnici, pod vodstvom predstavnika Ureda državne uprave Zadarske županije Mate Kutleše i u nazočnosti dožupana Šime Mršića (HDZ), održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru uz dva opravdana izostanka, Ivana Kneza (HDZ) i Suzane Tolić (HDZ). Prema utvrđenim konačnim rezultatima lokalnih izbora održanih 21. svibnja 2017. HDZ-u je pripao najveći broj vijećničkih mjesta, devet, a po dva mjesta dobile su sljedeće liste: Kandidacijska lista grupe birača Antoni Rudić, SDP/HNS te MODES/DSU.
Tako će vijećnici s liste HDZ/HSU u novom sazivu vijeća biti Ivana Stamičar (HDZ), Angela Šarić (HDZ), Marija Zrilić (HDZ), Nikoleta Mustapić (HDZ), Josipa Pribilović (HDZ), Toni Bogdanić (HDZ), Ivica Kapitanović (HDZ), Tonči Šangulin (HDZ) koji na ovom mjestu zamjenjuje gradonačelnika Ivana Kneza (HDZ) te Marko Jurić (HSU) umjesto Suzane Tolić (HDZ). S liste MODES-a i DSU-a izabrani su Ante Fuzul (MODES) i Robert Pelicarić (DSU). S liste SDP-a i HNS-a izabrane su Slavica Jeličić (SDP) i Branka Golić (HNS) dok s Kandidacijske liste grupe birača nositelja Antonija Rudića, vijećnici su Antoni Rudić i Leo Zorica.

Predsjednik Mandatne komisije Toni Bogdanić pročitao je izvješće o provedenim izborima te utvrdio da je za gradonačelnika izabran Ivan Knez (HDZ) i njegov zamjenik Marijan Stopfer (HDZ) te naveo imena vijećnika s pojedinih lista koji su izabrani u novi sastav Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru.
S 13 glasova „za“ i 2 „protiv“ za predsjednika Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru izabran je Tonči Šangulin (HDZ), a za prvu zamjenicu, s 13 glasova „za“ i 2 suzdržana glasa, Ivana Stamičar (HDZ). Prijedlog oporbe da se za drugog dopredsjednika Vijeća izabere Ante Fuzul (MODES), s 6 „za“, 2 „protiv“ i 7 suzdržanih, nije prihvaćen.

Vijećnici su svečano prisegli da će svoju dužnost obavljati savjesno i odgovorno te zauzimati se za svekoliki napredak Republike Hrvatske i Grada Biograda na Moru. Minutom šutnje novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Tonči Šangulin (HDZ) pozvao je na odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za hrvatsku samostalnost.

Nadopuna dnevnog reda u vidu prijedloga izbora Odbora za statut, poslovnik i normativnu djelatnost, zatim, Odbora za proračun i financije, Odbora za dodjelu javnih priznanja, Odbora za određivanje imena ulica i trgova u Gradu Biogradu Biogradu na Moru te imenovanja članova Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Biograd na Moru prolongirana je za sljedeću sjednicu Vijeća. Oporbeni vijećnici tražili su vrijeme, najmanje tjedan dana do deset dana, kako bi mogli, unutar svojih stranačkih tijela, izabrati i dostaviti prijedloge svojih kandidata za navedene odbore i upravno vijeće.


Majica s porukom vijećnika Fuzula

Svojevrsnu neozbiljnost i potpuno nepotrebnu provokativnost iskazao je već na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru vijećnik MODES-a Ante Fuzul pojavivši se u majici kratkih rukava s crtežom vespe i natpisom: EURO VESPA FESTIVAL – SPAŠAVANJE VOJNIKA MA(RYANA) aludirajući pritom na neuspjeh nedavne manifestacije Euro Vespa Festival 2017 krajem prošlom mjeseca organizatora Vespa kluba Dalmatia i gradske uprave, a posebice, u ovom slučaju prozvanog dogradonačelnika Marijana Stopfera. Sjednice Gradskog vijeća grada Biograda na Moru svakako bi trebale biti mjesto, prije svega, konstruktivnih rasprava, kolegijalnog uvažavanja, iznošenja različitih stajališta te argumentiranih prijedloga s ciljem dobrobiti grada, a nikako ovakvih, pomalo infantilnih ekscesa, i za ovakvu instituciju kao što je gradsko vijeće, neprimjerenih poteza. Isto tako, ni posprdnom dobacivanju vijećnika Marka Jurića (HSU) vijećniku Robertu Pelicariću (DSU) „da je trebao biti saborski zastupnik“ također nije mjesto na sjednicama gradskog vijeća, stoga, vjerujemo da toga u narednom mandatnom razdoblju više neće biti.



 

Skoči do alatne trake