Srijeda, 8 svibnja, 2024

Ustavni sud odlučio: Kandidacijska lista HDZ-a za izbor članova Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov pravovaljana

Neizvjesnost oko sudjelovanja na predstojećim lokalnim izborima u Općini Sv. Filip i Jakov ipak je trajala kratko.
Nakon prošlotjedne odluke Županijskog izbornog povjerenstva kako HDZ-ova kandidacijska lista nije pravovaljana, uslijedila je žalba Ustavnom sudu.
Sporna je bila kandidatura Sanje Santini-Šuperba pod rednim brojem 10. kojoj su MODES i SDP uočili kako joj pod mjestom prebivališta stoji Zadar, što se kosi sa člankom 3. Zakona o lokalnim izborima. U Zakonu stoji kako na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora kandidat mora imati prijavljeno prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za čije se predstavničko tijelo izbori provode.
Županijski HDZ reagirao je žalbom na ovu odluku, a Ustavni sud donio je pravorijek u kojem stoji kako je žalba usvojena zbog nepravilnosti Općinskog  izbornog povjerenstva Općine Sv. Filip i Jakov u postupku kandidiranja za članove Općinskog vijeća i time je poništeno rješenje Županijskog izbornog povjerenstva od 9. svibnja 2017.
Sporan je bio trenutak promjene mjesta prebivališta navedene kandidatkinje, potvrda o promjeni mjesta prebivališta Zadar u mjesto Turanj dostavljena je prije podnošenja kandidature, ali prijava nije bila pravovremeno zavedena u APIS-ov informatički sustav.
U obrazloženju stoji kako je utvrđeno da je u očitovanju o prihvaćanju kandidatura kao adresa prebivališta kandidatkinje naveden Turanj i stoga nije bilo vidljivih nepravilnosti.
Očitovanje kandidatkinje o prihvaćanju kandidature potpisano je 3. svibnja 2017. kao i prijedlog liste HDZ-a. Tamo je kao mjesto prebivališta stajao Turanj. Pravovaljana lista objavljena je 6. svibnja 2017.
Općinsko izborno povjerenstvo propustilo je postupiti sukladno Zakonu o lokalnim izborima nakon što je uočilo kako je adresa prebivališta (Zadar) u pravovaljanoj predloženoj kandidacijskoj listi HDZ-a različita od adrese prebivališta (Turanj) navedene u obrascu OLS-4.
Stoga je poništena nepravilna izborna radnja, uz nalog ponavljanja poništenih radnji, te omogućeno je sudjelovanje u izbornom procesu.


 

Skoči do alatne trake