Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Održana posljednja sjednica u ovom sazivu: Knez obećao da se, ako bude izabran, neće ići u rekonstrukciju plaže Bošana već će se izraditi idejni projekt za kojeg će građani moći dati sugestije

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru u ovom sazivu, ovoga puta pod predsjedanjem zamjenika predsjednice Vijeća Šime Mršića (HDZ), nazočilo je desetero vijećnika, a izostali su Melanija Ražov-Radas (HDZ), Ivan Babara (Nezavisna lista Ivan Babara), Leo Zorica (Nezavisna lista Ivan Babara) i Mirana Belamarić (HDSSD).
Nakon usvajanja dnevnog reda od pet točaka, tijekom Aktualnog sata, vijećnica i zamjenica predsjednice Vijeća Slavica Jeličić (SDP) se u ime dvoje SDP-ovih vijećnika osvrnula na protekle četiri godine nakon čega je zajedno sa stranačkom kolegicom Mirom Ražnjević (SDP) napustila sjednicu. Kazala je pritom da se na sjednicama često osjećala da „govori o nečemu što nitko ne razumije, odnosno kao da govori o svemiru“.
– Čak je gospodin Babara dobio jednom prilikom, ili čak dvije, da me prozove. Nisam se na to obazirala. Čak sam doživjela da me i gospođa pročelnica prozove. Smatram da bi vijećnici trebali biti zaštićeni na jedan normalan i pravilan način. – rekla je Jeličić.
Vijećnik Ivica Kapitanović (HDZ) kazao je da u vrijeme predizborne kampanje ljudi ne bi trebali napadati jedno drugo na privatnoj osnovi ili obitelji jer „svi imamo prljavog rublja“. Pozvao je sve stranke da iznesu prijedloge i program jer „najlakše je otići“.
Jednoglasno je prihvaćena odluka o donošenju 2. izmjena i dopuna UPU-a za cjelovito građevinsko područje Grada Biograda na Moru – središnji dio južno do Jadranske ceste (Poluotok, Jaz, Vruljine, Bošana, dio Primorja, Kožina, Centar, Tuče, Glavica, Rust, Meterize, Granda). Ove izmjene i dopune čekale su tri i po godine da budu uvrštene na dnevni red Vijeća, istakao je gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) i dodao da je za vrijeme njegovih mandata u trajanju od 11 godina, bilo tri pokušaja donošenja ovog urbanističkog plana.

– Sami ste svjedoci, preko svih medija i portala, da je najveći problem plaža Bošana. Digli su se neki građani sa svojim prijedlozima i to je u redu, zato i postoji javni uvid i rasprava. Sve ostale plaže nisu interesantne građanima, nego je samo plaža Bošana interesantna. Nikada kao gradonačelnik nisam „sjekao“ pa tako ni sada nisam htio. Za donošenje planova nije ovlašten gradonačelnik već pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Biograda zajedno s pripadajućim odjelom.  – rekao je Knez.
Kao glavne probleme plaže Bošane, nakon razgovora s projektantima, Knez je istakao parkiralište, odnosno nedostatak prostora za parkiralište, zatim, lučica za privez brodica uz marinu Kornati kojom bi se anulirali postojeći mulevi, nadalje, prometnica koja je na kraju, na traženje vlasnika autokampova, izbrisana, te nasipavanje plaže radi povećanja plažnog prostor za sunčanje.
– Što se tiče plaže Bošana, ja mogu samo obećati, ako budem izabran u sljedećem mandatu, da se neće rekonstruirati dok se ne napravi idejni projekt u kojem će građani na javnom uvidu dati svoje sugestije. – dodao je Knez.

Isto tako, ovim planom bi se napokon riješile granice lučkog područja za lučicu Jaz nakon čega se očekuje suglasnost Ministarstva pomorstva, prometa i veza koje bi raspisalo natječaj na koji bi se moglo javiti samo sportske udruge, a u Biogradu na Moru, jedine dvije koje udovoljavaju uvjetima su Športsko-ribolovna udruga Podlanica i Yachting club Biograd.
Jednoglasno je usvojena odluka o stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja za područje bivše Tvornice mreža s obzirom da je DPU, kao treća razina urbanističkog uređenja ukinuta, te se, pojasnio je voditelj Odsjeka za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Davor Ivanović, sve odredbe iz njih preslikavaju na Urbanističke planove uređenja.
Budući da je na prethodnoj sjednici pogreškom izostavljena jedna čestica zemlje, usvojena je dopuna odluke o raspisivanju i provođenju javnog natječaja za prodaju ukupne površine 21.923 četvornih metara oko na području Kumenata.
Kao što je  poznato, ulagači iz Italije iskazali su interes za kupnju zemljišta u vlasništvu Grada Biograda na kojem bi izgradili novi hotel od oko 2 tisuće i 900 ležaja. Cjelokupna investicija prostirala bi se na ukupno 29 hektara, a dio zemljišta je u vlasništvu Republike Hrvatske.


Slavica Jeličić postavila najviše pitanja

Za kraj malo statistike: U ovom četverogodišnjem mandatnom razdoblju Gradsko vijeće Grada Biograda na Moru održalo je ukupno 38 sjednica, od čega 4 svečane. Na 36 sjednica predsjedavala je predsjednica Vijeća Melanija Ražov-Radas, a na 3 njen zamjenik Šime Mršić. Raspravljalo se ukupno o 545 točaka te 19 dopunskih. Postavljeno je ukupno 196 vijećničkih pitanja, a najaktivniji vijećnik, odnosno vijećnica bila je Slavica Jeličić. 


 

Skoči do alatne trake