Subota, 20 srpnja, 2024

Biograd na Moru od 18. do 20. svibnja bit će srce studentskog života: Oko tisuću i dvjesta studenata natjecat će se u osam sportova

Biograd na Moru od 18. do 20. svibnja ove godine bit će domaćin završnici nacionalnih sveučilišnih prvenstava, popularnih „UniSport Finalsa“. Nakon četiri godine obala Istre, ovo će biti prvi put da najveći događaj hrvatskog studentskog sporta dolazi u Dalmaciju, odnosno, Biograd na Moru te će na tri dana učiniti naš grad središtem studentskog života u Hrvatskoj.
Nakon napornih kvalifikacijskih turnira, u Biogradu će se sučeliti najbolje reprezentacije s ukupno 16 hrvatskih sveučilišta i veleučilišta: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište Sjever (Varaždin/Koprivnica), Sveučilište J. Dobrile u Puli, Veleučilište L. Ružička u Vukovaru, Veleučilište u Slavonskom Brodu, Veleučilište u Karlovcu, Tehničko veleučilište Zagreb, Veleučilište VERN (Zagreb), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta, Veleučilište Baltazar (Zaprešić) i Veleučilište u Šibeniku.

U povodu toga, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez i Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, organizatora „UniSport Finalsa“, potpisali su ugovor između Grada Biograda i Hrvatskog akademskog sportskog saveza.
– Hvala organizatorima što su se odlučili da ova sportska manifestacija, „hrvatska Univerzijada“, bude u Biogradu. Do sada smo u organizacijama svih ovih naših dosadašnjih manifestacija bili najbolji, vjerujem da će tako biti i sada. Očekujem da će biti uzbudljivo, ne samo za studente već i sve druge građane Hrvatske koji se pridruže. Želimo da biogradska riva bude najživlja pa ćemo, nakon natjecanja, prirediti Ribarsku noć s nastupima Mladena Grdovića i Prljavog kazališta. – rekao je Knez.
Studenti će se natjecati u osam sportova: futsal, košarka, rukomet, odbojka, odbojka na pijesku, tenis, stolni tenis i košarka „tri na tri“.
Zrinko Čustonja, u ime organizatora, kazao je kako će u Biograd doći više od tisuću studenata iz svih krajeva Lijepe naše te ustvrdio kako veće živosti od studentske populacije doista ne može se dobiti ni očekivati.

– Vjerujemo da će tih nekoliko tisuća noćenja u predsezoni značiti nešto za grad Biograd i njegovu turističku ponudu. Tu smo došli iz dva temeljna razloga: raširene ruke već u prvim kontaktima s gradonačelnikom sa željom da nas vrlo rado ugoste te drugi, smještajni i sportski kapaciteti Biograda. – naglasio je Čustonja.
Hrvatski akademski sportski savez iza sebe ima značajnog organizacijskog iskustva budući da su bili organizatori najvećeg multisportskog događaja u novijoj hrvatskoj povijesti – Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016.
Košarkaški reprezentativac splitskog sveučilišta Ivan Rašetina rekao je kako su studentska sportska natjecanja na sve većoj razini u usporedbi s vremenom kada je upisao studij. Osim što predstavlja Sveučilište u Splitu, Ivan igra i za studentski košarkaški klub Universitas, a i drugdje u Hrvatskoj sve više se osnivaju sveučilišni klubovi.
Svečanoj najavi predsezonskog sportskog događaja u Biogradu na Moru  formiranjem srca u obliku slova „B“, zaštitnog znaka Biograda na Moru“, pridonijele su i Biogradske mažoretkinje.
Konferenciju za medije u gradskoj vijećnici moderirala je HRT-ova novinarka i poznato lice s naslovnica Mirta Šurjak.


Skoči do alatne trake